Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Biztonságban a gázpalackok környezetében is
2013. szeptember 07.
Idén már eddig több mint kétszáz olyan káresetnél avatkoztak be a katasztrófavédelem tűzoltó egységei, amelynek helyszínén gázpalack is volt. Négy esetben már csak a veszélyeztetett terület kiürítésével és a túlhevült acetilénpalackok kilövésével lehetett a nagyobb bajt, vagyis a robbanást megelőzni.
Az esetek jelentős részében a lakosság által használt propán-butángáz-palackok (PB) nehezítik a tűzoltók munkáját, azonban a hő hatására felhevülő acetilénpalackokban is könnyen beindul a robbanáshoz vezető folyamat. Utóbbiak főleg az autószerelő és karosszérialakatos műhelyekben fordulnak elő. A gázpalackok helyes tárolására és használatára tehát kiemelt figyelmet kell fordítani.
 
A háztartásokban a 11,5 és a 23 kilogrammos töltettömegű PB-palackok a leggyakoribbak, a vonatkozó rendeletek szerint utóbbinál nagyobbat nem is szabad használni otthon. Figyelni kell arra is, hogy abban a helyiségben, amelyben a gázzal működő készülék van, egyszerre csak egy palackot lehet tartani, és a lakásban is legfeljebb kettő lehet, töltettömegük együtt nem haladhatja meg a 35 kilogrammot.
 
A tárolás körülményei is lényegesek: PB-gáz esetében a tartalékpalackok tárolóhelyének ötméteres körzetében nem lehet terepszintnél mélyebb melléképítmény vagy létesítmény (például pince, kút, csatorna), pincelejáró, pinceablak. Ráadásul legfeljebb 35 kilogramm töltettömegnek megfelelő mennyiségű tartalékpalack tárolható. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat rendelkezései szerint propán-butángáz-palackot pincében vagy alagsorban egyáltalán nem lehet tárolni. Tilos gázpalackokat tárolni nehezen megközelíthető, a közlekedést és a mentést akadályozó helyeken, továbbá lépcsőkön, lépcsőházakban, folyosókon, szűk udvarokban, átjárókban, vagy azok közvetlen környezetében, garázsokban is.
 
A palackok biztonságos használatának alapfeltétele, hogy az állampolgárok csak megfelelően töltött palackokat vásároljanak. Ennek érdekében a katasztrófavédelem hatósági szakemberei országszerte folyamatosan ellenőrzik a propánbutángáz-töltő telepeket, a szabályokat megszegőkre bírságot szabnak ki. Ha valamennyi szabály betartása mellett is tűz keletkezik, a lehető leghamarabb jelezni kell a tűzoltóknak, hogy gázpalack van a közelben.

Vissza