Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
KÖZLEMÉNY - Nemzeti Nukleárisbaleset-elhárítási Gyakorlat ONER-3-2013
2013. október 07.
Október elején országos gyakorlaton készülnek fel a szakemberek egy esetleg bekövetkező nukleáris baleset elhárítására. A feltételezés szerint a Paksi Atomerőműben baleset történik, amelynek nyomán nukleáris veszélyhelyzet alakul ki.
A nukleáris létesítményekkel rendelkező országok a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ajánlása alapján rendszeresen tartanak hasonló tréninget, idehaza legutóbb 2004-ben volt ilyen nagyszabású, országos gyakorlat.
 
Az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Rendszerben (ONER) közreműködő központi, ágazati, területi és helyi szervek, a Katasztrófavédelmi Koordinációs Tárcaközi Bizottság, valamint az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Balesetelhárítási Szervezete 2013. október 7-8. között nemzeti nukleárisbaleset-elhárítási törzsvezetési gyakorlatot tart.
 
A két nap alatt többek között a katasztrófavédelem, az atomenergia-felügyeleti szerv, a rendőrség, a honvédség, illetve az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős, valamint a népegészségügyi szervek és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. szakértői tesztelik az ONER működését, a döntés-előkészítés folyamatát, a lakosságvédelmi feladatok koordinálását, az információ-áramlást, a nemzetközi tájékoztatási kötelezettségek teljesítését. Vizsgálják a törzsvezetésbe delegáltak együttműködését, összehangoltságát, azt, hogy mennyire felkészültek az egyes védelemigazgatási szintek. A gyakorlat lehetőséget teremt a lakossági tájékoztatás menetének felülvizsgálatára is. A munkacsoportok értékelik a tevékenységük alapját képező szabályozók alkalmazhatóságát. Valamennyi szervezetnél a gyakorlatozó állománytól független szakember figyeli meg és értékeli az ott zajló tevékenységet.
 
A törzsvezetési gyakorlatot 2013. október 9-én, Pakson látványos terepgyakorlatok követik (Atomerőmű Sportegyesület Csarnoka, 7030 Paks, Gesztenyés utca 2.), amelyek keretében a baleset-elhárításban résztvevő szervek mutatják be a kitelepítés, a sugárfelderítés és -mentesítés lépéseit, illetve a rendszeresített felszereléseket, technikai eszközöket. A terepgyakorlatokra ellátogatók megismerkedhetnek a katasztrófavédelem tűzoltó egységeinek, önkéntes mentőszervezeteinek munkájával is.
 
A többnapos rendezvényen az Európai Unió, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, továbbá a közép-kelet európai térség meghívott szakértői megfigyelőként vesznek részt.
 

Vissza