Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
KÖZLEMÉNY - Biztonságosak a középiskolai kollégiumok
2013. november 20.
Országszerte megfelelő a középiskolai kollégiumok tűzvédelmi helyzete, sőt, a részben vagy teljesen felújított épületeknek köszönhetően javulás is tapasztalható. A katasztrófavédelem októberben az ország valamennyi középiskolai kollégiumát megvizsgálta tűzvédelmi szempontból, a szakemberek csaknem négyszáz helyszíni ellenőrzést végeztek.
A kollégiumok az ott tartózkodók létszáma, valamint az épületek rendeltetése miatt is a katasztrófavédelem figyelmének központjában vannak, az elmúlt hónapban végzett országos ellenőrzéssorozat a tűzvédelem minden szegmensére kiterjedt.
 
Az eredmények azt mutatják, hogy a vizsgált kollégiumok szilárd burkolatú úton, jól megközelíthetőek, az oltóvízforrások (földalatti, illetve föld feletti tűzcsapok, vagy tűzivíztározó medencék) mindenhol hozzáférhetőek. Elenyésző volt a tűzcsapokkal kapcsolatos hiányosságok száma, az üzemeltetők leginkább a felülvizsgálatokat nem végeztették el. A lépcsőházak és folyosók jelentős részében természetes hő- és füstelvezetés működik, a kiürítési útvonalak állapota jellemzően megfelelő mind a burkolatokat, mind a közlekedési szempontokat figyelembe véve. Az útvonalakat mindössze nyolc kollégiumban szűkítették le túlzottan.
 
Szinte valamennyi kollégiumban tartanak készenlétben tűzoltó készüléket, azonban ezekkel kapcsolatban vannak hiányosságok: többnyire a jelölés, rögzítés nem volt meg, és a nyilvántartás sem volt mindenhol alapos. Csak egy közintézményben torlaszolták el annyira a tűzoltó készüléket, hogy azt lehetetlen volt megközelíteni. Valamennyi vizsgált épületben meghagyták a lehetőséget arra, hogy szükség esetén az egész épületben vagy annak egy részében áramtalanítsanak. Az ellenőrök azt tapasztalták, hogy a beépített automatikus tűzjelző berendezéseket karbantartják, és a tűzjelző központok állandó felügyelete is biztosított. A kollégiumokban a létesítéskor hatályos előírásnak megfelelő a biztonsági irányfény-világítás, és az előírt módon jelzik a menekülési útvonalakat is. Néhány esetben hiányosak voltak az elhelyezett jelölések, három kollégiumban pedig nem működtek a berendezések.
 
Nem találtak hiányosságot a szakemberek a kollégiumi munkavállalók tűzvédelmi oktatását illetően, és a legtöbb intézmény diákjai is részesültek felkészítésben. Valamennyi intézményben gyakorolták a tűzriadótervben foglaltakat, a tudnivalókat sok esetben félévente gyakoroltatják a diákokkal, miközben a jogszabályok csak évi egy alkalommal írják ezt elő.
 
A hiányosságok megszüntetése érdekében a katasztrófavédelem minden esetben megtette a szükséges intézkedést. Tizenöt esetben tűzvédelmi bírságot szabott ki összesen egymillió-négyszáztízezer forint összegben, míg hatósági felhívással százkilencven, kötelezéssel negyvenhat alkalommal élt a hatóság.
 
Az oktatási intézmények területén rendszeres időközönként tartott átfogó ellenőrzések nagyban segítik az intézmények tűzvédelmi helyzetének szinten tartását, javítását. Az ellenőrzések során feltárt szabálytalanságok megszüntetését az ellenőrök folyamatosan figyelemmel kísérik.

Vissza