Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
KÖZLEMÉNY - Ünnepeljünk biztonságosan
2013. december 24.
A karácsonyi készülődés és az ünnepek nemcsak boldogsággal töltik el az embereket, hanem veszélyeket is rejtenek magukban. Az elmúlt napokban már tizenhárom alkalommal riasztották a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit az ünnepi készülődéssel összefüggő tűzesetekhez. Ahhoz, hogy az ünnepek meghitt hangulatban teljenek és a szilveszteri tűzijáték se okozzon balesetet, elegendő néhány alapvető biztonsági szabály betartása.
Ha a koszorú, illetve a gyertyák, mécsesek helyét körültekintően választjuk meg, elkerülhetjük a lakástüzek kialakulását. Az adventi koszorúkat és gyertyákat olyan felületre tegyük, ami nem éghető és a közelben se legyen éghető tárgy. A legtöbb karácsonyi tüzet a felügyelet nélkül hagyott égő gyertyák okozzák, amelyek a függönyt vagy az asztalterítőt meggyújtva gyorsan képesek lángba borítani egy szobát. Huzatos szobában ne gyújtsunk mécsest, gyertyát, ilyesmit csak úgy égessünk, ha valaki van mellette, ne hagyjuk a gyertyát teljesen leégni és minden esetben oltsuk el, ha elhagyjuk a helyiséget. Fokozottan figyeljünk oda, ha csillagszórót égetünk. Megelőzhetjük a bajt, ha kizárólag megbízható gyártótól származó fényfüzért, hangulatvilágítást használunk, ám még ezt se hagyjuk magára, húzzuk ki a konnektorból, ha elmegyünk otthonról.
 
Szilveszteri tűzijátékokat csak legális árusító helyen vásároljunk, ott is csak olyanokat, amelyeknek van magyar nyelvű használati utasítása és nem járt le a szavatosságuk, használatukkal pedig várjuk meg az engedélyezett időszakot.
 
A pirotechnikai eszközök használatának is vannak szabályai. Soha ne működtessünk sérült tűzijátékot, a használati utasításban leírt védőtávolságot és rögzítési módot mindig tartsuk be, indításkor ne hajoljunk az eszköz fölé. Csak szabadban működtessünk tűzijátékokat, azokat ne irányítsuk emberek, gépkocsik, épületek felé. Rakétát soha ne indítsunk olyan helyről, ahol például faág vagy villanyvezeték áll az útjában. A tűzijátékokat megbontani, átalakítani és azokat kézből működtetni nem szabad. A rakétákat mindig egyetlen ember indítsa be. Erős szélben a pirotechnikai eszközök felhasználását halasszuk el. Tűz esetén haladéktalanul hívja a 105-ös segélyhívó számot!
 
A pirotechnikai termékek használatával kapcsolatos figyelemfelhívó kisfilmünket az alábbi linken érhetik el:
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=press_video_index2&vid=45

Vissza