Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Zajlanak az ellenőrzések
2014. március 14.
Második napja tartanak a katasztrófavédelem által indított akció keretében zajló tűzvédelmi ellenőrzések országszerte a szabadtéri tüzek megelőzése érdekében. A helyszínek jelentős részénél tapasztaltak hiányosságokat a vizsgálódó szakemberek.
A katasztrófavédelem a szabadtéri tüzek megelőzése érdekében országos ellenőrzéssorozatot indított március 12-én. Második napján 343 ellenőrzés zajlott le, az ellenőrök összesen 313 szabálytalanságot tártak fel. A tűzvédelmi rendelkezések megszegése, erdővédelmi, vagy tűzvédelmi bírsággal sújtható. A tűzvédelmi bírság összege százezertől hárommillió forintig terjedhet!
 
Az ellenőrzésekben résztvevő katasztrófavédelmi, erdészeti és önkormányzati hatóságok a szabadtéri tüzek által visszatérően érintett, tűzveszélyes, illetve művelésen kívüli területeket ellenőrzik. Az ellenőrök munkáját önkéntes tűzoltók, a nemzeti parkok szakemberei, polgárőrőrök és hegybírók is segítik. Az akció eredményeként a tegnapi napon keletkezett szabadtéri tüzeknél 11 esetben sikerült beazonosítani a szabálytalanul égetőket, akikkel szemben megindult a hatósági eljárás.
 
A száraz időjárás miatt már Heves megye, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és a főváros területére rendeltek el tűzgyújtási tilalmat. Tilos az érintett területeken tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek kétszáz méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Ide értendők a tűzrakó helyek, a vasút és közút menti fásítások, és tilos a parlag- és gazégetés is.
 
A szabadtéri tüzekkel, erdőtüzekkel és a tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos tudnivalókért keresse fel a www.katasztrofavedelem.hu vagy a www.nebih.hu oldalakat!
 
További információért hívhatja Hajdu Márton tű. őrnagyot, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjét a 06-20-669-36-13-as számon.
 

Vissza