Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
KÖZLEMÉNY - A tűzveszélyes területeket ellenőrzi a katasztrófavédelem
2014. március 19.
Az elmúlt napokban nagy számban bekövetkezett szabadtéri tüzek megelőzése érdekében országos ellenőrzéssorozatot tartott a katasztrófavédelem. A nyolc megyére kiterjedő akció nyomán huszonnégy eljárás indult olyanokkal szemben, akik feltehetően ezeket a tüzeket okozták. Az ellenőrök az eddig megvizsgált helyszínek 85 százalékánál találtak szabálytalanságokat, ezért a mai naptól újabb ellenőrzéssorozat indul.
Március eleje óta több mint kétezer szabadtéri tűz keletkezett országszerte. A tűzoltói beavatkozások száma szinte megduplázódott a tavalyi év hasonló időszakához képest. A lakossági és közösségi javak védelme, a szabadtéri tüzek megelőzése érdekében március 12-én a katasztrófavédelem országos akciót indított, amelynek során több mint 800 vizsgálatot folytatott le, ezek során mintegy 700 szabálytalanságot tártak fel az ellenőrök. Jellemző probléma a területek elhanyagolása és a tűzrendészeti szabályok megszegése. A jelentősebb károkat okozó szabadtéri tüzek többségének hátterében a tiltás ellenére történő égetés áll, a mostanihoz hasonló szeles időjárásban ráadásul a lángok könnyen elharapóznak.
 
A hatóságok elsősorban a szabadtéri tüzek által visszatérően érintett, tűzveszélyes, illetve művelésen kívüli területeket ellenőrizték. Csak az akciósorozat időtartama alatt 24 ember ellen indult hatósági eljárás, ők szabálytalan égetéssel okozhattak szabadtéri tüzet, és veszélyeztettek lakott területet.
 
Az idei évben már eddig csaknem hatezer hektáron pusztítottak a lángok. A kialakult tűz nem egyszer veszélyeztette a közúti és a vasúti közlekedést a keletkezett sűrű füst miatt, számos esetben korlátozni kellett a forgalmat is. A szabadtéri tüzek kockázatot jelentenek az áramellátásra és a távközlési hálózatokra, valamint a veszélyes üzemekre nézve is.
 
A száraz időjárás miatt továbbra is tűzgyújtási tilalom van érvényben Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és a főváros területén, valamint Zala megye egyes településein. Tilos az érintett területeken tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek kétszáz méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Ide értendők a tűzrakó helyek, a vasút és közút menti fásítások, és tilos a parlag- és gazégetés is.
 
A szabadtéri tüzekkel, erdőtüzekkel és a tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos tudnivalókért keresse fel a www.katasztrofavedelem.hu vagy a www.nebih.hu oldalakat!
 
További információért hívhatja Hajdu Márton tű. őrnagyot, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjét a 0620/669-36-13-as számon.

Vissza