Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
KÖZLEMÉNY
2014. szeptember 16.
Intenzív védekezés folyt éjszaka a Murán
Az éjszakai 554 centiméteres tetőzést követően csökken a Mura vízszintje Letenye településnél, a folyó Letenye utáni szakaszain pedig ma délelőtt várható a tetőzés.
Az elmúlt napokban lehullott rendkívüli mennyiségű csapadék miatt a Murán egész éjszaka védekeztek a kialakult árvízi helyzet ellen Kerkaszentkirály, Muraszemenye, Murarátka, Letenye, Tótszerdahely, Molnári, és Murakeresztúr településeken.
 
A térségben az éjjel mintegy ezer ember dolgozott, köztük hivatásos és önkéntes tűzoltók, rendőrök, rendőr szakközépiskolások, vízügyi szakemberek és számos önkéntes. A gátak megerősítése során eddig összesen 44 munkagépet működtettek és 65 ezer homokzsákot használtak fel. Molnári és Murakeresztúr kivételével a védműveket mindenhol megerősítették, ezen a két településen jelenleg is folyamatosan dolgoznak.
 
A településeken a katasztrófavédelem tisztjei irányítják a védekezési munkálatokat a Katasztrófavédelmi Régiós Irányító Törzs koordinálásával. Az ország árvíz által nem érintett megyéiből harminc katasztrófavédelmi tisztet vezényeltek az érintett településekre. Közülük többen a 2010-es, illetve a 2013-as történelmi árvíz idején is hasonló feladatokat láttak el.
 
A Kebele-patak vízszintjének csökkenése miatt a szombat esti órákban Zalaszombatfáról és Szíjártóházáról kitelepített 82 ember ma reggel fél héttől visszatérhet otthonába.
 
A Katasztrófavédelmi Régiós Irányító Törzs folyamatosan szervezi az emberek és eszközök átcsoportosítását az árhullámnak, a várható tetőzéseknek megfelelően.
A védekezést a katasztrófavédelem, a rendőrség, a megyei kormányhivatal, a volántársaság és az önkéntesek közötti példás összefogás jellemzi.
 
Murakeresztúr és Gyékényes között a vasúti közlekedés szünetel. Nagykanizsa és Gyékényes között az utasokat vonatpótló buszok szállítják.
 
 
Nagykanizsa, 2014. szeptember 16.
 
 
Katasztrófavédelmi Régiós Irányító Törzs
 

Vissza