Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Több mint 80 százalékkal kevesebb szabadtéri tűz
2014. október 04.
Az őszi, rendszerint a kertekben, erdőkben kialakuló szabadtéri tüzek megelőzésére a katasztrófavédelem kiemelt figyelmet fordít. A statisztikák szerint az elszáradt növényzetben, avarban keletkező, lakott területeket és emberéletet egyaránt veszélyeztető tüzek többsége emberi mulasztásra vezethető vissza.
Az őszi hónapokban keletkező tüzek mögött jellemzően a kertekben és ingatlanok területén végzett gondatlan égetés áll. A katasztrófavédelem a társszervek – erdészeti igazgatóságok, földhivatalok, rendőrség, önkormányzatok, nemzeti parkok, természetvédelmi felügyelőségek, és mezőőrök – bevonásával nemcsak hatósági ellenőrzésekkel, hanem lakosságtájékoztatási eszközökkel is tesz a tűzesetek visszaszorításáért.
 
A csapadékos időjárás mellett a katasztrófavédelem fokozott hatósági jelenlétének is köszönhető, hogy idén augusztusban és szeptemberben 83 százalékkal kevesebb szabadtéri tűz volt, mint tavaly, 2012 hasonló időszakához képest pedig 88 százalékos a visszaesés. A javuló tendencia a lakosságtájékoztató, figyelemfelhívó kampányoknak, valamint a tűzvédelmi hatósági ellenőrzéseknek tudható be, amelyeket éppen ezért a jövőben is folytat majd a katasztrófavédelem.
 
A kerti zöldhulladék és avar égetése a hatályos jogszabályi előírások értelmében alapvetően tilos, csak ott van rá lehetőség, ahol ezt az önkormányzat helyi rendeletben szabályozta, és abban meghatározta az égetés feltételeit. Az égetés megkezdése előtt fontos tájékozódni az önkormányzati szabályozásról és arról, hogy mely napokon és milyen időpontokban lehet zöldhulladékot égetni. Ahol a kerti zöldhulladék-égetésről nem született önkormányzati rendelet, ott tilos az égetés, aki a szabályt megszegi, az tűzvédelmi bírsággal sújtható.
 
Tüzet csak felügyelettel, oltóanyag jelenléte mellett szabad gyújtani és mindaddig felügyelet alatt kell tartani, ameddig nincs eloltva.
 
További információért hívhatja Mukics Dániel tű. századost, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivőjét a 0620/669-36-13-as számon.
 
Budapest, 2014. október 4.
 
BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Kommunikációs Szolgálata
 
 

Vissza