Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Viharos erejű szélre és sok esőre figyelmeztet a meteorológia
2014. október 21.
Az ország több pontjára adott ki figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat a szerdai napon várható erős széllökések és jelentős mennyiségű csapadék veszélye miatt.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerdától változó erejű, helyenként viharos szél, illetve sok csapadék várható az ország több pontján. Az előrejelzések szerint a délnyugati megyékben már ma késő estétől előfordulhat zivatar, amelyet jelentős mennyiségű csapadék, viharos szél, esetleg jégeső kísérhet.
 
A legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 kilométeres óránkénti sebességet. Az ilyen erejű széllökések már faágakat szakíthatnak le, egész fákat dönthetnek ki, amelyek azon túl, hogy balesetveszélyesek, közlekedési akadályokat is képezhetnek. Az ilyen erős szél megbonthatja az épületek tetőszerkezetét, illetve megrongálhatja az áram- és távközlési vezetékeket is.
 
A nemzeti ünnepen szabadtéri programot választók időben tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az érvényben lévő riasztásokról a www.katasztrofavedelem.hu, a www.met.hu oldalon
 
Akit a szabadban ér a viharos erejű szél, az keressen aluljáróban, vagy épületben menedéket. A vihar idején közlekedők kerüljék el a fákat és az épületekről lelógó tárgyakat. Aki sérült, leszakadt elektromos vezetéket észlel, haladéktalanul értesítse a szakembereket. A viharos időben az állatok viselkedése is kiszámíthatatlanná válik, figyeljenek a háziállatokra.
 
A vihar idején otthon tartózkodók zárják be a nyílászárókat és ha tehetik, ne menjenek a szabadba. A ház környékén lévő könnyebb tárgyakat – kerti bútorok, szerszámok, cserepes növények –, amelyeket felkaphat a szél, vigyék be az épületbe. A vihar idejére áramtalanítsák az elektromos berendezéseket, a vihar után pedig vizsgálják meg, nem sérült-e a lakóingatlan, vagy bármelyik közművezeték. Aki a közműhálózat sérülését tapasztalja, értesítse a szolgáltatót vagy a 105-ös segélyhívó számon a katasztrófavédelem műveletirányítási központját.
 
A viharos időjárással kapcsolatos figyelmeztetések riasztások mindenki számára elérhetőek, elég ha a katasztrófavédelem VÉSZ nevű ingyenes alkalmazását letöltik az okostelefonra, vagy táblagépre. Az alkalmazás letölthető a http://www.katasztrofavedelem.hu/vesz linken.
 
További információért hívhatja Mukics Dániel tű. századost, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivőjét a 0620/669-36-13-as számon.

Vissza