Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Fokozott óvatosságra int a katasztrófavédelem a szabadtéri tüzek miatt
2015. július 24.
A csapadékmentes és rendkívül száraz időjárás miatt fokozott tűzveszély jellemzi az egész ország területét, hiszen a hőség jelentős szerepet játszik a szabadtéri tüzek kialakulásában. Az elszáradt növényzet könnyen meggyulladhat, elég hozzá egy eldobott még égő cigarettacsikk, vagy egy magára hagyott kerti grill. Megnőtt az agráriumban előforduló tüzek száma is, ezért fokozott figyelmet igényel a mezőgazdasági termények betakarítása is.
A rendkívüli hőségben a tűzoltókat naponta átlagosan harminc és hatvan közötti szabadtéri tűzhöz riasztják, ezek nyolcvan százalékban füves és gazos területek tüzei. Idén szabad területen ezidáig már kilencvenhárom négyzetkilométeren csaptak fel a lángok, ami Magyarország területének egy ezredét teszi ki. A szabadtéri tüzek azon túl, hogy veszélyeztetik a természetes és az épített környezetet is, komoly anyagi kárt okoznak, amelyet még a milliós nagyságrendig terjedő tűzoltói beavatkozások költsége is fokoz.

Az erdő- és vegetációtüzek elleni legjobb védekezés a megelőzés, hiszen a szabadtéri tüzek kilencvenkilenc százaléka emberi gondatlanságra, vagy szándékosságra vezethető vissza. Továbbra is tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban, tilos tehát erdőben, erdők és fásítások kétszáz méteres körzetében és külterületen tüzet gyújtani. Továbbra is szabad a kertben grillezni, bográcsozni és szalonnát sütni, azonban a katasztrófavédelem mindenkit arra kér, hogy egyetlen percre se hagyják magára a tüzet, mert az könnyen átterjedhet az elszáradt növényzetre.

A katasztrófavédelem felhívja az aratási munkát végzők figyelmét, hogy körültekintően, megfelelő műszaki állapotban lévő gépekkel végezzék a betakarítási munkát. A munkagéppel érintkező száraz termény a súrlódás és a nem megfelelő kenés miatt keletkező hőtől könnyen meggyulladhat. A szivárgó olaj, vagy üzemanyag a levegőben szálló növényi porral keveredve könnyen meggyulladó lerakódást képez a munkagépen. A mezőgazdasági gépekben kialakuló tüzek kezdeti megfékezésére elegendő egy felülvizsgált, készenlétben tartott kézi tűzoltó készülék. Idén már tizenkét kombájn és tizenhét bálázógép okozott tüzet, amelyben egy ember is életét vesztette.

A hőségriasztást vasárnap éjfélig hosszabbították meg, így a katasztrófavédelem fokozott óvatosságot kér mindenkitől a meleg hétvégi napokon.

További információért hívhatja Mukics Dániel tű. őrnagyot, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivőjét a 0620/669-36-13-as számon.

 

Vissza