Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Zavartalan a kéményseprés
2016. szeptember 09.
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság határozottan cáfolja a kéményseprőipari szolgáltatással kapcsolatban ma megjelent alaptalan és félrevezető híreket. Az áprilisban meghirdetett kéményseprői állásokra csaknem kétszeres volt a túljelentkezés, a szolgáltatói tevékenység kezdete óta pedig a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervénél mindösszesen tizenegy munkavállaló munkaviszonya szűnt meg a próbaidő alatt, amely semmilyen mértékben nem befolyásolta a szolgáltatás működését, zavartalan a kéményseprés.

Az év második felétől a lakossági kéményseprés jelentős mértékben átalakult. A változások között a legjelentősebb, hogy ingyenessé vált a lakosság részére végzett szolgáltatás, függetlenül a szolgáltatótól. További nagyléptékű átalakulás történt a szolgáltatói oldalon is, hiszen a katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve július elsejétől az ország 1835 településén kezdte meg működését, azaz végzi a lakossági sormunkát.

A kor színvonalának megfelelő, ügyfélközpontú szolgáltatási rendszer kialakításához hat hónap és minden szükséges forrás rendelkezésre állt. Ehhez biztosítani kellett a megfelelő szakemberállományt és a technikai eszközöket is. Kialakítottuk az egységes ügyfélszolgálati rendszert és a területen dolgozó munkavállalók elhelyezését is biztosítottuk. Természetesen az előkészítés során a katasztrófavédelem képviselői rendszeresen egyeztettek a korábbi szolgáltatókkal és a kéményseprők érdekvédelmi képviselőivel is.

A felkészülési időszakot követően július elsejével megkezdte működését a katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve. A kiértesítések alapján végzett lakossági sormunkák július 18-án kezdődtek el a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervének szolgáltatási területén, tekintettel a 15 napos kiértesítési határidőre. A munkálatok azóta zavartalanul folytatódnak hétről hétre.

A szolgáltatás megkezdésekor a lakossági sormunkához szükséges eszközök elegendő darabszámban álltak rendelkezésre, azonban bizonyos szakfelszerelések később érkeztek meg a beszállítóktól. A munkaruházat tekintetében egyes munkavállalók tekintetében külön méretek legyártására volt szükség, de az átmeneti időszakra is megoldottuk a megfelelő ellátásukat.

A kéményseprők új felszerelései közül talán a leginkább szembetűnőek az új gépjárművek, amelyekből több mint 90 már a kéményseprők gyorsabb munkavégzését szolgálja. Természetesen a biztonságos és felelősségteljes munkavégzéshez ebben a szakmában is hozzátartoznak a rendszeres képzések és továbbképzések. A gépjárművek menettulajdonságainak megismerése, a balesetek megelőzése és az érintett munkavállalók felkészítése érdekében vezetéstechnikai képzésen vettek részt, illetve vesznek majd részt a jövőben.

A katasztrófavédelem kéményseprőipari szervének szolgáltatásával és működésével a lakosság elégedett, a munkavállalók pedig biztos hátteret kaptak és a korábbinál jóval magasabb anyagi megbecsültségben részesülnek.

További információért Hajdu Márton tűzoltó alezredest, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjét hívhatja a 0620/669-36-13-as számon.

Budapest, 2016. szeptember 9.

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Kommunikációs Szolgálata


Vissza