Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Ár- és belvíz elleni védekezés
2011. január 12.
Január 11-én az ország egyes területein kialakult árvíz-, és belvíz veszélyeztetettség miatt 11 megyében 227 településen folyt ár-, vagy belvízvédelmi tevékenység, a védekezésben 2091 fő 484 szivattyúval vett részt. A belvíz miatt tegnap hat megyéből – Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg - újabb 15 embert kellett kitelepíteni, így az eddig kitelepítettek száma 174-re nőtt. A lakosság ellátása minden településen biztosított, közüzemi kimaradás nem történt.

 A Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság ügyeletének tájékoztatása szerint a belvízzel elöntött területek nagysága növekedett, jelenleg 377.000 hektár, ebből 204.000 hektár vetés-szántó. A folyók többségén, a Vidékfejlesztési Minisztérium közlése szerint, mérsékelt vízszintemelkedés van, az olvadásból várható áradás – a kevés előre jelzett csapadék miatt – a keleti vízgyűjtőkön egyenlőre mérsékeltebbnek látszik.

Január 11-én folyóink fővédvonalain 1290 km hosszon van árvízvédelmi készültség, ami az előző naphoz képest enyhén nőtt.

-           III. fokú készültség volt 86 km hosszon, a Hortobágy-Berettyó és a Sebes-Körös felső szakaszán,

-           II. fokú készültség volt 264 km hosszon, a Tiszán Kisköre és Algyő között, a Zagyva alsó szakaszán és a Hármas-Körös torkolati szakaszán,

-           I. fokú készültség volt 940 km hosszon, a Tiszán Algyő és a déli országhatár között a Lónyay-főcsatornán, a Berettyó és a Sebes - Körös alsó szakaszán, valamint a Hármas-Körös felső és középső szakaszán.

 

Bács-Kiskun megyében 25 a veszélyeztetett települések száma. A munkálatokban összesen 223 fő és 47 szivattyúval vesz részt.

Békés megyében 18 településen folyik védekezési munka, ahol 271 fő beavatkozó és 51 szivattyú dolgozik folyamatosan. A tűzoltóságok 2 településen (Szarvas, Orosháza) végeztek belvízi szivattyúzási feladatokat.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében összesen 11 településen folyik védekezés. 150 fő vett részt a védekezésben 16 szivattyúval.

Csongrád megyében 36 településen folyik belvízi védekezés, a munkálatokban összesen 502 fő közmunkás vett részt, 96 szivattyú alkalmazásával.

Fejér megyében a belvízi károk elhárítására 5 településen folyik védekezés, amelyet 33 közmunkás 3 szivattyúval végez.

Hajdú-Bihar megyében 23 településen van elrendelt belvízvédelmi készültség. A védekezésben 248-an vettek részt 40 szivattyú alkalmazásával.

Heves megyében 7 településen folyik belvízi védekezés 46 emberrel és 8 szivattyú alkalmazásával.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében 29 településen folyik belvízi védekezés. A kirendeltség- és irodavezetők folyamatos koordinációja mellett többségében 45 önkormányzati közmunkás végezte feladatát, 79 szivattyúval és 7 munkagéppel.

Pest megye területén 30 települést veszélyeztetett a belvíz, a védekezési munkálatokban összesen 136-an vettek részt 57 szivattyú alkalmazásával.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 41 településen folyik védekezés, ahol összesen 437 ember dolgozott, 77 szivattyú és 25 egyéb technikai eszköz bevetésével.


Vissza