Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Nemzetközi nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat Magyarországon
2017. június 20.
2017. június 21-i kezdettel 36 órás, ConvEx-3 elnevezésű nemzetközi nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlatra kerül sor nyolcvan ország és tizenegy nemzetközi szervezet részvételével, amelynek főszereplője Magyarország.
A gyakorlat alapját egy feltételezett atomerőművi baleset nyomán kialakult veszélyhelyzet képezi. Fő célja a lakossági óvintézkedések bevezetésének és a szervezetek közötti kommunikációnak a tesztelése. A gyakorlat előkészítését, az Országos Atomenergia Hivatal, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság végezte, amelyen a környező országokból, illetve a NAÜ-től és az Európai Bizottságtól érkező nemzetközi megfigyelők is részt vesznek. Ilyen nagyszabású gyakorlatra 3-5 évente kerül sor, a mostani azonban úttörő jellegű. Többletfeladatot jelent például a valós radioaktív vízminták laboratóriumi vizsgálata, de különlegességnek számít az is, hogy a nukleáris biztonságot érintő eseménnyel egyidőben az erőmű fizikai védelmét is kihívások elé állítják. A gyakorlatban a védelmi igazgatásban részvevő szervezetek vesznek részt, a lakosságot semmilyen mértékben nem érinti!
Bővebb információk: www.oah.hu és www.okf.hu
Előkészítés
A NAÜ 2015-ben juttatta el felhívását a tagországaihoz, hogy vállaljanak központi szerepet a 2017-es ConvEx-3 gyakorlatban, végül Magyarországot választották ki a feladatra. A gyakorlat előkészítését az Országos Atomenergia Hivatal, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2016-ban kezdte meg, szorosan együttműködve a NAÜ által összehívott nemzetközi szervezeteket és környező országokat tömörítő munkacsoporttal.
Forgatókönyv
A gyakorlat alapját egy feltételezett, a Paksi Atomerőműben bekövetkező baleset nyomán kialakuló veszélyhelyzet képezi, különös tekintettel a késői időszakban szükséges óvintézkedésekre. A forgatókönyvben egy 72 órás időugrás is szerepel, amelynek köszönhetően a résztvevő országok és szervezetek a nukleárisbaleset-elhárítás több fázisát is gyakorolhatják.
Célkitűzések
Átfogó célkitűzés az egyes országok és a nemzetközi szervezetek értesítése és aktuális információkkal történő ellátása. A résztvevők vizsgálják a veszélyhelyzet-kezelési műveletek, az információáramlás és a nemzetközi segítségnyújtás hatékonyságát, tesztelik a helyzetértékelés és előrejelzés folyamatát, a veszélyhelyzet-kezelésben résztvevők váltását, elemzik a lakosságvédelmi óvintézkedések menetét, valamint a lakosságtájékoztatási tevékenységet.
Értékelés
A gyakorlatban részt vevő országok szeptember elejéig küldik meg értékelő jelentésüket a NAÜ számára, amely ezek alapján elkészíti a 2017. évi ConvEx-3 gyakorlatról szóló jelentését. 
 

Vissza