Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
KÖZLEMÉNY
2017. szeptember 28.
Az ingyenes kéményseprés óta több kéményt tudnak ellenőrzi a kéményseprők
2016 júliusában jelentősen átalakult a hazai kéményseprés, az ország nagy részén, csaknem 2600 településen a katasztrófavédelem vette át a feladatot a lakosság körében. Azóta a sormunka ingyenes, ráadásul a katasztrófavédelem által foglalkoztatott kéményseprők minden esetben megbízhatóan ellenőrzik és tisztítják a kéményeket. Az elmúlt több mint egy évben olyan ingatlanokba is eljutott kéményseprő, ahol évtizedek óta nem járt ilyen szakember. Vagyis azok az állampolgárok, akik biztosítják a kéményseprők bejutását, nagyobb biztonságban élhetnek.
 
A közelgő fűtési szezonra tekintettel az OKF idén is felhívja a kéményseprés fontosságára a figyelmet. Azokba az ingatlanokba, ahol gázzal működő, vagy zárt égésterű fűtőeszköz van, kétévente, minden egyéb esetben évente érkezik a kéményseprő. Szakmailag indokolt esetekben természetesen gyakoribb ellenőrzést is előírhat a kéményseprő, de az állampolgár is dönthet úgy, hogy sűrűbben ellenőriztet, ebben az esetben a szolgáltatást meg kell rendelnie és annak ellenértékét meg kell fizetni. A katasztrófavédelem ellátási területén a katasztrófavédelemtől, a kéményseprőcégek ellátási területén pedig a településen szolgáltatást végző cégek bármelyikétől meg lehet rendelni az ellenőrzést.
 
A sormunka a kiértesítéssel kezdődik, ilyenkor a kéményseprők értesítést hagynak a postaládában arról, hogy mikor fognak érkezni. Az értesítést a megadott időpont előtt két héttel korábban dobják be. Ha a megadott időben a kéményseprő nem találja otthon a kéménytulajdonost, újabb időpontról hagy értesítést a postaládában. Ha a sormunkát a kéményseprő a második időpontban sem tudja elvégezni, akkor egy újabb papírt hagy a postaládában. Ezen már az áll, hogy 30 napon belül egyeztetni kell egy új, közös időpontot, amikor elvégezhető a kéményi ellenőrzése és tisztítása. Ekkor már kiszállási díjjal kell számolni, ennek összege az ingatlan helye szerint illetékes önkormányzat rendeletében meghatározott, a 2015. július 1-i állapot szerinti közszolgáltatási díj 30 százalékának megfelelő összeg.
 
További információért Hajdu Márton tűzoltó alezredest, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjét hívhatja a 0620/669-36-13-as számon.
 

Vissza