Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
SAJTÓMEGHÍVÓ
2018. október 05.
Egy NATO gyakorlat forgatókönyve szerint a szerb főváros közelében a Richter-skála szerinti 7,6-os erősségű földrengés következett be, Belgrád és térsége infrastruktúrája tönkrement, rengeteg az áldozat, és sok ember a romok alatt rekedt. Szerbia a helyzet kezelése érdekében segítséget kért a NATO-tól, amelyre reagálva hazánk a HUNOR mentőszervezetet, Magyarország hivatalos mentőcsapatát küldi a helyszínre.
A HUNOR (Hungarian National Organisation for Rescue Services) keresőkutyákkal és speciális személykeresőkkel képes romok alatt rekedt embereket felkutatni, majd a többtonnás vasbetonelemek átvágásával és mozgatásával kiszabadítani és egészségügyi ellátásban részesíteni őket. A szervezet egyszerre két helyszínen, tíz napon keresztül, a nap 24 órájában képes munkavégzésre, mindezt teljesen önellátó módon. A mentőcsapat nem igényel sem energiát, sem ellátást a bajba jutott országtól.
 
Az október 12-ig tartó nemzetközi gyakorlatra a HUNOR negyvenkétfős részlege és két mentőkutya négy teherautóval, egy kisbusszal, két terepjáróval, két quaddal és két személyautóval utazik. A mentőcsapat teljes menetfelszerelése 10,5 tonna, ami 38 raklapon kap helyet, értéke 85 millió forint.
 
Az összesen ezerfős gyakorlaton Magyarország mellett Albánia, Ausztria, Azerbajdzsán, Belgium, Bosznia és Hercegovina, Csehország, az Egyesült királyság, Fehéroroszország, Finnország, Franciaország, Görögország, Grúzia, Horvátország, Izrael, Japán, Jordánia, Macedónia, Moldova, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Örményország, Pakisztán, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Törökország, Ukrajna, és az USA mentőcsapatai és szakértői vesznek részt.
 
A HUNOR indulásának időpontja:           2018. október 7. (vasárnap) 10:30
 
Helyszíne:                                                     1176. Budapest Ferihegyi út 264.
 
A sajtónyilvános eseményre szerkesztőségük munkatársait meghívjuk, egyúttal kérjük, hogy arról a közvéleményt tájékoztatni szíveskedjenek.
 
További információért Mukics Dániel tűzoltó őrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője hívható a +36206693613-as számon.
 

Vissza