Szervezetünk hírei


Újabb fázisához érkezett a HUNOR kiképzése
2012. június 27. 20:02
Újabb fázisához érkezett a HUNOR kiképzése Egyhónapos felkészítésen vesz részt a HUNOR Hivatásos Katasztrófavédelmi Mentőszervezet. Az alegységek június 11. és július 12. között négy ütemben a speciális műszaki berendezések alkalmazásával ismerkednek meg az országos polgári védelmi főfelügyelőség szakmai felügyelete mellett. Az új típusú képzést a BM OKF Oktatás Igazgatási és Kiképzési Főosztály koordinálja, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ pedig végrehajtja. A felkészítés célja a földrengés során szükséges kutatás-mentési műveletek, módszerek és az eszközök használatának begyakoroltatása, az állomány speciális mentési tevékenységre történő kiképzése.
A HUNOR 16 fős alegységei egy csoportvezetőből, egy helyettesből, egy kutyavezetőből, két kutatási és tíz műszaki mentő szakértőből, valamint egy egészségügyi ápolóból állnak. A kiképzés első napján egy különleges pszichológiai tréningen vesznek részt a tűzoltók annak érdekében, hogy hatékonyabban dolgozhassanak majd a bevetések során. A képzést Deme Fruzsina Sarolta és Beretvás Arianna, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ(KOK) pszichológusai tartották. Lehetőség nyílt arra is, hogy a különböző helyzetgyakorlatok segítségével növeljék a csapat összetartását és reagálóképességét is. A pszichológiai képzés tematikáját Kovács Péter tű. alezredes, a katasztrófavédelem vezető pszichológusa állította össze.
 
A felkészítési program második részében a kutató-mentőcsapat által használt speciális eszközök használatát és alkalmazástaktikáját ismerhették meg úgy, hogy igen alapos felkészítést kaptak az alá- és megtámasztások nem kis felelősséget igénylő módszereiből is. Az elméleti kiképzést Major Lajos tű. őrnagy, az alapozó ismereti és hatósági szakcsoport kiemelt főreferense, Kiss János tű. százados, a tűzoltási és mentési szakcsoport és Baumstark Dávid tű. százados, a szaktechnika-alkalmazási szakcsoport kiemelt főtanára tartotta. A képzés második napján az elméleti alapokat frissítették fel a HUNOR tagjai, emellett taktikai képzésen vettek részt, a második és harmadik napon pedig egy elhagyott épületben gyakorolhatták az elméletben már megismert módszereket. A gyakorlat első napján az alá- és megtámasztást, valamint a különböző csomóponti kialakításokat gyakorolták Újpesten, a volt Hunyadi laktanya területén.
 
A gyakorlatot Kirov Attila tű. százados, a tűzoltási és mentési szakcsoport vezetője irányította. A kárhelyszíneken Kiss János tű. százados, a tűzoltási és mentési szakcsoport kiemelt főtanára és Garaguly István tű. százados, a katasztrófavédelmi és iparbiztonsági szakcsoport kiemelt főreferense koordinálta a műszaki-mentési műveleteket. Baumstark Dávid tű. százados és Bódi Sándor tű. százados, kiemelt főtanárok és Vékony László tű. törzszászlós, főtanár a szakfelszerelések alkalmazását felügyelte. A műszaki-mentési ismeretek gyakorlati oktatásába bevonták a Bokodról érkezett Elekes Gábor bányamentőt, a Magyarországi Különleges Mentő és Tűzoltó Egyesület szakértőjét.
 
Az alegységek tagjai megtanulhatták, miként lehet megtámasztani az épületet és ezzel egy időben biztonságos mentési útvonalat is kialakítani, hiszen az épületkároknál extrém körülmények között igen gyorsan, és az elérhető legnagyobb biztonságra törekedve kell a mentés feltételeit biztosítani. E biztosítási folyamatnak a felderítés kezdetétől egészen a kárhelyszínen lévő helyi erőknek történő visszaadásáig kell tartania. Nem lehet ugyanis a mentésben résztvevőket és a mentendő embereket az indokoltnál nagyobb veszélynek kitenni.
A HUNOR tagjai az alá- és megtámasztás, valamint kitámasztás kiépítésével párhuzamosan megkezdték a mentésben használt kisgépek használatának gyakorlását is. Használniuk kellett a motoros láncfűrész és korongos daraboló mellett a mentés speciális gépeit is. A különböző fúrókalapácsok és bontógépek az emberi erőt kímélik, és természetesen gyorsítják is a kutatást. A romterület biztosításában és a további épületkárok kialakulásának megakadályozásában, valamint az épületelemek megmozdításában a különböző erőstámaszok, hidraulikus nyomóhengerek és pneumatikus emelőpárnák segítik a mentő erők munkáját. A gyakorlatokon életszerű helyzetben, de biztonságos környezetben tudták a kutató-mentő egységek a különleges módszereket és technikákat gyakorolni, mindez a későbbi bevetések szakszerű végrehajtását segíti elő.
 
A mentőcsapat alegységeinek tagjait a jövőbeni feladatokról az országos polgári védelmi főfelügyelőségtől a képzésen részt vevő Jackovics Péter tű. alezredes, főosztályvezető-helyettes, a HUNOR kijelölt parancsnoka tájékoztatta. Az őszi minősítő gyakorlatig még számos felkészítés és gyakorlat vár a HUNOR tagjaira és a csapatot kiképzőkre egyaránt.


Kapcsolódó képek:
Újabb fázisához érkezett a HUNOR kiképzése Újabb fázisához érkezett a HUNOR kiképzése Újabb fázisához érkezett a HUNOR kiképzése
További képek a galériában