Szervezetünk hírei


Egységes ruházat a rendvédelmi szerveknél
2012. október 10. 12:43
Egységes ruházat a rendvédelmi szerveknél Miniszteri utasítás alapján egységessé válik a Belügyminisztérium alárendeltségébe tartozó hivatásos állomány egyenruházata. A szervenként eltérő ruházati szabályozást egy BM rendelet váltotta fel, ez szabályozza a rendőrség, a büntetés-végrehajtás és a katasztrófavédelem hivatásos állományának egyenruházattal történő ellátását. A ruhaváltás tavaly kezdődött el és fokozatosan történik meg.
 A rendőrségnél használt gyakorlóruházat alapján 2010-ben rendszeresítették a 10M egységes rendészeti gyakorló öltözetet és bakancsot. Az egyenruházat egységesítésével a tárca szándéka az volt, hogy az állomány ellátása megbízhatóbbá, a készletgazdálkodás pedig hatékonyabbá váljon. Az öltözetet és a lábbelit fogvatartottak készítik, a hivatásos állományúak azt természetbeni juttatásként kapják meg, az utánpótlási ellátmánykeret felének a terhére.
 
Természetesen a rendőrségnél rendszeresített bevetési ruházatot valamennyi érintett szerv a saját speciális igényeihez és sajátosságaihoz igazította. A beavatkozó tűzoltók gyakorló zubbonyának és nadrágjának gyártásakor például figyelemmel voltak arra, hogy munkájuk nagyfokú mozgásszabadságot igényel, ezért gyakorló öltözetükből a protectorokat kihagyták.
A tavalyi évben valamennyi rendészeti szervnél rendszeresített 10M egységes rendészeti gyakorló öltözetet – gyakorló zubbony, nadrág, dzseki, bakancs, szövet sapka (pilotka) – a katasztrófavédelem hivatásos állományú tagjai 2011-ben és 2012-ben kapták meg. A ruházat kiegészítője jelenleg a galléros (fehér és sötétkék) rövid ujjú póló, amelyet jövő évben a rendészeti környakas (sötétkék) póló vált fel. A nyolcórás irodai és a 24 órás ügyeleti állomány számára elrendelt szolgálati öltözet a 10M egységes rendészeti ruházat. A tűzoltói, műszaki mentési feladatokat ellátó beavatkozó állomány laktanyán belül és a bevetési ruha alatt a fekete szolgálati öltözetet viselheti, egyéb, külső területen végzett szolgálati feladatok, ellenőrzések során a 10M gyakorlóruházatot köteles hordani. A tűzoltási, műszaki mentési feladatokban közvetlenül részt vevő beavatkozó állomány a 10M egységes rendészeti öltözethez tépőzáras, acélbetétes félcipőt viselhet.
A mostani váltással párhuzamosan zajlik az új, 12M rendészeti szolgálati öltözet kifejlesztése. Az öltözet csapatpróbájában 24 hivatásos kolléga vesz részt. A 12M rendészeti szolgálati öltözettel csak a nyolcórás irodai és a 24 órás ügyeleti feladatokat ellátó állományt látják el. Azok az irodai és ügyeleti munkát végző kollégák, akik 2011-ben megkapták a 10M egységes rendészeti gyakorló ruházatot, ez év végéig megkapják a 12M ruházat téli változatát. Ennek része a szolgálati félcipő, szolgálati téli nadrág, hosszú ujjú ing/blúz, pulóver, hímzett névkitűző és hímzett váll-lap. A 12M rendészeti szolgálati öltözet nyári változatát a rendszeresítés után, várhatóan 2013-ban kapja meg az arra jogosult.
A tűzoltási, műszaki mentési feladatokban közvetlenül részt vevő beavatkozó tűzoltói állomány a szürke színű társasági öltözetet a lecserélt ékítményekkel (katasztrófavédelem karjelvény, piros paroli és váll-lap) 2014. december 31-ig viselheti. A katasztrófavédelem tiszti állományának ünnepi viselete nem változik, továbbra is a sötétkék társasági ruházatot köteles hordani.
 

Kapcsolódó képek:
Egységes ruházat a rendvédelmi szerveknél Egységes ruházat a rendvédelmi szerveknél Egységes ruházat a rendvédelmi szerveknél
További képek a galériában