Szervezetünk hírei


Mindenki az áramellátás helyreállításán dolgozik
2013. március 18. 09:04
Még mindig megfeszített munka folyik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A helyzet rendezése érdekében változatlanul működik Kossa György tű. dandártábornok, országos iparbiztonsági főfelügyelő irányításával az Országos Operatív Törzs. Tegnap este a megyébe érkezett a nemzetközi minősítéssel rendelkező HUNOR mentőcsapat is, hogy felszereléseivel és speciális tudásával segítse az áramellátási zavarok megszüntetéséért folytatott munkát.
Az Országos Operatív Törzsnek a megyei védelmi bizottság elnöke mellett tagja a megyei katasztrófavédelmi igazgató, a megyei védelmi bizottság titkára, valamint az E.ON Tiszántúli Áramszolgáltató Igazgatóság elnöke és a megyei rendőrfőkapitány. A munkacsoport tegnapi ülésén Kossa György meghatározta azokat a feladatokat, amelyek a gyors helyreállításhoz, a károk felszámolásához szükségesek. Pontosították azt is, hogy milyen módon és ütemezésben juttassák a sérült távvezetékoszlopok gyors cseréjéhez szükséges betonoszlopokat a helyszínre az E.ON nyíregyházi telephelyéről.
 
Tekintettel arra, hogy az esti órákban a megyébe érkezett a speciális felszerelésekkel rendelkező HUNOR mentőszervezet, az operatív törzs meghatározta, miként vonják be a munkálatokba a szervezetet, az E.ON-nal közös munkacsoportok alakultak az elektromos hálózat mielőbbi helyreállítása érdekében.
 
A szolgáltatás helyreállítását célzó munka megállás nélkül zajlik, hétfő reggelre 44 olyan település –16 ezer 568 fogyasztóhely – maradt, ahol egyáltalán nincs áramellátás, és 14 olyan, amely részlegesen ellátatlan. Azokról a településekről, ahol sikerült újraindítani az áramszolgáltatást, az aggregátorokat átszállították a még áram nélkül maradt településekre, hogy az ott élők ellátását segítsék. A katasztrófavédelem mellett az E.ON is biztosított négy nagyteljesítményű aggregátort (160-300 kW), ezekkel a járási hivatal, a vízműtelep, valamint két teljes tanya áramellátását biztosítják. Ezek mellett valamennyi oktatási intézményt és egészségügyi intézményt is aggregátorral látták el.
 
A megye területén elzárt település és lezárt útszakasz nincs. Valamennyi településen megoldott a vízellátás és a szennyvízelvezetés. A lakosság melegedése és elhelyezése érdekében március 17-én 65 melegedőhely működött, ezekben a rendkívüli időjárás kezdete óta összesen 782 ember fordult meg, az elmúlt 24 órában tizenheten. A MÁV Zrt.-től kapott tájékoztatás alapján a Záhony-Nyíregyháza szakaszon a felsővezeték áramellátás problémája miatt 30-40 perces késéssel közlekednek a vonatok. Ennek kivételével az összes vonalon zavartalan a vasúti közlekedés.
 
A mai nap folyamán Magyar Honvédség kilenc ellátatlan településen ötezer embernek napi kétszeri meleg étkezést és meleg teát biztosít. Ma reggel 16 település 23 oktatási, nevelési intézményében rendeltek el az önkormányzatok tanítási-nevelési szünetet. A nap során az áramszolgáltató munkálatainak megsegítése érdekében a Magyar Honvédség hat lánctalpas járműve érkezett a nehezen járható területen bekövetkezett káresemény felszámolása érdekében.