Szervezetünk hírei


Egy hét után helyreállt a szolgáltatás
2013. március 20. 19:37
A mai napon ülésezett Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Védelmi Bizottsága, amelyen több, az elmúlt napok áramellátási zavaraival kapcsolatos kérdést megvitattak, illetve az érintett lakosság számára igen fontos döntéseket hoztak.
Bevezetőjében dr. Vinnai Győző kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke elmondta, hogy az áramellátási zavarok ideje alatt a rendőrség folyamatos járőrözéssel tartotta fenn a közbiztonságot, 800 rendőr összesen 11 ezer kilométert megtéve, megerősített szolgálatban dolgozott. Munkájukat 653 polgárőr segítette, akik hétezer órán keresztül több mint 300 járművel voltak jelen az utakon. A jelzett időszakban két kábellopás történt, a rendőrség az elkövetőkkel szemben büntetőeljárást indított. A megyei védelmi bizottság foglalkozott az áramszünet miatt a lakosságnál megromlott élelmiszerek kérdésével is, egyhangú döntése értelmében a településeken lévő gyepmesteri telepeken díjmentesen átveszik a megromlott élelmiszert, és a telepek ezeket veszélyes hulladékként megsemmisítik. A bizottság határozott arról is, hogy a helyi védelmi bizottságoknak fel kell mérniük azokat a lakossági fogyasztókat, akiknél részlegesen még most sincs áram, és a következő három napban hatóránként helyzetjelentést kell adniuk a megyei védelmi bizottságnak.
 
Kossa György tű. dandártábornok, országos iparbiztonsági főfelügyelő a térségben zajló helyreállítási munkálatokat koordináló Országos Operatív Törzs vezetőjeként bemutatta a törzs működését, és elmondta, a nehéz terepviszonyok miatt az E.ON szakembereit a katasztrófavédelem és a honvédség speciális járművekkel segítette. A tábornok külön hangsúlyozta, hogy az energetikai krízishelyzet megszüntetése érdekében a katasztrófavédelem a térségbe vezényelte a HUNOR hivatásos mentőszervezetét és a Pilis Mentőcsoport egy részét. A HUNOR quadokkal segítette a kidőlt oszlopok műholdas bemérését, valamint az oszlopok célba juttatásában és felállításában is nagy szerepük volt.
 
A törzs a munkák ideje alatt folyamatosan tájékoztatta a lakosságot, a médiát, és állandó kapcsolatban volt a polgármesterekkel is. A tábornok megköszönte a lakosság türelmét, a járási hivatalok közreműködését, ezután bejelentette, hogy az Országos Operatív Törzs a mai napon 17 órakor befejezte működését. A megyei ugyanakkor addig tevékenykedik, amíg minden lakásban helyre nem áll a szolgáltatás. Az elkövetkezendő időszakban a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság veszélyhelyzet-kezelési központja megerősített állománnyal látja el szolgálatát. Az Országos Mentőszolgálat előrejelzése a hétvégére havat, esőt és erős szelet prognosztizál, ezért ha szükséges, a katasztrófavédelem képes azonnal mozgósítani az erőket és eszközöket.
 
Az elmúlt héten a katasztrófavédelem, rendőrség, honvédség, polgárőrség, mentők, közútkezelő, mentőcsoportok és az E.ON együtt közel 3500 emberrel és több mint 1400 technikai eszközzel dolgozott a helyzet normalizálásán. A katasztrófavédelem összesen 61 aggregátort küldött a térségbe, amelyekkel 43 település ellátását tudta biztosítani. Kossa György külön köszönet mondott a Nyíregyházi Városüzemeltetési Kft-nek, amely a megyeszékhelyen és a Bokor-tanyák területén végezte a lakosság tájékoztatását, emellett húsz emberével az áramszolgáltató csoportjait is megerősítette. A honvédség a lánctalpas kétéltű harci járművek mellett, helikopteres légi felderítést hajtott végre, ezzel segítve az áramszolgáltató munkáját, továbbá tíz településen ötezer embernek adott kétszer meleg ételt és teát.
 
Mező Csaba, az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Igazgatóságának elnöke arról számolt be, hogy a rendkívüli energetikai ellátási zavar 14-én délután négykor kezdődött. Jegesedés, ónos eső, közel száz kilométeres szél volt, ettől szakadtak le a vezetékek és dőltek ki az oszlopok. Az igazgatóság elnöke ismertette, hogy a rendszereket úgy tervezték, hogy azok 80-100 km/h -ás szelet, vagy a -5 fokos zúzmarásodást viselnek el, most azonban a két jelenség egyszerre lépett fel, amely meghaladta a hálózat tűrőképességét. Összesen 350 oszlop tört ki, ami kétezer kilométernyi vezetéket jelent. Gyakorlatilag a szél egy 50-70 kilométer szélességű folyosón tarolta le a villanyoszlopokat. Elsőként az E.ON megyei munkatársait mozgósították, akik mellé 17-én a Dunántúlról vezényeltek át szakembereket, akik másnap munkába is álltak.  Az igazgatóság elnöke elmondta, normál esetben egy oszlop helyreállítása kb. másfél órát vesz igénybe, de az extrém körülmények miatt 4-6 óra, néhol egy egész műszak kellett ahhoz, hogy egy oszlopot a helyére tegyenek és bekössenek az ellátási láncba. A munkálatokban a szolgáltató kétszáz dolgozója, 150 külső munkatárs és külső vállalkozók vettek részt. Hétfőre a települések gerinchálózatát helyreállították. Huszadikán majdnem az egész gerinchálózat működőképes volt, azonban még vannak belső szakadások, így jelenleg nem minden házban van villany. Mező Csaba ígérete szerint ma éjfélig ezek a problémák is maradéktalanul megoldódnak. Végezetül arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy az E.ON az érintett fogyasztóknak egyheti áramszolgáltatás ellenértékét jóváírják. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság saját honlapján, valamint a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján folyamatosan tájékoztatja az érintett lakosságot a helyreállítási munka utolsó fázisairól és a szolgáltatás teljes körű visszaállításáról.
Letölthető dokumentum(ok):