Szervezetünk hírei


Pótolhatatlan segítséget nyújtott a mentőszervezet Szabolcsban
2013. március 25. 16:47
Pótolhatatlan segítséget nyújtott a mentőszervezet Szabolcsban Az elmúlt héten a HUNOR Hivatásos Mentőszervezet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nyújtott segítséget a rendkívüli időjárás következtében szünetelő áramszolgáltatás helyreállításában.
Az országos katasztrófavédelmi főigazgató által elrendelt azonnali mozgósítást követően a mentőszervezet ötvenfős csapata március 17-én délután felmálházva indult útnak. A Jackovics Péter tű. alezredes által vezetett egység Nyíregyházán további húsz taggal egészült ki. A HUNOR feladata az áramszolgáltatás helyreállítását célzó műszaki kárelhárítás volt. A március közepén kialakult rendkívül hideg és csapadékos időjárás miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében villanyoszlopok dőltek ki, több tízezren maradtak áram nélkül. A csapat az áramellátás visszaállítását segítő műszaki kárelhárítási feladatokat kapott, a kidőlt oszlopok helyére kellett rendkívül nehéz terepviszonyok között újakat állítaniuk. Az ehhez szükséges felszerelést a csapat vitte magával, a menetoszlop három teherautóján kárhelylámpák, fáklyák, alpintechnikai felszerelések, vágóeszközök és quadok kaptak helyet, de málháztak a felázott, vizes terepre való tekintettel mellesnadrágot, fűthető sátrat, az önellátáshoz szükséges élelmet, a csapatban volt orvos, valamint pszichológus is.
 
A HUNOR este érkezett meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság épületéhez, ahol Kossa György tű. dandártábornok, országos iparbiztonsági főfelügyelő arról tájékoztatta őket, hogy egy körülbelül 60 négyzetkilométeres területen a közepes feszültségű hálózatban több mint kétszáz tartóoszlop dőlt ki, emiatt több tízezer ember maradt áram nélkül. Mint kiderült, a megrongálódott oszlopok helyére kellett újakat állítani, azonban a felázott talajon teherautókkal nem lehetett megközelíteni a helyszíneket. A HUNOR mentőszervezet tagjainak a károk felmérésében – nehezen megközelíthető helyeken található hálózati elemek felmérése és ezek helyzetének pontos meghatározása –, valamint az új oszlopok felállításában és a vezetékek kifeszítésében kellett segédkezniük.
 
A mentőszervezet a kárterület közepén található Ibrányban szállásolta el magát, és hat, egyenként hatfős alegységgel, valamint két quados felderítő egységgel azonnal megkezdte a rábízott feladatok végrehajtását. A csapat a megyei operatív törzsbe delegált összekötőjén keresztül folyamatosan tartotta a kapcsolatot a társszervekkel, a Magyar Honvédséggel, valamint az áramszolgáltató képviselőivel. A csapat a kárfelmérés eredményeit tartalmazó, folyamatosan frissített digitális térképpel látta el a döntéshozókat. A munkavégzést nehezítette az éjszakai sötét, a dermesztő, helyenként -15 Celsius fokos hideg, a rossz talaj- és útviszonyok, amelyek miatt szinte lehetetlen volt megközelíteni a sérült tartóoszlopokat. Az érintett területek közelébe is szinte csak úttalan utakon lehetett eljutni. A csapat tagjai a tartóoszlopok kiszállításában, a helyszínek speciális eszközökkel történő megvilágításában, valamint a vezetékek kézi szerszámokkal történő kifeszítésében segédkeztek az áramszolgáltató hálózatépítő szakembereinek.
 
Az egész éjszakán át tartó folyamatos munkavégzés eredményes volt, és reggel az áramszolgáltató szakemberei már úgy becsülték, hogy az esti hat munkacsoporthoz reggel csatlakozó további négy csoport a nap végéig helyre tudja állítani mindenhol a szolgáltatást. A szolgáltató kérésének megfelelően tehát további négy HUNOR alegység segítette a nap folyamán a munkálatokat végző szakembereket, vagyis egy időben összesen tíz helyszínen dolgoztak a mentőszervezet tagjai, miközben zajlott a kárterület felderítése is.
 
A helyreállításban résztvevők munkáját a HUNOR mentőszervezet mellett segítette a Pest megyei Pilis Mentőcsoport, amelynek tagjai speciális járművekkel (kétéltű lánctalpas szállító jármű, légpárnás jármű) végeztek szállítási feladatokat.
 
Az esti órákra a szakemberek helyre is állították a szolgáltatást, mivel azonban az Országos Meteorológiai Szolgálat ónos eső miatt piros riasztást adott ki a megyére, ezért a HUNOR parancsnoka úgy döntött, a mentőszervezet tagjai éjszakára is Ibrányban maradnak, hogy ha az időjárás miatt újabb károk keletkeznének a rendszerben, akkor a helyreállításban kedden is segíteni tudják az áramszolgáltatót.
 
Az éjszaka folyamán rendkívüli esemény nem történt, így a csapat visszatért Budapestre, de miután az időjárás a hét közepén újra rosszra fordult, ismét több tartóoszlopot megrongáltak a heves széllökések. Ezért március 22-én egy nyolcfős alegység indult útnak Ökrös Árpád tű. őrnagy vezetésével, ezúttal is az áramszolgáltató által megadott területeken kellett kárfelmérést végeznie, rögzíteni a kidőlt, megrongálódott oszlopok GPS koordinátáit. Ezúttal is hatalmas kiterjedésű területet kellett felmérni, az adatok rögzítésével március 24-én reggel végeztek a csapat tagjai.