Szervezetünk hírei


Komoly a készültség az áradó Duna miatt
2013. június 03. 11:10
A legfrissebb hírek szerint a Duna ma éjfélkor előreláthatóan 1230 centiméteren tetőzik Passaunál. Ezt követően lehet pontosabban tudni, hogy a folyó magyarországi áradása kapcsán mire lehet számítani. A mostani számítások szerint a folyó vízszintje Budapestnél megközelíti, de nem éri az eddig mért legmagasabb szintet. Az állami védvonalakon a vízügy, a folyó fővárosi szakaszán pedig a Fővárosi Csatornázási Művek megkezdte a védekezéshez szükséges előkészületeket, erőket és eszközöket csoportosítottak át a legkritikusabb pontokra.
Budapesten engedik a vizet az épülő Kossuth téri mélygarázsba. A Duna megemelkedett vízszintje miatt várhatóan kedden reggel le kell zárni az alsó rakpartokat, nem kizárt, hogy a Margitszigetnél komolyabb védekezésre is szükség lesz.
 
A szakemberek jelen pillanatban a 2002-es árvízhez hasonló helyzet kialakulásával számolnak, akkor összesen ötmillió homokzsákot használtak fel a védekezési munkálatok során. Győr-Moson-Sopron megye két településén, Mecséren és Dunaszentpálon készülnek még jelentős védekezésre.