Szervezetünk hírei


A felső megyék már intenzíven védekeznek, az alsók készülnek a védekezésre
2013. június 05. 10:23
Kedden is nagy erőkkel készültek a védekezésre és az esetleges károk elhárítására a közelgő dunai árvízben elsőként érintett megyék – Győr-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest –, illetve Budapest is. Itt a védekezést a főváros védelmi bizottsága vette át, nagy erőkkel zajlik a leginkább veszélyeztetett pontok –, így a Margitsziget, a Római part és más kerületi helyszínek – megerősítése. A Duna alsó folyása menti megyék a napokban kezdtek hozzá a védelem megszervezéséhez.
Kedden Magyarország 418 kilométernyi folyószakaszán volt elsőfokú, 63 kilométeren másodfokú, míg 191 kilométeren rendkívüli, harmadfokú fokú árvízvédelmi készültség. Tegnap öt megye 38 településén folytattak árvízvédelmi munkálatokat.
A védekezésben a vízügy, a katasztrófavédelem, a rendőrség, a honvédség, az állampolgárok és az egyéb szervezetek összesen 2735 fővel és 287 technikai eszközzel dolgoztak. Az árvízi készültség miatt hét utat és a mecséri Mosoni-Duna hidat zárták le.
 
Budapesten már a védelmi bizottság irányít
Rendkívüli árvízvédelmi ülés helyszíne volt kedden este a fővárosi kormányhivatal. A kormány által kihirdetett veszélyhelyzetből adódóan Budapest Főváros Védelmi Bizottsága átvette az árvízvédelmi védekezés irányítását. Munkáját szoros együttműködésben végzi az Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósággal, a helyi védelmi bizottságokkal, az önkormányzatokkal, valamint a civil szervezetekkel és természetesen a mentőszolgálatok munkatársaival. A kedd esti tanácskozáson a fővárosi védelmi bizottság operatív törzsének felállításáról is határoztak.
 
A fővárosban jelenleg húsz helyszínen folyik védekezés; kiemelt fontosságúnak számít a Margitsziget és a Római part. A Margitszigeten megkezdődött a védmű kiépítése. A fővárosban veszélyhelyzetet hirdettek ki a Duna-menti területekre, tehát az I., a II., a III., a IV. az V., a IX., a XI., a XIII., a XXI. és a XXII. kerületekben.
 
Segíteni szerveztek a civilek
Budapest Főváros Védelmi Bizottságának ülését követően a civilek is áttekintették a védekezési feladatok rá eső – önként vállalt – részét. A közös munkacsoportba szerveződött Magyar Vöröskereszt, a Református Szeretetszolgálat, az Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat és a Katolikus Karitász megállapodtak egymás tájékoztatásáról és tevékenységük összehangolásáról a dunai árvíz idejére. Ami a konkrét vállalásokat illeti: a máltaiak és a baptisták június 5-én reggel nyolc órától – az Országos Mentőszolgálat és a vöröskereszt közreműködésével – segédkeznek a Margitszigetet és a Római partot védők ellátásában, teát és szükség esetén élelmiszert is osztva a gátakat építők között. A két szeretetszolgálat mentőkocsival, a Magyar Vöröskereszt gyalogos elsősegélynyújtókkal teljesíti feladatát, egészen a védművek péntekre tervezett elkészültéig.
A Katolikus Karitász elsősorban a védekezéshez ad eszközöket, segíti a kitelepítetteket, továbbá önkénteseket biztosít a védművek építéséhez. A baptista szolgálat tízmillió forint értékben élelmiszert és tisztítószert ajánl fel a segélycsomagokhoz, illetve a kitelepítettek ellátásához, továbbá kétszáz önkéntest a védekezéshez. Iskoláikat felajánlják az önkéntesek elszállásolásához. A Magyar Református Szeretetszolgálat Dunaalmáson és Tahitótfalun kínál fel konyhakapacitást az önkéntesek ellátásához.
A civil szervezetek adományokat is fogadnak a lakosságtól és a szervezetektől egyaránt – az önkéntesek és a védekezésben részt vevők élelmezéséhez szükséges élelmiszert, tisztítószert, védőruhát, egyéb felszerelést, továbbá szerszámokat és eszközöket várnak. 
 
Győr-Sopron megye nagy erőkkel készül
Győrnél a Duna tetőzése  június 8-án, szombaton várható. A vízszintre vonatkozó adatok a kienstocki tetőzést követően, vélhetően a mai napon állapíthatók meg pontosabban.
 
Az államigazgatási szervei megkezdték a felkészülést: a védekezés szempontjából kiemelt pontokra kiszállították a homokzsákokat, a töltések megerősítése kedd reggel óta folyamatosan zajlik. A katasztrófavédelem tűzoltói és más munkatársai mellett a helyszínen segítik a felkészülést az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársai. Kedd estig hatszázötven katona érkezett a védvonalakhoz, őket szerdán újabb 650 fő követi, szintén az előkészületeket és a majdani védelmet segítendő.
 
A megyében kedden hat helyszínen végeztek felkészítő munkákat vagy felméréseket. Mecséren építették és erősítették a nyúlgátakat a falu vonalában, a homokzsákok töltését és fóliával takarását folyamatos üzemben végzik. A faluban kitelepítés nem indokolt. Győrújfaluban munkagépekkel erősítették a töltést a falu vonalában 4,4 km hosszan. Dunaszentpálon homokzsákoltak és fóliáztak 3,5 km szakaszon. A munkában ötven helyi lakos, öt rakodógép, két dózer és tizenkilenc szállítójármű vett részt.
 
Győrzámolynál jelentős erőkkel zajlott a munka már kedden is, a helyi lakosok bevonásával öt kilométeres szakaszon folyt a védekezés. Homokzsákokat töltöttek és helyeztek ki folyamatosan.  Ásványrárónál harminckét önkéntes tűzoltó és harminc helyi lakos tölti a homokzsákokat. Este megérkezett a honvédség százfős kisegítő csapata. Gönyűnél kedden tizenkét helyi lakos végzett munkálatokat – homokzsákot töltött és helyezett ki, töltést magasított – mintegy négyszáz méter hosszan. Ma további száz-százötven civil kacsolódik be a munkába, a honvédség kétszáz tagja dolgozik majd a kikötő térségében. Győrladaméron a vízügy és a helyi katasztrófavédelem szakemberei geodéziai méréseket végeztek tegnap. A térképeket éjjel elkészítették, ezek alapján ma reggel megkezdik a gát magasítását – az ehhez szükséges kétezer homokzsákot már  megtöltötték. Győr Bácsa településrészénél száz katona és húsz önkéntes töltött homokzsákot, késő este ötven egyetemi hallgató is beállt önkéntes segítőnek.
 
Bár az evakuálási tervek szükség esetére készen állnak, a lakosság kitelepítése, kimenekítése még nem indokolt.. A lakossági összefogás és aktivitás példaértékű, Dunaszentpálon, Mecséren és Ásványrárón száz-száz önkéntes állt munkába. A hatóságok további önkéntesek jelentkezését várják a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál a 06 96/529-539 telefonszámon, illetve az illetékes települések polgármestereinél.
 
A megyei és helyi védelmi bizottságok ülésén kedden döntöttek arról, hogy a töltések megerősítését külsős kivitelezővel végeztetik el, a vízügy a saját szakembereivel az állami védvonalakon folytat védekezést. További konkrét intézkedésként a 10-es úton a 19-es útkereszteződésétől Gönyűig útlezárás mellett nyúlgát építését kezdik meg gépi erővel ma reggeltől.
 
Egyelőre egy komolyabb közúti korlátozás van érvényben: kedden 21 óra 17 perctől a mecséri Mosoni-Duna-hídat árvízi védekezési munkálatok miatt rendőri forgalomirányítás mellett teljes szélességében lezárták. A 1401-es számú út Mecsér település felőli szakaszára a rendőrség a forgalmat nem engedi be, Mecsért az 1. számú főút felől lehet elérni.  
 
Komárom-Esztergom: gátépítés, felkészülés az esetleges kitelepítésre
A megyében az önkormányzati védekezés keretében Süttőn és Nyergesújfaluban is végeztek árvízi előkészületeket. Esztergomban a város vízellátását biztosító csápos kutakat homokzsákokkal levédték. Tizenöt fő dolgozik folyamatosan a homokzsákok töltésén és kihelyezésén, a töltés erősítésén; két munkagép és két platós teherautó segíti a munkájukat. A városban lezárták a Márai Valéria-hídhoz vezető utat. Pilismarót üdülőövezetben szintén megkezdték az előkészületeket, ötven főre vonatkozóan a kitelepítésre is felkészültek. A komphoz vezető utat Pilismarót-Basaharcnál tegnap délután lezárták. Lábatlanban és Almásfüzitőn folytatták a korábban megkezdett munkálatokat. Dunaalmáson harminckét önkéntes és négy polgári védelmi szolgálatra beosztott dolgozik. Neszmélyen huszonöt tatabányai hivatásos tűzoltó és  negyvenöt önkéntes készül a  víz fogadására. Az állami védekezés keretében Komárom és Almásfüzitő között százötven katona és százharminckilenc önkéntes nyúlgátat épít a vízügyi igazgatóság irányításával az ország egyik fő vasútvonala védelmében. Komáromban két kilométer hosszan építették ki a védvonalat. A város melletti vasúti töltést a napokban tovább magasítják. Az esetleg szükségessé váló kitelepítés hatékony végrehajtásához szükséges adatpontosítás is elvégezték. Táton a település két  patakjának partjain zajlanak munkálatok.
 
Dunaalmás polgármestere jelezte, hogy a településen áthaladó vonatok az árvízi kapuknál rezgéseket keltenek és veszélyeztetik az ott megépített töltést. A kialakult helyzet kezelése érdekében egyeztetnek a MÁV-val a forgalom lassítása érdekében. A Vértes Volán Zrt. felkészült az oroszlányi árvízvédelmi komplex csoport szállítási feladataira. Riasztották a Turul Mentőszervezetet is. Emellett felmérték a megye lezárásokkal érintetté váló útszakaszait és az elkerülő útvonalakat.
 
További előkészületként a szakemberek pontosították egy esetleges kitelepítésnél szükséges befogadóhelyek elérhetőségét és a befogadási adatokat. Komárom önkormányzata a helyi kábeltelevízióban, a város honlapján, valamint egy helyi rádióban is tájékoztatást tett közzé a kialakult veszélyhelyzettel kapcsolatban.
 
Pest megye: útlezárások, útelöntések várhatók
Pest megyében a legtöbb helyszínen folytatódtak a hétfőn és kedden megkezdett védelmi intézkedések. Több árvízvédelmi bejárásra is sor került tegnap. Érden a hivatásos tűzoltóság parancsnoka, a helyi iparbiztonsági felügyelő más szakemberek kíséretében a MOL dunai finomító uszálytöltőn és környezetében tájékozódott. Ugyancsak a helyszínt mérték fel  Dunafüred több pontján a szakemberek.
 
Szigetszentmiklós Lakihegy térségében a település polgármestere, egy önkéntes egyesület és Érd polgári védelmi felügyelője egy bejárás során megállapították, hogy sokan – 200-300 fő – laknak  életvitelszerűen a Duna ártérben. Tököl és Halásztelek önkormányzata már határozatban kötelezte az ártéren lakókat a terület elhagyására a közelgő árvíz miatt.
 
Érd katasztrófavédelmi kirendeltség területén egy településen, Százhalombattán folytak védelmi munkálatok. Vác katasztrófavédelmi kirendeltség területén tizennyolc településen folytatnak árvízi előkészületeket. Kismaroson harmincöt, Nagymaroson 80 ember dolgozott a homokzsákok megtöltésén. Érden háromszáz zsákban harminc köbméter homokot helyeztek ki.
A megyében tegnap Százhalombattán lezárták a Kossuth Lajos utcát, oda már csak a helyben  lakók hajthatnak be. Forgalomkorlátozást vezettek be 11-es úton: Leányfalunál félpályás útlezárással, Visegrádnál útszűkülettel számoljanak az arra közlekedők. A mai napon a 11-es út Leányfalu és Tahitótfalu, illetve Leányfalu és Visegrád közötti szakaszán több helyen félpályás útlezárás várható, terelőút nincs kijelölve. A 2-es úton Sződligetnél várhatóan teljesen lezárják az utat, az M2-es autóút tehermentesíti a 2-es utat.
A Tahitótfalu és Kisoroszi közötti közutat az árhullám elönti, Kisoroszi csak vízi járművel lesz megközelíthető. A Szigetújfalu és Tököl közötti utat szintén lezárják, kerülni Ráckeve felől lehet majd. 
A megye három településéről –  Szobról, Kisorosziból és Dunabogdányból – összesen huszonegy főt telepítettek ki, akik közül kilenc lakhatásáról az önkormányzatok gondoskodtak, tizenkét főt rokonoknál helyeztek el.
 
Az alsó megyék egyelőre csak készülődnek
A Duna folyásának alsóbb szakaszára eső megyékben – Fejérben, Bács-Kiskunban, Tolnában és Baranyában – még csak a kezdeti lépéseket kellett megtenni a közelgő árhullám fogadására. A Fejér Megyei Védelmi Bizottság keddi ülésén határozatot hozott, ennek alapján a következő napokban összehívják az érintett helyi védelmi bizottságokat, az operatív törzset és kijelölik a helyszíni műveletirányító tiszteket.
Bács-Kiskunban a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szerdára összehívta a megyei védelmi bizottság ülését, és még ma sor kerül az árvízzel várhatóan érintett három járás –  Baja, Kalocsa, Kunszentmiklós – helyi védelmi bizottságai ülésére. Vezetői szemlékre is sor kerül, a megye több pontján a katasztrófavédelem szakemberei, polgármesterek és vízgazdálkodási szakértők bevonásával. 
Tolnában a megyei védelmi bizottság kedden meghatározta az árvízi védekezés feladatait. Az államigazgatás, a katasztrófavédelem és a vízügy szakértői a várható védekezési pontokon és területeken helyszíni szemlét tartottak.
Baranya megye területén kedden nem folyt árvízvédelmi intézkedés. Egy nappal korábban viszont meghatározták az árvíz által veszélyeztetett települések listáját: Dunaszekcső, Bár, Mohács, Homorúd és Kölked.
A kritikus települések  – Dunaszekcső, Bár – kapcsán  hétfőn Dunaszekcső közös önkormányzati hivatalában megbeszélték a védekezés főbb teendőit. A megye katasztrófavédelmi igazgatója  kezdeményezte a megyei védelmi bizottság rendkívüli összehívását e hét csütörtökre.
 
Dunaszekcsőn a védekezéshez szükséges homokzsákok beszerzése előzetes egyeztetés alapján megtörtént. A lakosságot az érintett településeken folyamatosan tájékoztatják a várható eseményekről. Az elöntéssel veszélyezett területen élőket külön is tájékoztatták a veszélyhelyzetről, egyben felkérték őket értékeik biztonságba helyezésére, illetve a terület elhagyására az árhullám levonulásáig.
 
Mohácson elzárták a városi betontámfal alatt áthúzódó csapadékkivezető zsilipjeit, valamint intézkedtek a déli városrész vízelvezető árkainak terven felüli karbantartására.
 
A megyei katasztrófavédelmi igazgató kedden szemlét tartott a siklósi katasztrófavédelmi kirendeltségen az árvízi védekezés feladataival kapcsolatban.