Szervezetünk hírei


Folyamatos a védekezés, az árvíz elleni védelem
2013. június 08. 22:39
Folyamatos a védekezés, az árvíz elleni védelem A ma hajnali 907 centiméteres tetőzés után a Duna Nagybajcsnál már apad, a 20 órás vízállás szerint 890 centiméter a folyó magassága. Komáromnál ma várják a tetőzést 845 centiméteren, öt centiméteres plusz-mínusz eltéréssel. A folyó vízállása a városban 18 és 20 órakor is ennél a magasságnál járt.
Jelenleg 760 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség hazánkban. Elsőfokú védekezés 179, másodfokú 277, harmadfokú 113, rendkívüli védekezés pedig 191 kilométeren van. A Duna a 20 órai adatok szerint Komáromnál 845, Esztergomnál 809, Nagybajcsnál 890, Nagymarosnál 739, Budapestnél 871 centiméteren állt. A forgalomkorlátozások hossza közúton az árvíz és a védelmi munkálatok miatt 156.4 kilométer. Ötvenegy utat kellett teljes és tizennégyet fél szélességben lezárni.
 
A Győr-Moson-Sopron megyei Győrújfalun ma a gát átázott, több helyen szivárgott. Töltéserősítést, bordázást hajtottak végre az ott dolgozók, és a homokzsákokat továbbra is töltik. Mecséren folytatták a bordás megtámasztás kiépítését, továbbá kavics nyomópadkát építettek ki. A TSZ majornál megemelték a töltést az éjszaka folyamán, és ma ezt tovább folytatták. Dunaszentpálon délelőtt hat szakaszon átszivárgott a töltés, három szakaszon délutánra megállították a szivárgást. További három szakaszon a szakemberek dolgoznak a szivárgás elállításán. A talpfolyásoknál bordás kavicsos megtámasztást végeztek. A buzgárokat a gáton elfogták, így stabilizálódott a helyzet. Zselykepusztán a földtöltés a magasításoknál néhány részen átázott, a víz elvezetésén és a szivárgások megszüntetésén dolgoztak. Győrzámolyon egy intenzív buzgár keletkezett, aminek a megszüntetése folyamatban van. Ásványrárón kész a védmű, a buzgárvédelem folyamatos, helyenként azonban töltésjavítás szükséges. Hédervárnál kisebb csorgások vannak, a gátak állapota jó. Győrladaméron is kisebb csorgásokat kezelnek az esti órákban, a gátak állapota itt is jó. Koroncón a fakadó vizeket tömítik el, valamint megtámasztják a gátat bordás megerősítéssel. Dunaszegen néhány lakóháznál folyik a védekezés, homokzsákokkal védik a megemelkedett vízszint miatt az ingatlanokat. Talajvíz jelent meg néhány utcában, itt szintén homokzsákokat helyeznek el. A Zöldmajor és Tét-Ürgehegy közötti útszakaszon homokzsákokat kellett letenni, mert az úton átfolyások vannak. Vámosszabadin a gátmagasítás megtörtént, jelenleg buzgárelfogás folyik. Kisbajcson is apad a Duna vízszintje, buzgárokat fognak el. Szőgyénél két csurgót nyitottak. Nagybajcson is a buzgárt fogták el, időközben azonban a szabadi út csatornájából szennyvíz ömlik a közeli tóba. Kunszigetnél a Honvéd puszta-Toronyvárnál vízátfolyás van, megkezdték a védekezést ellene.
A megyében eddig összesen 254 lakót kellett kitelepíteni.
 
Komárom-Esztergom megyében a gátak erősítésén, a buzgárok elfogásán dolgoznak.
Komáromban délután a Sport utcában buzgár jelent meg az átemelő szivattyú környékén, ezeket homokzsákokkal körülvették. Esztergomban a MOL kútnál megtámasztották a gátat, mivel megcsúszott. A Mindszenthy térnél a gát magasításán és erősítésén dolgoznak, az Élményfürdő előtt szintén gátat építenek. A Kis-Duna sétány paraván falát is megerősítették és a Molnár soron is magasítottak a gáton. Dunaalmáson az Által-érnél jelenleg is a szivárgó vizek visszaszivattyúzását végzik, illetve a polgármesteri hivatalnál is megerősítették az átereszt. Neszmélyen a gáton átszivárgott víz miatt újabb háromezer homokzsákot töltöttek meg a védmű erősítéséhez. Süttőn a Templom térnél a gát átereszt, a szivárgások megszüntetésén dolgoznak. Lábatlanban ötezer zsákot építettek be a védmű beerősítésébe az elmúlt órákban. Pilismaróton ötven ember kitelepítési határozata született meg, a településen továbbra is fennáll a vízkorlátozás. A gát megerősítésén dolgoznak. Dömösön is a gátakat erősítik, a településen szintén fennáll a vízkorlátozás. Táton két házat védenek be homokzsákokkal. Tát és Nyergesújfalu között 30-40 centiméter körül áll a víz a 10-es számú főúton, emiatt már korábban lezárták az utat. Az Öreg Telepről harmincnégy főt kellett kitelepíteni.
A megyében eddig 125 személynek kellett ideiglenesen az otthonából kiköltöznie.
 
Pest megyében is folyamatos a védekezés. Szentendrén nyúlgátat építenek, a bordás megtámasztáson dolgoznak, folyamatosan töltik a homokzsákokat. A Bükkös-pataknál körbevédték a buzgárt. Visegrádnál Szentgyörgypuszta területén a 11-es főút egyik szelvényénél 15 centiméteres vízréteg van. A Platánsori töltés mögött szivárgások, buzgárok jelentek meg, homokzsákokkal védik be. A MOL kútnál a töltés megerősítését végzik. Dunabogdány jegyzője tegnap délután másodfokú, vagyis húsz százalékos mértékű vízkorlátozást rendelt el. A kerékpárút mellett az ellennyomó medencéket építik ki, ide egy szivattyút is beállítanak. Szigetmonostoron rendkívüli készültségi fokozatot rendeltek el, az elmúlt órákban folyamatosan végezték a védekezési munkálatokat a Kis-Dunai szakaszon. Öt kilométer hosszúságban a töltéskorona magasítása folyamatos. Tahitótfalun a 11-es főút mentén, egyes szakaszokban szükségessé vált a nyúlgát megfelelő szintre történő kiépítése. Ugyanakkor a szakaszon a mélyen fekvő területeken a védművek mentén megjelent a víz, több helyszínen talpszivárgás, csurgás tapasztalható. A csurgások bevédése ellennyomó medencék kiépítésével történik. Időközben a Tildy hídnál megcsúszott és átázott a gát, harmincöt lakónak el kellett hagynia az otthonát. A védmű erősítésén dolgoznak. Leányfalun gátmagasítást, megtámasztást végeznek. A Budakalászról kivezető Lupaszigeti úttól a rehabilitációs intézetig tartó fő védvonali szakaszon töltésmagasítás kezdődött, nyúlgát építéssel. Folytatják a Barát-patakot elzáró földdugó megerősítését is. A Szigetszentmiklós árterületén lévő házakban felmérést tartanak kitelepítés esetére, a területet homokzsákokkal védik. Tökölnél a Duna vízmagassága folyamatosan nő, elérte a védőtöltés gerincmagasságát. A töltéserősítési munkák által érintett védőtöltés szakaszok fokozott ellenőrzését rendelték el. Vácott a sétányon beszakadt az út, körülhatárolták. Sződligeten a védmű magasításán dolgoznak a 2-es úton, ma várhatóan befejezik a munkát. Verőcén a mai napon ki kellett telepíteni két személyt, akiket kórházban, illetve befogadó helyen helyeztek el.
A 11–es út 28-as kilométerszelvényénél félpályán megindult a forgalom, de Szentendréről csak  a helyi lakosok hajthatnak be. Leányfalun a 11-es út 27-es kilométerszelvényénél, gátmegerősítési munkálatok idejére, körülbelül félórára lezárják az útszakaszt.
Pest megyében eddig összesen 432 a kitelepített személyek száma.
 
A főváros legnagyobb befogadóállomása készült el a Hungexpo területén. A 6000 négyzetméteres "D" pavilon 800 fő, a 20.000 négyzetméteres "A" pavilon pedig 4000 fő befogadására alkalmas. A területen öt nagyobb, a kitelepített lakosság elhelyezésére is alkalmas csarnok található, így a befogadható személyek összlétszáma több, mint tizenegyezer fő.
Ma délután a budai hegyekről a hirtelen esőzés miatt lezúduló csapadék az árvíz miatt túlterhelt csatornákon betört a II. kerületi Bem József térre. Az utcákon rövid idő alatt közel félméteres víz hömpölygött. A problémát az árvíz miatt lezárt csatornarendszer okozta, nem pedig gátszakadás.
A XXI. kerületben (Csepelen) csalók jelentek meg, akik a katasztrófavédelem, az önkormányzat, illetve az árvízi védekezésben résztvevő szervek képviselőinek kiadva magukat, ellenszolgáltatás fejében kínálnak fel szippantást és egyéb szolgáltatást a lakóknak. Arra kérik a lakosságot, hogy ne hagyják magukat félrevezetni, és ha hasonlót észlelnek, értesítsék a rendőrséget a 107-es telefonszámon.
Budapesten eddig 188 embert telepítettek ki.
 
Fejér megye mind a hét, árvízzel érintett településén befejezték a védekezési munkát, elkészültek a védművek, jóval a legmagasabb várható vízállás szintje felett. Ercsibe a Rába-patak védművének megerősítése érdekében ezer homokzsákot szállítottak ki. Dunaújvárosban a Szalki-szigeten lévő trafóállomásokat a védmű ellenére elérte a víz, ezért ezeket lekapcsolták, ma este 22 óráig áramszünet lesz a környéken. Kulcson a korábban megcsúszott partfalat háromóránként ellenőrzik. A 6-os főút Ercsi és Adony közötti szakaszán korlátozást vezettek be ma 17 órától. A 38-as és 56-os kilométerszelvények között visszavonásig a 3,5 tonna össztömeg feletti járművek nem közlekedhetnek.
Fejér megyében eddig négy személynek kellett ideiglenesen elhagynia az otthonát.
 
Bács-Kiskun megyében a mai napon Tass községnél folytattak aktív védekezést, tekintettel arra, hogy a község polgármestere tegnap 13 órától elrendelte a harmadfokú árvízvédelmi készültséget. A homokzsákok töltése mellett meghosszabbították homokból a nyári gátat a fővédvonalig. Holnap délig a hullámtéren lévő üdülők kiürítését rendelte el a polgármester. Az ideiglenes védmű által védett területen csak a hivatásos állomány végezhet védekezési munkálatokat. A Petőfi sziget körkörös védelmére épített ideiglenes védmű magassági építése folyik, ezzel párhuzamosan a kritikus helyeken a védművek szélesítésén is dolgoznak.
A megyében eddig összesen 106 embernek kellett elhagynia ideiglenesen az otthonát.
 
Baranya megyében befejezték a Bár és Dunaszekcső településeken tegnap megkezdett védekezési munkálatokat. Az újmohácsi Nagy-meder árterében lévő nyaralók átvizsgálása során hat ingatlanból egy főt kellett kitelepíteni. További öt ingatlanból nyolc személynek kellett nyaralóját elhagynia, közülük heten eleget is tettek ennek.
Baranyában eddig egy személyt kellett ideiglenesen kitelepíteni.
 
Tolna megyében Báta településen tartanak a védekezési munkák. A településen jelenleg száznyolcvanöten végzik a homokzsákok töltését és pakolását. A község ártéren fekvő részéből nagy valószínűséggel ötvenhárom embert kell kitelepíteni a napokban. A lakóházakat védő ideiglenes gát megerősítését vasárnapig kell befejezni, a munka során mintegy 60-70 centiméterrel emelik meg a védmű magasságát. Dunaföldváron elkészült ma délutánra a gát két kilométer hosszan, huszonkétezer homokzsákból.
 
Az időjárási előrejelzések szerint holnap a déli, kora délutáni óráktól késő estig a Duna magyarországi szakasza mentén kis eséllyel elszórtan kialakulhatnak záporok, zivatarok. Nagy területen jelentős csapadék nem valószínű, azonban néhány helyen lehet felhőszakadás és szélerősödés.
Fotók: H. Szabó Sándor - ORFK / Jóri András - BM OKF 

Kapcsolódó képek:
Folyamatos a védekezés, az árvíz elleni védelem Folyamatos a védekezés, az árvíz elleni védelem Folyamatos a védekezés, az árvíz elleni védelem
További képek a galériában