Szervezetünk hírei


Két magyar páros az első tíz között a mentőkutyás világbajnokságon
2013. szeptember 29. 21:37
Két magyar páros az első tíz között a mentőkutyás világbajnokságon Vasárnap véget ért és magyar sikereket is hozott a Nemzetközi Mentőkutyás Szervezet (IRO) tizenkilencedik világbajnoksága a hollandiai Nijmegenben. A legjobb eredményeket produkáló hazai versenyzők és kutyáik a tizedik helyen belül végeztek az erős nemzetközi mezőnyben. Hazánkat a Kutyákkal az Életért Alapítvány (KÉA) és a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat (PMKMSZ) képviselte, mindkettő tagja a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) Huszár, illetve Hunor mentőszervezetének és a főigazgatóság támogatásával indult. Indított egységeket az SOS Mentőkutyás Egyesület is.
A magyar delegációt vezető Leczki Sarolta tűzoltó törzszászlós és belgajuhász kutyája, Drogba érték el a legjobb magyar eredményt. A romkutatás versenyszámban a maximálisan adható háromszáz pontból 265-öt ítéltek nekik a bírák. Ez a hetedik helyezésre volt elég húsz ország  negyvenhét csapata és százharminc kutyája között. Ugyanebben a versenyszámban  huszonkilencedik lett a szintén belgajuhász Mangóval versenyző Pinkóczi Diána, a Rescue24-K9 kutyás szolgálatának tagja, akit az S.O.S. mentőkutyás egyesület nevezett a páros 226 pontot produkált.Dánffy Brigitta (a KÉA képviseletében) és társa, a labrador retriever Kira kilencedik helyen végzett a területkutatás versenyszámban, méghozzá 262 pontos eredménnyel.
 
A területkutatás világbajnokai ezúttal németek lettek: Hermann Bülter és németjuhász kutyája 279 pontot kapott. Az osztrák Peter Schüler és malinoisa állhatott a dobogó legfelső fokára nyomkövetés versenyszámban, méghozzá 268 ponttal. Romkutatásban a szlovének vitték el a pálmát az idei versenyen – Andrej Zunic és rövidszőrű pointere kapták az aranyérmet, miután a bíróktól 278 pontot kaptak közös munkájukra.
 
Szabó Gábor a magyar csapat trénere azt mondta a nijmegeni eredményről, hogy tisztességgel helytálltak a magyar mentőkutyások a rendkívül nehéz körülmények közepette. Hozzátette: ezen a világbajnokságon a világ elitje méri össze tudását, így nagyon erős mezőnyben kellett teljesíteniük a magyar ember-kutya párosoknak is. Ilyen körülmények között már az is sikerként könyvelhető el, hogy három magyar versenypáros teljesítette a nemzetközi versenyszintet, a hetedik és kilencedik helyezés pedig előkelő eredménynek számít.
 
A ma zárult  megmérettetésen nyomkövetés, területkutatás és romkutatás versenyszámokban bizonyították felkészültségüket a kutyák és gazdáik, és valamennyi kutyának teljesítenie kellett engedelmességi és ügyességi gyakorlatokat is. A verseny szervezői által szimulált helyzetek során a kutyáknak előre meghatározott számú embert kellett megtalálniuk bizonyos szintidő alatt, és a bírák pontozták a kutatás során tanúsított viselkedésüket. Elsősorban azt, hogy mennyire gyorsan, pontosan és érthetően jeleznek, ha találnak valakit a mesterséges pályákon.
 
A témáról szóló korábbi írásaink itt olvashatók:
 
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=szervezet_hirek&hirid=2222
 
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=szervezet_hirek&hirid=2192

Kapcsolódó képek:
Két magyar páros az első tíz között a mentőkutyás világbajnokságon Két magyar páros az első tíz között a mentőkutyás világbajnokságon