Szervezetünk hírei


Kötelezőn túli feladatot is teljesített a HUNOR a MODEX gyakorlaton
2013. december 11. 13:17
Kötelezőn túli feladatot is teljesített a HUNOR a MODEX gyakorlaton Romok alatt rekedt áldozatok felkutatását kapta feladatul a HUNOR hivatásos mentőszervezet harminckilenc fős csapata az olaszországi Velence térségében december 9-12. között zajló MODEX nemzetközi városi kutató-mentő gyakorlaton. A szakemberek egy feltételezett – a Richter-skála szerint 8,1-es erejű – földrengés és az azt követő szökőár „következményeit” számolják fel, mentik a romok alá szorult embereket.
Az első sikeres akció után – ahol is híd alá szorult embert kellett a magyaroknak kimenteniük – a csapat nyolcfős alegysége az ugyanilyen létszámú brit egységgel közösen indult Poveglia szigetére, felkutatni a szimuláció szerint romok között rekedt áldozatokat. Már a sziget megközelítése sem volt egyszerű, a helyi katonaságtól igényelt csónakokkal vitték oda a mentéshez szükséges felszereléseket és a keresőkutyákat. A helyi hatóság (LEMA) által felajánlott három csónak éppen elegendő volt, ám a negyven percig tartó hajóút jelezte: nem lesz egyszerű megoldani az utánpótlást. Az alegység tagjai derekasan helyt álltak: megtalálták és kimentették a romok alatt rekedt öt sérültet, majd a kimenekítésre kijelölt stéghez vitték őket, ahonnan a helyi tűzoltóság kishajóján utaztak tovább a legközelebbi kórház felé.
 
A gyakorlat abból a további feltételezésből indult ki, hogy az est folyamán több utórengés is követte a 8,1-es erősségű fő rengést. Az utórengésben a magyarokkal együtt dolgozó brit mentőcsapat két tagja is megsérült, akiket a magyar tűzoltók mentettek ki és láttak el. A katonai hajóval partra szállított sérülteket a magyar csapat tehergépjárművével juttatták el az angol csapat táborhelyére.
 
Éjjel még több „utórengés” is keletkezett, újabb károkat okozva a környező infrastruktúrában. A turisták által leginkább látogatott Lido szigetén több épület is romossá vált, ide a helyszínen tartózkodó három mentőcsapat egy-egy alegységét riasztották. A szigeten – amelyet csak komppal lehetett megközelíteni – a három mentőcsapat egymással szorosan együttműködve, a magyar csapat irányítása mellett sikeresen menekítette ki a romok alól a nyolc feltételezett sérültet.
 
Az utórengés során egy közeli bevásárlóközpont épülete is összedőlt, az ide kiküldött brit felderítő egység összesen harmincegy eltűntről számolt be – az ő felkutatásukat kapták újabb feladatul a mentőcsapatok. Bár a nemzetközi iránymutatás egy időben csak egy beavatkozást ír elő kötelező képességként, a magyar csapat vállalta, hogy egyszerre két helyszínen is részt vesz a mentésben. A brit csapat irányítása mellett egy nyolc emberből álló újabb magyar alegység – közte egy kutyavezető a keresőkutyájával – kapcsolódott be a bevásárlóközpontnál zajló mentési munkálatokban. A nemzetközi erők az összes eltűntet megtalálták, akik közül öten a romok alatt rekedtek, egyikük pedig elhunyt a gyakorlat szimulációja szerint. A sikeres mentést követően, az ilyenkor szokásos utólagos átvizsgálás közben az egyik kutya újabb áldozatot jelzett, az ő kimentésén még a reggeli órákban is dolgoztak a mentők.
 
A három mentőcsapat összekötő tisztjeiből a kárhelyszíni műveletirányító és koordinációs központban (OSOCC) létrehoztak egy külön kutató és mentő irányító egységet, átvéve így az Európai Unió szakértői csapatától a műveletek irányításával és koordinálásával járó terheket. Az EU szakértőinek ezután már csak a magasabb szintű, stratégiai jellegű kérdésekkel kell foglalkozniuk.
 
Ma a magyar, az angol és az észt városi kutató-mentő csapatok bevonásával, az uniós polgári védelmi koordinátorok irányításával folytatódik az EU-MODEX terepgyakorlat Olaszországban.
Fotó: Endrődi Tamás tű. százados és Farkas Roland tű. százados

Kapcsolódó képek:
Kötelezőn túli feladatot is teljesített a HUNOR a MODEX gyakorlaton Kötelezőn túli feladatot is teljesített a HUNOR a MODEX gyakorlaton Kötelezőn túli feladatot is teljesített a HUNOR a MODEX gyakorlaton
További képek a galériában