Szervezetünk hírei


Földön, vízen és levegőben is segíti a szerbeket a HUNOR
2014. május 19. 20:43
Földön, vízen és levegőben is segíti a szerbeket a HUNOR A HUNOR Mentőszervezet harmadik napja végez mentési munkálatokat az árvíz sújtotta Szerbiában. A huszonhét fős magyar mentőcsapat jelenleg összesen tízezer ember védelmét látja el Hrtkvoci, Klenak és Sabac településeken.
Hrtkovci-ban a HUNOR irányításával és vezetésével kezdődött meg a homokzsákos védekezés és a bordás megtámasztás kiépítése. A munkálatokba ötven ifjúsági önkéntest vontak be, velük hétfő este hét óráig mintegy 5 ezer homokzsákot építettek be a gátba.
 
A Jackovics Péter tűzoltó alezredes vezette HUNOR huszonhét tagja napi tizenkét órát dolgozik, a helyszíni jelentés szerint kiváló kondícióban és egészségi állapotban. Abban a térségben, ahol ők dolgoznak, nincs fennakadás a víz- és áramellátásban, a legnagyobb logisztikai kihívást a szemétszállítás megoldása jelenti. Készen állnak azok a befogadóhelyek is, ahová a térségben élőket irányítanák, ha kitelepítenék őket.
 
A mentőszolgálat komoly médiaérdeklődés közepette végzi feladatait, a civil lakosság pedig többször is megköszönte a magyarok segítségét. A szerb állami televízió is beszámolt a magyar mentőerők tevékenységéről. Tudósításukban Nebojsa Stefanovic, a Szerb Köztársaság belügyminisztere külön kiemelte a mentőcsapat szolidaritását és azt, hogy a magyarok emberfeletti erőfeszítéseket tesznek. A mentőszervezet tagjait a pravoszláv egyház helyi vezetője is köszöntötte.
 
A műveleteket támogató magyar helikopter hétfőn 600 kilogrammnyi élelmiszersegélyt juttatott el Obrenovac településre. A hatóságok kérésének megfelelően a légi mentők jelenleg bevetési készenlétben állnak, hogy bármikor segíthessenek a településen ragadt emberek kimenekítésében.
 
A HUNOR kedden várhatóan az 5 ezer lakosú Klenak településen dolgozik tovább. A szervezet jelenleg is az ENSZ INSARAG minősítésének megfelelően két kárterületen párhuzamosan avatkozik be úgy, hogy azok 100 kilométerre helyezkednek egymástól. Ezt a minősítést azok a mentőszervezetek szerezhették meg, amelyek képesek logisztikájukat, infokommunikációjukat és beavatkozási képességeiket megosztani és megőrizni.

Kapcsolódó képek:
Földön, vízen és levegőben is segíti a szerbeket a HUNOR Földön, vízen és levegőben is segíti a szerbeket a HUNOR Földön, vízen és levegőben is segíti a szerbeket a HUNOR
További képek a galériában