Szervezetünk hírei


Terepen a harmadik generáció
2014. október 02. 17:15
Terepen a harmadik generáció A kétnapos péceli elméleti képzés után Zsámbékon gyakorlattal folyatódott a HUNOR hivatásos mentőszervezet harmadik generációjának felkészítése. A cél, hogy a csapat itthon és külföldön is önállóan képes legyen megszervezni, irányítani és végrehajtani a szükséges műszaki mentési és kárelhárítási, valamint életmentési feladatokat. Az újonc hunorosok a hónap közepén Hajdúszoboszlón nemzeti gyakorlaton méretik meg magukat.
A mentőszervezet ötvenkét új tagjának képzése szeptember huszonkilencedikén kezdődött a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ péceli objektumában, ahol két napon át elméleti felkészítést kaptak. Ezután áttelepültek Zsámbékra, a katasztrófavédelmi gyakorlópályára. Szerdán felépítették a tábort, gondoskodtak a törzs, a helyszíni műveletirányítási központ, valamint a logisztika elhelyezéséről, végrehajtották a szükséges tereprendezési munkákat, felverték az alvó-, fürdő- és az egészségügyi sátrat, megalakult a szigorú regisztrációt vezető táborügyeletesi szolgálat. A mai napon forgószínpadszerűen, négy műveleti helyszínen, a régi csapattagok irányítása mellett ismerkedtek az újoncok a különféle fogásokkal, szakmai ismeretekkel. A gyakorlat során elsajátíthatták az emelési technikákat, az építési elemek szakszerű mozgatását, alátámasztását, ezen kívül megismerkedtek az életmentő eszközökkel és az újraélesztés mikéntjével. A képzésből nem hiányozhatott a kötéltechnika szakszerű használata, illetve a mentőkutyás ismeret sem. A nap második felében egy tizenkét órás gyakorlat vette kezdetét, az egységeknek éjszakába nyúlóan kutatási, mentési, fal- és födémáttörési, megtámasztási feladatokat kell végrehajtaniuk. Ezen kívül kötél- és alpintechnika segítségével különféle építési elemeket kell majd megmozgatniuk az INSARAG irányelv előírásai szerint. A komplex feladat része a romok közötti személykeresés, életmentés, ha kell, mentőalagút kialakítása a sérült kimentésére, illetve használniuk kell a száloptikás kamerát is.
 
Jackovics Péter tű. ezredes, a HUNOR parancsnoka elmondta, hogy a mostani képzésen résztvevőkkel kétszázra emelkedik a mentőszervezet létszáma, ezzel a csapat teljesíti azt a vállalást, amelyet még 2012-ben, a nemzetközi minősítéskor tett az ENSZ felé, vagyis meghatározott időn belül megtöbbszörözi létszámát. Az ezredes beszélt arról is, hogy a magyar képzés egyedülálló, hiszen többlépcsős felkészítés keretén belül a tűzoltókat alegységekre bontva szoktatják egymáshoz. A gyakorlat, tette hozzá a parancsnok, a pénteki értékeléssel és a képzésről szóló oklevelek átadásával zárul. Megszerzett tudásukról az új tagok a hónap közepén Hajdúszoboszlón,  nemzeti minősítő gyakorlaton adnak számot.
 
Per-Anders Berthlin, a magyar mentőcsoportok állandó svéd mentora úgy fogalmazott, megtiszteltetés számára újra Magyarországon lenni, és immár a harmadik generáció felkészítésében részt venni. Örömmel látja, hogy a korábban kiképzett kollégák szakmai tudása és felkészültsége egy intézményesített rendszerré formálódott. Megjegyezte, hogy a mostani képzésben résztvevő újoncoknak könnyebb a dolguk, mert nekik már határozott elképzelésük van a HUNOR-ról, hiszen a csapat már nemcsak a gyakorlatokon, hanem hazai és a nemzetközi bevetéseken is bizonyított. 
Fotó: Csámpai Attila tű. tzls. - Pest MKI

Kapcsolódó képek:
Terepen a harmadik generáció Terepen a harmadik generáció Terepen a harmadik generáció
További képek a galériában