Szervezetünk hírei


Hatásos volt a karácsonyi tűzmegelőzés, 34 százalékkal kevesebb tűz volt
2014. december 29. 14:17
A karácsonyi és adventi időszak veszélyeire igyekezett felhívni az emberek figyelmét az ünnepek előtt a katasztrófavédelem és az Országos Tűzmegelőzési Bizottság. Az akciósorozat eredményeként a tavalyi év hasonló időszakához képest idén 34 százalékkal kevesebb olyan tűzeset volt, ami a karácsonnyal, vagy az azt megelőző készülődéssel hozható kapcsolatba.
Az adventi és karácsonyi időszakban gyakoriak a gyertyák, mécsesek által okozott tűzesetek, amelyek megelőzésére idén is kiemelt figyelmet fordított a katasztrófavédelem és az Országos Tűzmegelőzési Bizottság. A megelőző munka során nemcsak cikkekkel, közleményekkel és nyilatkozatokkal, hanem látványos bemutatókkal is felhívták az emberek figyelmét a téli ünnepkör veszélyeire. Az egyik leglátványosabb bemutató során, december 5-én, a budapesti 56-osok terén felállított, lakásként berendezett konténerben gyújtottak tüzet a sajtó jelenlétében. A magára hagyott adventi koszorú okozta tűzzel és annak oltásával mutatták be a szakemberek, mennyire fontos az odafigyelés és a megelőzés. Ugyanilyen bemutatót láthattak az érdeklődők és a sajtó munkatársai több vidéki városban is, ezeket a területi tűzmegelőzési bizottságok tartották.
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=szervezet_hirek&hirid=3224).
 
A hatékony tűzmegelőzési és lakosságtájékoztatási tevékenységnek is köszönhetően idén az emberek jobban odafigyeltek a tűzgyújtás szabályainak betartására, tavalyhoz képest több mint 30 százalékkal kevesebb alkalommal riasztották a tűzoltókat az adventtel vagy a karácsonnyal összefüggő tűzhöz. Míg a 2013. december 1. és december 27. közötti időszakban 29 olyan tűzeset volt, ahol adventi koszorú, gyertya, vagy karácsonyi égősor okozott tüzet, addig idén ugyanebben az időszakban 19 ilyen esetről érkezett jelzés a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. Ezek döntő többségében a tűz csak minimális károkat okozott, a lángokat több esetben maguk a lakók oltották el még a tűzoltók kiérkezése előtt. Idén is előfordult azonban, hogy egy ház a tűzeset következtében vált lakhatatlanná, éppen a karácsonyi ünnepek előtt.
 
A karácsony ugyan elmúlt, azonban a karácsonyfák legtöbb helyen január 6-ig állnak, ezért továbbra is körültekintően kell gyertyát, mécsest és csillagszórót gyújtani. A fokozott óvatosság annál inkább fontos, mert a fűtött lakásban a kivágott fenyőfa folyamatosan szárad, és egyre könnyebben meggyullad akár a legkisebb szikra hatására, a fa környezetében lévő berendezési tárgyakra átterjedő lángok komoly lakástüzet képesek okozni.
 
A napokban téliesre fordult időjárás miatt intenzívebben kell fűteni, ezért nem szabad megfeledkezni a szén-monoxid-mérgezés megelőzéséről sem. Ennek érdekében fontos a rendszeres szellőztetés, különösen azokban a helyiségekben, ahol nyílt lánggal égő tüzelő- és fűtőberendezés található, ezek ugyanis az égéshez oxigént is használnak. Ha nincs elegendő oxigén, akkor a lakásban keletkező vákuum megfordítja a kéményben az égésterméket, és az visszaáramlik a lakótérbe. Ilyenkor a szén-monoxid pillanatok alatt feldúsul és emberéleteket veszélyeztet. A megelőzés fontos eszköze a megfelelő minőségű szén-monoxid-érzékelő is, amelyek egyre több életet mentenek meg.