Szervezetünk hírei


Hatékony hatósági tevékenység – kevesebb kéménytűz
2015. január 08. 14:28
Hatékony hatósági tevékenység – kevesebb kéménytűz A katasztrófavédelem hatósági jelenlétének és felügyeleti tevékenységének köszönhetően az elmúlt három évben folyamatosan csökkent a kéménytüzek száma. Tavaly, 2014-ben három százalékkal kevesebb kéménytűzhöz riasztották a tűzoltóegységeket, mint egy évvel korábban, 2012-höz képest pedig 15 százalékos a visszaesés.
A lakástüzek több mint 95 százaléka valamilyen emberi mulasztásra vezethető vissza. Sütésre, főzésre, ételmelegítésre és fűtésre a legtöbb lakásban olyan berendezést használnak, amelynek az égéstermékét a kéményen keresztül vezetik ki. Ebből következően a tűzesetek egy része közvetlenül érinti a kéményt, gyakran magában a füstelvezetőben fellépő hiba okozza.

A katasztrófavédelem 2013. január elseje óta lát el hatósági felügyeletet a kéményseprőipari közszolgáltatók felett, azóta több ezer, velük kapcsolatos hatósági felügyeleti ellenőrzést folytatott le. A szervezet 2013-ban 3942 esetben, tavaly pedig 5337 alkalommal ellenőrizte a kéményseprőipari szolgáltatás megfelelőségét. A hatósági eljárások száma ennél is több, tavalyelőtt 12 ezer 622, 2014-ben 16 ezer 736 eljárást folytattak le országszerte a tűzvédelmi hatóságok.

A katasztrófavédelem határozott hatósági jelenlétének és felügyeleti tevékenységének köszönhetően az elmúlt három évben folyamatosan csökkent a kéménytüzek száma. Míg 2012-ben 958 ilyen eset volt, 2013-ban pedig 842, tavaly már „csupán” 813 alkalommal riasztották a tűzoltókat emiatt.

Annak érdekében, hogy tovább csökkenjen a kéménytüzek száma, a katasztrófavédelem munkatársai minden ilyen esetnél helyszíni ellenőrzést tartanak, ennek során kivizsgálják, hogy a kéményseprőcég elvégezte-e az időszakos felülvizsgálatot és tisztítást, igyekeznek feltárni, hogy mi minden játszott szerepet a tűz keletkezésében. Az ellenőrzések azt mutatták, hogy a kéménytüzek 80 százalékánál a füstelvezetőben lerakódott korom égett. A többi esetnél a tetőszerkezet, a tűzhely feletti födém, vagy egyéb, a kéményhez közeli éghető anyag gyulladt meg. Volt, ahol a kéménybe épített gerenda kapott lángra, de előfordult az is, hogy a kémény repedései, a fugázás állapota, vagy éppen szakszerűtlen kürtőtoldás miatt keletkezett a tűz.

Az adatok alapján kijelenthető, hogy a legtöbb kéménytűz a lerakódott korom eltávolításával, a kémény rendszeres karbantartásával megelőzhető lenne. A megelőzés fontos eleme az is, ha a fűtés során csak olyan anyagokat égetünk, amelyekre a kéményt tervezték. Figyelni kell az éghető anyagok kémény környezetéből történő eltávolítására is. A balesetek megelőzésének elengedhetetlen feltétele, hogy a kéményseprést végző szakemberek elvégezhessék a munkájukat, vagyis be kell engedni a kéményseprőt az ellenőrzés időpontjában otthonunkba. 2015. január 1-je óta a kéményseprők már nemcsak a kémények ellenőrzését, tisztítását, műszaki felülvizsgálatát, valamint a szén-monoxid-érzékelő meglétét és működőképességét ellenőrzik, hanem azt is megnézik, hogy az égéstermék összetétele megfelelő-e, illetve hogy tüzelőberendezésünk biztonságos működéséhez biztosított-e a szükséges levegő-utánpótlás.

A kémények állapotát gázüzemű berendezés esetén évente, szilárd és olajtüzelésű berendezés esetén pedig félévente indokolt ellenőriztetni. A tüzelő és fűtőberendezések megvásárlása előtt célszerű szaktanácsot kérni, beszerelésüket pedig szakemberre kell bízni.
 
Fotó: Illusztráció - Sallai László tű. fhdgy, Fejér KMSZ és Zala MKI

Kapcsolódó képek:
Hatékony hatósági tevékenység – kevesebb kéménytűz Hatékony hatósági tevékenység – kevesebb kéménytűz