Szervezetünk hírei


Már ötödik hete folyamatosan gyérítik a szúnyogokat
2015. július 20. 15:47
Már ötödik hete folyamatosan gyérítik a szúnyogokat Július 13. és 19. között 40 ezer hektáron légi kémiai, 35 ezer hektáron földi kémiai és ezer hektáron biológiai módszerrel végezték a csípőszúnyogok számának csökkentését – beleértve a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó környékét is. A múlt heti légi kémiai gyérítés 127 települést, a földi kémiai eljárás pedig 215 települést érintett.
Az országos szúnyoggyérítési program negyedik hetében megkezdődött a kiemelt turisztikai régiókban is a gyérítés. A végrehajtást helyenként nehezítette a rendkívüli hőség és, hogy a kánikula miatt a méhek kaptáron kívül tartózkodási ideje kitolódott a késő esti órákra. Emiatt elmaradtak a hét végére tervezett balatoni és a Tisza-tavi gyérítések. A többi régióban – Baja, Mohács, Csepel-sziget, Dráva, Dunakanyar, Győr, Komárom, Moson és Szekszárd térségében, valamint Fejér- és Vas megyékben – kevés kivétellel megvalósult a tervezett program végrehajtása. A múlt héten elmaradt területek kezelését ezen a héten pótolják.
 
Ezen a héten, vagyis július 20. és 26. között légi és földi kémiai módszerrel egyaránt gyérítenek Baja, Mohács, Budapest, Csorna, Dunaújváros és Szolnok térségében. Földi kémiai eljárással dolgoznak a héten Baranya és Zala megyékben. Légi kémiai úton gyérítenek a héten a Balatonon, a Tisza-tónál, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Tolna és Hajdú-Bihar megyében, a Csepel-szigeten.
 
Folyamatosan történik a központi szúnyoggyérítési programba időközben bejelentkező települések kérelmeinek értékelése és teljesítése. Az igény indokoltságát minden esetben szakértők vizsgálják meg, ezt követően kerül sor a szükséges engedélyek beszerzésére. Az Országos Tisztifőorvosi Hivataltól településenkénti engedély beszerzése szükséges, csak ezt követően kerülhet sor az önkormányzatok és ezzel együtt a méhészek kiértesítésére. Emiatt a programba való felvétel ideje egy hétig is eltarthat. Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, illetve a kiemelt turisztikai helyszínek a Magyar Turizmus Zrt. támogatását is kérhetik ilyen munkálatokhoz.

Kapcsolódó képek:
Már ötödik hete folyamatosan gyérítik a szúnyogokat