Szervezetünk hírei


Budapestre látogattak a londoni kutató-mentő gyakorlat szervezői
2016. január 13. 09:52
Budapestre látogattak a londoni kutató-mentő gyakorlat szervezői Március első napjaiban Londonba utazik gyakorlatozni Magyarország hivatásos mentőszervezete, a HUNOR. Az „EUR 15” gyakorlat szervezői és meghívott vendégei január tizenkettedikén Budapesten üléseztek, majd ellátogattak a pilisvörösvári önkéntes tűzoltóságra, végül pedig koszorút helyeztek el a solymári brit katonai temetőben.
Az ülést Jackovics Péter tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság műveletirányítási főosztályvezetője, egyben a HUNOR parancsnoka nyitotta meg. Üdvözölte a vendégeket, köztük David O'Neillt, a nagyszabású gyakorlatot lebonyolító londoni tűzoltóság ezredesét. Röviden bemutatta a magyarországi mentőszervezetek felépítését és működését, valamint ismertette a külföldi kollégákkal a HUNOR elmúlt időszakban elért eredményeit. Ezután a gyakorlat projektigazgatója, Benjamin White vette át a szót, aki egy videón bemutatta az építés alatt álló gyakorlópályát, egy konténerekből felépített metróállomást, ahol a gyakorlat feltételezése szerint baleset történik, és a kocsikból kell bent rekedt embereket kimenteni.
 
A gyakorlat több ezer embert mozgat meg, önkénteseket és hivatásosokat egyaránt, és London egész védelmi berendezkedését tesztelik vele. A HUNOR-ra a négynapos gyakorlat második felében hárul kulcsszerep, amikor a törmelékeken átvágva kell megközelíteni és kimenteni a bent rekedt csaknem ezer sérültet. A magyar mentőszervezet mellett a ciprusi és az olasz mentőszervezet is részt vesz a gyakorláson, az ő képviselőik is ellátogattak Budapestre. A résztvevők ezután adatokat egyeztettek, valamint pontosították, hogy milyen egységekkel induljanak útnak Londonba – a nemzetközi segítségkérés ugyanis kizárólag technikai, beavatkozó személyzetre szól majd, így például vegyi mentőcsapatokat nem kell magukkal vinniük a külföldi szervezeteknek. Ezután a londoni tűzoltóságról érkezett David O'Neill ismertette a beavatkozások pontos menetrendjét, majd telefonkonferencián vitatták meg a Londonban maradt szervezőkkel a további kérdéseket.
 
Az értekezlet után Pilisvörösvárra, az önkéntes tűzoltóságra utazott a nemzetközi küldöttség, ahol dr. Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő fogadta őket, majd Pfeiffer Ferenc, az önkéntesek parancsnoka mutatta be nekik a tűzoltóság épületét. Elmondta, nagy megtiszteltetés számukra vendégül látni a gyakorlat szervezőit és a londoni tűzoltót, akivel egyébként – ahogy az tűzoltók között szokás – meg is ajándékozták egymást: Londonból egy sisakot küldtek a tűzoltók a pilisvörösváriak múzeumába, ahol nagy érdeklődéssel tekintették meg a kiállított tárgyakat a vendégek.
 
Nagy meglepetést okozott, amikor felhívták az angolok figyelmét arra, hogy Pilisvörösváron egy jobbkormányos, angol tűzoltófecskendő teljesít szolgálatot: a jármű egy angol tűzoltóság ajándéka volt, egy több mint ötvenéves, a második világháború utolsó időszakában is használt fecskendőt tudtak így lecserélni az önkéntesek.
 
A vendégek ezután ellátogattak a solymári brit katonai temetőbe, ahol Anthony Brumwell alezredes, az Egyesült Királyság Zágrábban állomásozó, de Magyarországra is akkreditált katonai attaséja várta őket. „Bátor emberek emlékművét megyünk megkoszorúzni” – mondta, majd hozzátette: fontos, különleges helyszín ez a temető, ápolják, megőrzik az utókornak. A vendégek, élen a pilisvörösvári önkéntes tűzoltókkal, megkoszorúzták a hősi halált halt katonáknak emelt emlékművet, majd elbúcsúztak a magyar vendéglátóktól és visszatértek a szállásukra.
 
A következő konferenciát február 12-én tartják, február 29-én pedig már kezdetét is veszi a gyakorlat.
Fotó: Pirisi Marcell

Kapcsolódó képek:
Budapestre látogattak a londoni kutató-mentő gyakorlat szervezői Budapestre látogattak a londoni kutató-mentő gyakorlat szervezői Budapestre látogattak a londoni kutató-mentő gyakorlat szervezői
További képek a galériában