Szervezetünk hírei


A HUNOR készen áll!
2016. március 01. 13:21
A HUNOR készen áll! Így fogalmazott az országos katasztrófavédelmi főigazgató, amikor március elsején a budapesti Brit Nagykövetség nagykövethelyettese jelenlétében útnak indította Londonba a HUNOR hivatásos mentőszervezet hetvenhat fős kontingensét. A harmadikáig tartó gyakorlaton a magyar csapat nehéz kategóriájú létszámmal és felszereléssel vesz részt, feladatuk romok alá szorult sérültek mentése, a törmelék eltávolítása és az elsősegélynyújtás lesz.

A HUNOR összesen hat napot tölt a brit fővároshoz közeli Dartfordban, ahol a már bezárt Littrebrook erőműben nagyszabású nemzetközi gyakorlatot rendez az idén százötven éves londoni tűzoltóság. A gyakorlat feltételezése szerint egy felhőkarcoló omlik a Waterloo metróállomásra, több százan rekednek a romok alatt. A HUNOR feladata a törmelék eltávolítása, sérültek megközelítése és az elsősegélynyújtás lesz. A mentőszervezet teljes kapacitással, hetvenhat tűzoltóval utazik Londonba Jackovics Péter tűzoltó ezredes, a csapat parancsnoka vezetésével. A gyakorlat szervezői gondoskodnak az egység ellátásáról és elhelyezéséről, így „csak” a héttonnányi felszerelést kell magukkal vinniük. Ez keresőkamerákat, akusztikus eszközöket, a meg- és kitámasztáshoz szükséges felszereléseket, valamint a romeltakarítás, az emelés eszközeit jelenti. A felszerelés kamionon jut el a gyakorlat helyszínére, a csapat repülővel érkezik.
 
A hunorosok hétfőn délután kapták a riasztást a főigazgatóság főügyeletétől, kedden hajnalra kellett beérkezniük a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgajtóság Gazdasági Ellátó Központjának Ferihegyi úti bázisára, ahol átestek az ilyenkor szokásos orvosi ellenőrzésen, valamint munkavédelmi felkészítésen.
 
A küldetés mibenlétét, a csapatra váró helyzetet, körülményeket, a várható feladatokat Jackovics Péter parancsnok ismertette. Az ezredes azt kérte a csapattól, hogy a kárhelyszínen adódó feladatokhoz proaktívan álljanak, akármilyen probléma, megoldandó helyzet adódik, azt maguk oldják meg, ne várjanak másra.
 
A csapatvezető után dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő szólt az induláshoz felsorakozott tűzoltókhoz. A tábornok hangsúlyozta, mindenkit épségben vár vissza, a várakozás izgalmát oldandó úgy fogalmazott: „többen jöhetnek haza, kevesebben nem”.
 
A nehéz kategóriájú egységet dr. Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy, a BM OKF megbízott főigazgatója búcsúztatta. A főigazgató jelentős eseménynek nevezte a londoni gyakorlatot, mert mint mondta, a 2012-ben megalakított HUNOR-nak nehéz kategóriájú kutató-mentő csapatként Magyarországon kevés lehetősége van éles beavatkozásra. A brit fővárosban igazi kihívás vár rájuk, tette hozzá Tollár Tibor, a magyar tűzoltók erre készültek, készen is állnak a feladatra.  A tábornok hatékony munkát vár a mentőszervezet tagjaitól, azt kérte tőlük, hogy teljesítményükkel öregbítsék a HUNOR és a magyar katasztrófavédelem hírnevét.
 
Az indulásnál jelen volt Caitlin Jones, a magyarországi Brit Nagykövetség nagykövethelyettese is. A diplomata örömét fejezte ki, hogy ott lehet, amikor elindul a magyar egység, mint fogalmazott, nagyszerű csapatot és remek embereket ismert meg személyükben. A nagykövethelyettes párhuzamot vont a mentőszervezet tevékenysége és a külügyi misszió között, mint mondta, a diplomácia résztvevői ugyan nem a két kezükkel, de gyakran mentenek ki embereket szorult helyzetből. Caitlin Jones kijelentette, az olyan gyakorlatok, mint a mostani EUR15, segítenek kidolgozni a szükséges válaszokat azokra a helyzetekre, amelyek egy-egy katasztrófakor előfordulhatnak. Végezetül annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az angol és a magyar tűzoltók a közös bevetés során sokat tanulnak majd egymástól.
 
Ezután a ferences szerzetes dr. Kálmán Peregrin, a Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhely vezetője áldotta meg a HUNOR utazó állományát.

Végezetül a főigazgató útnak indította a csapatot, amely a kora délutáni órákban érkezik meg Londonba, hogy aztán elfoglalja szállását a brit Királyi Tüzérségi Ezred woolwich-i barakkjában. A magyarok a gyakorlat harmadik és negyedik napján (március 2-3-án) avatkoznak be, a következő napokban pedig a szakemberek kiértékelik a látottakat, mialatt a tűzoltók összeállítják a felszerelésüket. A HUNOR március 6-án délelőtt érkezik vissza Budapestre.


Kapcsolódó képek:
A HUNOR készen áll! A HUNOR készen áll! A HUNOR készen áll!
További képek a galériában