Szervezetünk hírei


„Ilyen volumenű külföldi missziója még nem volt a katasztrófavédelemnek”
2016. március 06. 19:05
„Ilyen volumenű külföldi missziója még nem volt a katasztrófavédelemnek” Ezt dr. Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos polgári védelmi főfelügyelője mondta, amikor a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren köszöntötte a HUNOR hivatásos mentőszervezet vasárnap délben hazatért tűzoltóit.

A magyar tűzoltók épségben tértek vissza az angliai EUR 15 elnevezésű gyakorlatról, majd a landolás után ünnepélyes fogadáson vettek részt a repülőtéren. Dr. Tóth Ferenc először dr. Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy, a BM OKF megbízott főigazgatója nevében köszöntötte a HUNOR tagjait, majd rögtön elmondta: bár néhányan talán úgy érzik, csak egy gyakorlaton vettek részt, nem pedig éles bevetésen, ez akkor is a magyarországi katasztrófavédelmi szervezet történetének legnagyobb külföldi küldetése volt. A tábornok emlékeztetett, a mentőszervezet eddigi legnagyobb éles külföldi bevetése Szerbiában volt, ahol nyolc ember életét mentették meg. Rámutatott arra is, a HUNOR a magyar tűzoltók válogatott, elit egysége, akiknek a hivatástudatára és a városi kutató-mentő képességeire a világon bárhol és bármikor számíthatnak a segítségre szorulók. Ahogy a tűzoltók a hazaszereteten keresztül kötődnek Magyarországhoz, úgy a hazájuk is mindig számít rájuk és megbecsüli őket, zárta beszédét a dandártábornok.

Ezután a ceremónia meglepetésvendége, Növényi Norbert olimpiai bajnok birkózó köszöntötte a HUNOR tagjait. Az 1980-as moszkvai olimpián aranyérmet nyert sportoló maga is egy mentőszervezet, a Békés megyei Dél-Békés Mentőcsoport tagja. Elmondta, hatalmas megtiszteltetés számára, hogy ő köszönthette a gyakorlat után hazatérő magyar tűzoltókat. Kifejtette, milyen kivételes és nagyszerű a feladat, amit vállaltak: a saját életüket arra áldozzák, hogy másokon, a bajba jutottakon segítenek. Végül egészséget és kitartást kívánt a HUNOR tagjainak ahhoz, hogy az életben minden kívánságuk valóra válhasson.

A HUNOR tagjai ezután egy kisebb ajándékot adtak át Tóth Ferencnek, a fotókon is látható londoni rendőrsapkát a gyakorlaton részt vevő összes tűzoltó aláírta. A csapat ezután buszra szállt, a BM OKF Gazdasági Ellátó Központjának Ferihegyi úti bázisára hajtott, ahol elköszöntek egymástól a bajtársak, majd mindenki hazaindult.


Kapcsolódó képek:
További képek a galériában