Szervezetünk hírei


Újabb lépés a tűzoltói beavatkozások biztonságának növelésében
2016. június 28. 12:23
Újabb lépés a tűzoltói beavatkozások biztonságának növelésében A jövőben egy speciális, eddig csak szervizekben használt adatbázis szoftver segíti a katasztrófavédelem munkáját: a program ismeri gyakorlatilag az összes autó, tehergépkocsi műszaki paramétereit, használatával pillanatokon belül megtudható, hol és hány akkumulátor található az adott járműben, illetve tartalmazza a légzsákvezérlő-egységek beazonosításához szükséges adatokat.

A Bosch és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2015-ben kezdte meg annak az együttműködésnek a kidolgozását, amelynek keretében mostantól egy eddig csak kizárólag a cég szervizeiben javításra, diagnosztikára használt szoftver segíti a tűzoltók munkáját. A programot a megyei műveletirányítási ügyeletekre telepítik. Az ESI[tronic] 2.0 szoftver tartalmazza az utakon futó autók, tehergépjárművek több mint kilencvenöt százalékának pontos műszaki információit. Folyamatosan frissül, az új modellek esetében az adatok a piaci bevezetést követő fél éven belül rendelkezésre állnak.

A tűzoltók tavaly nagyjából hatvanezer káresethez vonultak, ezek fele volt műszaki mentés. Magyarországon évente átlagosan hatezer közúti baleset történik, amelyeknél jelentősen meggyorsíthatja a beavatkozást és ezzel az életmentést a gépjárművek műszaki paramétereinek pontos ismerete, hiszen a mentés során a tűzoltóknak az akkumulátor pontos helye a legfontosabb információ a jármű áramtalanítása miatt. Nehezíti a mentést, hogy az akkumulátor az újabb autókban sok helyen lehet, nem csak a motortérben, és előfordulhat az is, hogy több áramforrás is van egy-egy modellben. Ezért fontosak a szoftver adatbázisának naprakész, másodpercek alatt kereshető információi, mert az összetört autóban lévő sérültek ellátása addig nem kezdődhet meg, amíg a jármű áramtalanítása meg nem történt. A Bosch az elmúlt hónapokban országosan hatszáz, irányítói beosztásban lévő tűzoltónak oktatatta ingyenesen a program kezelését. A szoftver fotókkal is illusztrálja, egy-egy modellnél hol találhatóak mondjuk a légzsákok, de például arra is képes, hogy motorszám alapján azonosítsa a gyártmányt, a típust, és így szolgáltasson adatokat.

Fotó: BM OKF Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség

Kapcsolódó képek:
Újabb lépés a tűzoltói beavatkozások biztonságának növelésében Újabb lépés a tűzoltói beavatkozások biztonságának növelésében