Szervezetünk hírei


Budapesten járt a DG ECHO főigazgatója
2018. február 02. 17:40
Budapesten járt a DG ECHO főigazgatója Monique Pariat egy új katasztrófahelyzet-kezelési eszköz kidolgozásának lehetőségeiről folytatott beszélgetést a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetőjével, dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnaggyal.
2018. február 2-án rövid látogatást tett Budapesten Monique Pariat, az Európai Unió Veszélyhelyzet-kezelési és Humanitárius Főigazgatóságának vezetője, aki a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon a dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnaggyal folytatott beszélgetése során egy új katasztrófahelyzet-kezelési eszköz kidolgozására tett javaslatot.

Tájékoztatójában a főigazgató kifejtette, hogy az új eszköz fő célja az Európai Unió tagállamainak katasztrófahelyzet-megelőzési készségfejlesztése, az európai polgári védelmi mechanizmus önkéntes eszköztárának megerősítése, valamint egy olyan új, tartalék katasztrófa-elhárítási eszköz létrehozása, amely teljes egészében a bizottság irányítása, finanszírozása és ellenőrzése alatt áll.

Monique Pariat felvetette, hogy a katasztrófahelyzet-megelőzési készség fejlesztése érdekében az Európai Unió tagállamai részletekbe menően elemezzék hazájuk teljes katasztrófafenyegetettségét és –kockázatát, az elemzés eredményeire építve pedig egy reagálási tervet dolgozzanak ki. A tagállamoknak az így elkészült tervet 2019. január végéig kellene benyújtaniuk a bizottság részére. Az Európai Bizottság az európai polgári védelmi mechanizmus önkéntes eszköztárát többek között azzal a felajánlással kívánja megerősíteni, hogy az eszköztárba regisztrált képességek uniós bevetése esetén a képesség teljes felmerülő költségének 75 százalékát finanszírozná. A teljesen új, tartalék katasztrófa-elhárítási eszköz a bizottság teljes körű finanszírozása mellett valósulna meg, és egyes meghatározott esetekben a tagállamok kérésére lenne bevethető.

Góra Zoltán megköszönte a tájékoztatást, majd mindhárom pontban számos kérdést vetett fel. Monique Pariat elmondta, hogy még nagyon sok mindent kell tisztázni ahhoz, hogy elérjék azt a célt, hogy erősödjön az Európai Bizottság állampolgárok felé irányuló gondoskodó, védelmező szerepe.

Góra Zoltán búcsúzóul felajánlotta a magyar katasztrófavédelem támogatását a javaslat továbbfejlesztését és továbbgondolását illetően.
Fotó: RSOE / Schober Andor

Kapcsolódó képek:
Budapesten járt a DG ECHO főigazgatója Budapesten járt a DG ECHO főigazgatója Budapesten járt a DG ECHO főigazgatója
További képek a galériában