Szervezetünk hírei


A katasztrófavédelem mindvégig jelen van a Construma Tájékoztatási szigetén
2018. április 12. 15:13
A katasztrófavédelem mindvégig jelen van a Construma Tájékoztatási szigetén Az április tizenegyedikén megnyílt Construma építőipari és otthonteremtési szakkiállításon a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Tűzmegelőzési Bizottság és a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ közös standon képviselteti magát, ez alkalommal a D pavilonban kialakított Tájékoztatási szigeten. A második napon több előadást is meghallgathattak az érdeklődők.
Az idei szakkiállítás középpontjában az innováció és a formatervezés, a megújuló energia és a passzívház-technológia áll. Az építőipari tematikák mellett ezúttal is külön pavilonban kapott helyet az otthonteremtés, a lakberendezés és design, valamint a kerttervezés, és -építés témaköre. Az öt napon át tartó rendezvény – kiemelten a Tájékoztatási sziget – fontos részét képezik a szakmai előadások, amelyek közül négyet a katasztrófavédelem jegyez. A Tájékoztatási szigeten működő workshopon a szervezők folyamatosan szakmai előadásokat tartanak, ezzel nyújtva segítséget a tervezőknek, kivitelezőknek és építtetőknek az építkezés előkészítéséhez és lebonyolításához. Bemutatják, milyen technológiák állnak a rendelkezésre, milyen anyagokat lehet és érdemes használni, melyek azok a garanciák, amelyek biztonságot nyújthatnak. Tájékoztatnak a kötelezettségekről és lehetőségekről is.
 
Ennek keretében az érdeklődők informálódhatnak a katasztrófavédelem piacfelügyeleti hatósági tevékenységéről, a tűzvédelmi ellenőrzések tapasztalatairól, valamint az építési termékek magyarországi forgalmazásának általános feltételeiről. A katasztrófavédelem kéményseprőitől a közfeladat-ellátás aktuális szabályait, a lakossági és gazdálkodó szervezetekre vonatkozó eljárásokat, továbbá az új vagy átalakított égéstermék-elvezetők műszaki megfelelőségét érintő témákban érdeklődhetnek. A rendezvényre kilátogatók már az első két szakmai napon sok egyéb kérdéssel is megkeresték a katasztrófavédelem standját.
 
A mai nap első előadójaként Sándor Roland tűzoltó alezredes a társasházak épületenergetikai felújításának kérdéseiről értekezett. Kitért a homlokzatok hőszigetelése kapcsán betartandó szabályokra, valamint a tűzterjedés elleni védekezés eszközeit mutatta be. Példákkal illusztrált és adatokkal alátámasztott bemutatója végén arra figyelmeztette a hallgatóságot, a tűz nem ismeri az anyagi megfontolásokat, ezért a biztonság és biztonságosság szempontjait tekintsék elsődlegesnek.
 
A vasárnap záródó rendezvényen a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ megyei ellátási csoportvezetői, Sallai László Csaba és Király József Zsolt kéményseprőmesterek több alkalommal is a szellőztetés és az égéstermék-elvezetés összefüggéseit részletezték, részletezik. Szerdai, csütörtöki és szombati előadásukból kiderül, a tüzelés, fűtés, füstgázelvezetés és levegő-utánpótlás vagy szellőztetés bonyolult, egymásra ható és egymással összefüggő rendszert alkotnak. A felhasználótól fegyelmet és megértést követel, hogy a megfelelő – általa megálmodott – épülethez a megfelelő műszaki környezetet alakíttassa ki. Mindemellett az is fontos, hogy megszerezze és betartsa a biztonságos üzemeletetéshez szükséges ismereteket és tudást. Az előadások a műszaki alkotók, a tervezők és mérnökök feladataira és felelősségére is kitérnek, hiszen a biztonság előfeltétele az ő felkészültségük, és a beruházókkal való szoros együttműködésük.
 
Fotó: Kissné Papp Tímea és Kabai Tamás

Kapcsolódó képek:
A katasztrófavédelem mindvégig jelen van a Construma Tájékoztatási szigetén A katasztrófavédelem mindvégig jelen van a Construma Tájékoztatási szigetén A katasztrófavédelem mindvégig jelen van a Construma Tájékoztatási szigetén
További képek a galériában