Szervezetünk hírei


Ötven tűzoltó, több mentőegység és egy tucat rendőr egy tömegbalesetnél
2018. április 26. 15:23
Ötven tűzoltó, több mentőegység és egy tucat rendőr egy tömegbalesetnél Minderre szerencsére csak egy gyakorlat keretében volt szükség. Április 26-án a társszervekkel közös gyakorlatot tartott a katasztrófavédelem az M43-as autópálya Szeged és Makó közötti szakaszán. A feltételezés szerint egy busz, egy tartálykocsi és több autó karambolozott. A beavatkozó egységek negyven perc alatt harminc sérültet mentettek ki és láttak el.
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében megtartott katasztrófa-felszámolási és együttműködési gyakorlat forgatókönyve szerint Szegedtől nem messze, az M43-as autópálya rákóczitelepi lehajtójánál egy ammónia vizes oldatát szállító tartálykocsi a forgalmi helyzet miatt lassítani kényszerült, ekkor hátulról beleszaladt egy személykocsi. A tartály megsérült, a benne lévő veszélyes anyag szivárogni kezdett. A kialakult torlódást későn vette észre egy arra közlekedő autóbusz sofőrje, így vészfékezésre kényszerült. A manőver miatt a jármű utasai közül többen megsérültek, és három, a busz mögött haladó autó is egymásba rohant.  Összesen harmincan megsérültek, közülük többen súlyosan.
 
A „balesethez” szegedi, makói (mindkét városból az autópályán történt balesetek műszaki mentéséhez rendelt úgynevezett pályaszer is), kisteleki szentesi és hódmezővásárhelyi hivatásos tűzoltók vonultak, a műveletirányítás a helyszínre riasztott a szomszédos Békés megyéből egy orosházi egységet, ezen kívül a Csongrád megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot és a mobil labort, valamint a megyeszékhely tűzoltóságának daruját, illetve a műszaki mentőbázis vegyi és műszaki mentő konténerét is. Természetesen a helyszínen voltak a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Vöröskereszt illetékes szakemberei is.
 
A káresethez összesen ötven tűzoltó és több mentőegység érkezett, a forgalom irányítását és a beavatkozások biztonságos végrehajtását rendőrök segítették. A tűzoltók azonnal megkezdték a műszaki mentéseket, több autóroncsból csak feszítővágó berendezés segítségével tudták kiszabadítani a sérülteket. Az egyik járműből a szélvédőt betörve, az ablakon át mentették az utasokat, ellátásukat a mentőszolgálat munkatársaival közösen kezdték meg a tűzoltók. A veszélyes anyagot szállító tartálykocsi körül a katasztrófavédelmi mobil labor szakemberei védőruházatban, légzőkészülékben azonnal megkezdték a szükséges méréseket. A sérültek megfelelő ellátása érdekében egy mentőhelikopter is érkezett, a légi jármű az autópálya Makó felé haladó oldalán szállt le, majd egy súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett embert szállított a szegedi klinikára.
 
A csaknem ötvennyolc kilométer hosszú M43-as sztráda az M5-östől a román határig, Csanádpalotáig tart. A gyorsforgalmi úton egész évben jelentős a személy- és teherforgalom, gyakoriak a különböző súlyosságú balesetek. A gyakorlat célja az volt, hogy a forgatókönyvben szereplő és ahhoz hasonló balesetekhez érkező tűzoltóegységek gyakorolják egyrészt azt, hogyan tudják minél gyorsabban megkezdeni az élet- és vagyonmentést, másrészt azt, hogyan tudnak a társzervekkel minél hatékonyabban együttműködni. Emellett fontos cél volt a taktikai ismeretek bővítése, a tervezhető mentési feladatok gyakorlása, valamint a felkészültség ellenőrzése.
 
A történéseket a helyszínen kísérte figyelemmel többek között Szatmári Imre tű. dandártábornok, Csongrád megyei katasztrófavédelmi igazgató és Fülep Zoltán tű. ezredes, a BM OKF tűzoltósági főosztályának vezetője, és jelen voltak a gyakorlatban résztvevő társszervek vezetői is. A történethez hozzátartozik, hogy a gyakorlat végén több egységet is valódi eseményhez riasztottak: Szegeden felhalmozott hulladék gyulladt meg, a nagyjából háromszáz négyzetméteren, három méter magasan felhalmozott szemét tüzét nyolc vízsugár segítségével fojtották el a rajok.
 
Fotó: Molnár Krisztina tű. főhadnagy/Csongrád MKI
 

Kapcsolódó képek:
Ötven tűzoltó, több mentőegység és egy tucat rendőr egy tömegbalesetnél Ötven tűzoltó, több mentőegység és egy tucat rendőr egy tömegbalesetnél Ötven tűzoltó, több mentőegység és egy tucat rendőr egy tömegbalesetnél
További képek a galériában