Szervezetünk hírei


Kötéltechnikai képzésen a HUNOR alegysége
2018. július 12. 16:16
Kötéltechnikai képzésen a HUNOR alegysége Július 12-13-án Miskolcon, Magyarország legnagyobb kötéltechnikai oktató központjában vendégeskednek a HUNOR hivatásos mentőszervezet kötéltechnikai mentő alegységének tagjai.
A képzést Jackovics Péter tű. ezredes, veszélyhelyzet-kezelési főosztályvezető, a HUNOR Mentőszervezet parancsnoka nyitotta meg, a vendéglátó kötéltechnikai felszereléseket gyártó cég vezetőjével, Gászner Róberttel közösen.
 
Az első napon a résztvevők munkabiztonsági eligazításon estek át, majd a meglévő ismeretek frissítése az alapvető megközelítési technikákkal kezdődött. A felkészítésen elhangzott, ezzel azért kell foglalkozni, mert a csapat az ország különböző pontjairól érkező tűzoltókból áll, és fontos, hogy az együtt dolgozók úgymond egy nyelven beszéljenek a feladatok végrehajtásánál. Mindezt kiegészítette a nemzetközi kifejezések, sztenderdek átismétlése, hiszen a HUNOR külföldön is bevethető, ezért elengedhetetlen, hogy valamennyi alegysége képes legyen más csapatokkal is együttdolgozni.
 
Ezt a speciálisan tűzoltóknak szóló EXO Hook képzés követte – a felkészítést idehaza először tartották meg, a HUNOR tagjai le is vizsgáznak Gászner Róbert és Szabó Levente oktatók előtt. Az EXO Hook egy olyan egyéni mentőeszköz tűzoltók számára, melynek segítségével egy ember szükség esetén kimenekülhet egy épületből vagy szerkezetről. A kampóval ellátott változat olyankor ajánlott, amikor a felhasználó valószínűleg nem talál konkrét kikötési pontot.
 
A miskolci felkészítésen számos kötéltechnikai módszert gyakorolnak a csapattagok, így építenek feszített kötélpályát komplex húzórendszerekkel, mozgatnak kötélpályáról kötélpályára hordágyba rögzített sérültet, a feladatok között van zárt térből való mentés függőleges felhúzással. A tréningen különös figyelmet fordítanak a társmentésre, mivel ezt nem lehet eleget gyakorolni. A feladatokat úgy alakították ki, hogy a gyakorlás próbára tegye az alegység tagjainak találékonyságát is – erre a tulajdonságra ugyanis a városi kutató-mentő csapatoknak nagy szükségük van, hiszen nem egy egyszerű épületben dolgoznak, hanem sokszor megrongálódott struktúrájú szerkezeteken kell helytállniuk, ez pedig külön kihívások elé állítja  a csapatot. A felkészítés végén a HUNOR résztvevő tagjai értékelik, áttekintik a két nap történéseit, levonják a szükséges következtetéseket.
Fotó: HUNOR

Kapcsolódó képek:
Kötéltechnikai képzésen a HUNOR alegysége Kötéltechnikai képzésen a HUNOR alegysége Kötéltechnikai képzésen a HUNOR alegysége
További képek a galériában