Szervezetünk hírei


Tisztjelöltek a negyvenórás tűzoltó alaptanfolyamon
2018. szeptember 24. 12:13
Tisztjelöltek a negyvenórás tűzoltó alaptanfolyamon A Nemzeti Közszolgálat Egyetem tíz tisztjelölt hallgatója szeptember 24-én megkezdte a központi szervezésű tisztjelölti vizsga első szakaszát, az alapozás a negyvenórás tűzoltó tanfolyammal indult.
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézet katasztrófavédelem alapszakán első évfolyamon, nappali munkarendben tanulmányaikat folytató tisztjelöltek kezdték meg a negyvenórás tűzoltó alaptanfolyamot a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Térségi Oktatási Központjában. A megnyitón jelen volt dr. Vass Gyula tű. ezredes, a Katasztrófavédelmi Intézet igazgatója, továbbá dr. Molnár Zsuzsanna tű. ezredes, fővárosi humánszolgálat-vezető és dr. Kanyó Ferenc tű. ezredes, fővárosi tűzoltósági főfelügyelő.
 
A tanfolyamot dr. Gubicza József tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Humánszolgálat Oktatásigazgatási és Kiképzési Főosztályának vezetője nyitotta meg. Megnyitó beszédében hangsúlyozta, mennyire fontos a katasztrófavédelem állományában szolgálatot teljesítők megfelelő, gyakorlatorientált szakmai felkészültsége. Minden katasztrófavédelmi felsőoktatásban végző hallgatónak – tanuljon bármelyik szakirányon is – szükséges és elengedhetetlen a tűzoltó alapképzettség megszerzése, ezzel válik alkalmassá arra, hogy szolgálatban vagy szabadidejében szükség esetén életet mentsen, vagy megkezdje a tűzoltást – tette hozzá. Az ezredes ezután szólt a katasztrófavédelem társadalmi szerepéről, valamint a benne dolgozók hivatástudatáról és felkészültségéről. Kiemelte, hogy a három éves képzés befejeztével, a katasztrófavédelem állományában már a való világ kihívására reagálnak napi szolgálatuk alatt.
 
A hallgatók a 2017/2018-as tanévben először tesznek tisztjelölti vizsgát, ami a negyvenórás alaptanfolyamból és egy alaki szemléből áll, ezek mellett része a rendészeti alapfelkészítés során elsajátított szakmai és szolgálati ismeretekről történő számadás. Amennyiben a hallgatók az egyetemen az első félévüket eredményesen befejezik, valamint a tisztjelölt vizsga három mozzanatát sikeresen teljesítik, hat hónap próbaidő után esküt tesznek.
 
A megnyitó után dr. Kanyó Ferenc tűzoltó ezredes, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője ismertette a hét leglényegesebb szakmai feladatait és elvárásait.
 
Fotó: Kiss-Handra Judit tűzoltó százados

Kapcsolódó képek:
Tisztjelöltek a negyvenórás tűzoltó alaptanfolyamon Tisztjelöltek a negyvenórás tűzoltó alaptanfolyamon Tisztjelöltek a negyvenórás tűzoltó alaptanfolyamon
További képek a galériában