Szervezetünk hírei


A negyedik napon is bizonyította felkészültségét a HUNOR
2018. október 12. 07:39
A negyedik napon is bizonyította felkészültségét a HUNOR Csütörtökön délelőtt megkapta utolsó feladatát a HUNOR mentőszervezet a szerbiai Mladenovácban október 7-12. között megtartott NATO katasztrófakövetkezmény-kezelési terepgyakorlaton.
A mentőcsapat legénységének a Keramika elnevezésű kárhelyszínen egy tizenöt centiméter vastag betonfal áttörése után kellett sérülteket kimentenie egy gyárcsarnokból. A HUNOR Alpha egysége több órán keresztül dolgozott azon, hogy előbb megtámassza a falat, majd áthatoljon rajta. A feladatot nehezítette, hogy a szervezők olyan vasbetont készítettek, amelyben tíz centiméterenként acélsodronyból álló, megerősítést szolgáló háló volt. A gyakorlat vezetői felajánlották, hogy az idő szűkössége, valamint a vasbeton szilárdsága miatt eltekintenek a fal teljes áttörésétől. A HUNOR parancsnoka azonban az alegységvezetőkkel egyeztetve úgy döntött, nem hagyja félbe a munkát. Az egységek minden erejüket, illetve rendelkezésükre álló eszközüket bevetve végül teljesítették a feladatot.
 
Ezzel párhuzamosan a csapat fele egy bosnyák egységgel közösen kutyával eltűnt személyek után kutatott, és ki is emelte a megtalált embereket. Ez utóbbi helyszínen a HUNOR Bravo egysége két holttestet talált.
 
Az egységek munkáját a helyszínen kísérte figyelemmel Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok, a BM OKF általános főigazgató-helyettese.
 
A nagyszabású gyakorlat a kora esti órákban rendezett záróünnepséggel, oklevelek átadásával ért véget. A HUNOR mentőszervezet negyvenkét tagja a tábor lebontása után, várhatóan pénteken reggel nyolc órakor indul vissza Magyarországra.
Fotó: HUNOR Hivatásos Mentőszervezet

Kapcsolódó képek:
A negyedik napon is bizonyította felkészültségét a HUNOR A negyedik napon is bizonyította felkészültségét a HUNOR A negyedik napon is bizonyította felkészültségét a HUNOR
További képek a galériában