Szervezetünk hírei


Vasúti baleset Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
2018. október 18. 18:35
Vasúti baleset Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Sátoraljaújhelyen, a vasúti járműbontó területén tartotta meg közös katasztrófa-felszámolási együttműködési gyakorlatát október 18-án a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a MÁV-csoport.
A komplex gyakorlat résztvevőit Fülep Zoltán tű. ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főosztályának vezetője köszöntötte. Ahogy fogalmazott, a katasztrófavédelem és a MÁV között 2011-ben megkötött együttműködési megállapodás értelmében minden évben végrehajtanak katasztrófa-felszámolási gyakorlatot, ami azon túl, hogy segíti a valós életben is sokszor együttműködő társszervek munkáját, arra is lehetőséget biztosít, hogy minden olyan technikai eszközt kipróbáljanak, amelyet a mindennapokban ritkábban használnak.
 
A mostani gyakorlat forgatókönyve szerint két személyvonat ütközött össze, az egyik szerelvény egyik kocsija fel is borult. A tűzoltók áramtalanították és rögzítették a vonatot, majd a mentőkkel együttműködve megkezdték az utasok, vagyis ebben az esetben a kiránduló iskolások mentését. A gyakorlaton ezt a szerepet a Magyar Vöröskereszt szakképzett imitátorai, illetve a megyei katasztrófavédelemnél közösségi szolgálatukat töltő középiskolások alakították. A műszaki mentést csak a vagon durva roncsolása és vágása árán lehetett elvégezni, a felborult vasúti kocsin a tűzoltók motoros roncsvágó használatával teremtették meg a sérültek mozgatásához szükséges helyet. A balesetet szenvedett vagonokból kiemelt embereket a mentők sérülésük súlyossága szerint osztályozták, ellátták, majd elszállították. A „balesetnek” összesen tizenhét sérültje volt. A káreset felszámolásában a sátoraljaújhelyi, a tolcsvai és a szerencsi hivatásos tűzoltók vettek részt. Az együttműködő és társszervek részéről komoly összefogást, összehangolt és gyors beavatkozást igénylő helyzet meglehetősen életszerű volt, a kezelésébe bevont hivatásos tűzoltók munkáját a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította.
 
A gyakorlatot követő értékelés során Fülep Zoltán elmondta, egy jól előkészített, szakszerűen és dinamikusan végrehajtott rendezvényt látott, ami hozzájárul az együttműködő és társszervek további munkájához.
 
A statisztikák szerint a vasút területén az elmúlt években évente nagyjából száztíz-százhúsz káresemény következik be, kétharmaduk általában műszaki mentést igényel. Tavaly valamivel több esethez riasztották a tűzoltókat, a száznegyven káresetből negyvenötször tűz miatt kellett beavatkozniuk, kilencvenötször pedig műszaki mentés zajlott. Az idei év első felében valamivel több mint hetven káresetet kellett kezelni. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jelentősebb vasúti káreset 2015 áprilisának elején történt, akkor egy izobutánt szállító tartályvagon borult az oldalára a Miskolc-Tiszai pályaudvar rendező részén. A balesetben senki nem sérült meg, és veszélyes anyag sem került a környezetbe. 
Fotó: Jóri András - BM OKF

Kapcsolódó képek:
Vasúti baleset Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Vasúti baleset Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Vasúti baleset Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
További képek a galériában