Szervezetünk hírei


Tűzvizsgálókat képeztek a Miskolci Rendészeti Szakközépiskolában
2018. október 19. 12:02
Tűzvizsgálókat képeztek a Miskolci Rendészeti Szakközépiskolában Október 15-19. között zajlott a Miskolci Rendészeti Szakközépiskolában a tűzvizsgálók továbbképzésének harmadik modulja, ahol tizenöt kolléga bővítette szakmai ismereteit. Az egyhetes képzés a szakemberek kommunikációs képességének fejlesztését helyezte a középpontba.
Immár hetedik alkalommal tartottak a Miskolci Rendészeti Szakközépiskolában ötnapos, kriminalisztikai ismereteket nyújtó továbbképzést tűzvizsgálók számára. A területi szervek összesen tizenöt tűzvizsgálója vett részt a képzésen, amelyet a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelősége és az oktatásigazgatási és kiképzési főosztály szervezett.
 
A tanfolyamon azok a tűzvizsgálók vehettek részt, akik már elvégezték mind a tűzvizsgálói alaptanfolyamot, mind a tűzvizsgálati helyszínelői képzést. A program célja a tűzvizsgálatok eredményességének javítása volt; górcső alá ezúttal a kommunikációs módszerek céltudatos alkalmazását vették.
 
A tűzvizsgálók munkájában mindennapos, hogy ismeretlen emberekkel kell kapcsolatba lépniük, tőlük információkat, adatokat gyűjteni a bekövetkezett tűzesetről. A szakembereknek a megfelelő kapcsolatfelvételhez és a meghallgatáshoz ismerniük kell a szóbeli és nonverbális közlésfajták tartalmi és formai sajátosságait. A kommunikáció logikus vezetése, kontrollja a meghallgatások célirányossága miatt is fontos, emellett segíti a kommunikációs problémák megoldását. A tréning során a résztvevők szerepjátékok során gyakorolták az ügyfelekkel, tanúkkal való kapcsolatfelvétel különböző formáit, a meghallgatások módszereit, a kommunikáció tudatos irányítását.
 
A továbbképzés október 19-én vizsgával zárult, így a most végzett tizenöt fővel együtt már százöt tűzvizsgáló rendelkezik ezzel a végzettséggel.
 
Fotó: Mesztig András tű. hadnagy - FKI

Kapcsolódó képek:
Tűzvizsgálókat képeztek a Miskolci Rendészeti Szakközépiskolában Tűzvizsgálókat képeztek a Miskolci Rendészeti Szakközépiskolában