Szervezetünk hírei


„Október 23-a történései a jövőnek szóltak…”
2018. október 19. 12:32
„Október 23-a történései a jövőnek szóltak…” E szavakkal kezdte beszédét a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság október 19-i, központi ünnepségének szónoka. A nemzeti ünnepünk, 1956. október 23-i forradalom emlékére tartott megemlékezésen csaknem nyolcvanan vehettek át miniszteri, illetve főigazgatói elismerést.
A Himnusz hangjait követően a rendezvény résztvevői először a Katasztrófavédelem Központi Zenekarának ünnepi műsorát hallgathatták meg, majd Bartók Péter tű. ezredes, az országos katasztrófavédelmi főigazgató gazdasági helyettese mondott köszöntőt.
 
Az ezredes azzal kezdte beszédét, hogy a hatvankét évvel ezelőtti történések a jövőnek, egy szabad, szebb jövőnek szóltak, egy olyan jövőnek, amelyért az akkori forradalmárok tenni is készek voltak. Bartók Péter úgy fogalmazott, az ötvenhatos hősök a mai utódoktól nem azt várnák, hogy percről-percre tudják, mi is történt azokban a napokban, hanem azt, hogy legyünk hűek az elveikhez, és vigyük tovább azt a hitet és egységet, amellyel áldozatot hoztak a nemzet jövőjéért. „Hatvankét évvel ezelőtt vér folyt Magyarországon. Diákok, tanárok, mérnökök, családapák, katonák vére – magyar emberek vére! Életüket áldozták a szabadságnak, nekünk, a jövőnknek és gyermekeink jövőjének! A szabadságvágy elnyomta a félelmet, az igazságérzet elapasztotta a könnyeket. A magyar emberek az egész világnak mutatták meg, hogy a szív, az összetartozás és a hazaszeretet mire is képes így együtt.” – mondta a főigazgató-helyettes. A mai utódok, emlékezvén az ötvenhatos eseményekre, fejet kell hajtsanak a nemzeti egység előtt, a mártírok emléke előtt, azok előtt az emberek előtt, akik egy jobb életért, a demokratikus berendezkedésért, a szabadságért és a függetlenségért, végső soron a későbbi generációk jövőjéért küzdöttek és haltak meg – fogalmazott az ezredes.
 
Az ünnepi beszédet követően dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató miniszteri és főigazgatói elismeréseket, ajándéktárgyakat adott át. Összesen csaknem nyolcvanan vehettek át elismerést. A rendezvény a Szózat hangjaival ért véget.
 
Az ünnepséget követő állófogadáson Erdélyi Krisztián tű. dandártábornok, általános főigazgató-helyettes mondott pohárköszöntőt. Mint fogalmazott, mindig a történelem dönti el, hogy kiből lesz hős – és az ötvenhatos forradalmárok azok voltak. A kérdésre, folytatta a tábornok, hogy miért mentek utcára az emberek hatvankét éve, mindenki mást fog válaszolni, ám mindegyik megegyezik abban, hogy a célok között megemlíti a biztonságot, az arra való törekvést. Noha a biztonságot többféleképpen is lehet értelmezni, tette hozzá Erdélyi Krisztián, kijelenthető, hogy Magyarországon biztonság van, amelyhez a katasztrófavédelem valamennyi munkatársa hozzájárul a saját munkájával – a most elismerésben részesültek kicsit jobban, mint a többiek. Teszik ezt csapatban, mondta a főigazgató-helyettes, teszik ezt holnap is, hiszen ma a biztonság a legnagyobb érték.
 
 

Kapcsolódó képek:
További képek a galériában
Letölthető dokumentum(ok):