Szervezetünk hírei


Ülésezett a CTIF Magyar Nemzeti Bizottsága
2019. január 21. 16:50
Ülésezett a CTIF Magyar Nemzeti Bizottsága Megtartotta szokásos értékelő, évindító ülését a Nemzetközi Tűzoltószövetség hazai nemzeti bizottsága. A január huszonegyedikén tartott találkozón a különféle munkaszervekbe delegált magyar szakértők az elmúlt esztendő bizottsági, munkacsoporti ülésein történteket tárták a többiek elé.
A nemzeti bizottság ülésén megjelenteket a grémium elnöke, dr. Bérczi László tű. dandártábornok köszöntötte, majd a különböző bizottságok előző évi találkozóin történtekről számoltak be a kollégák.
 
A sort Hidas Zoltán tű. őrnagy nyitotta, aki a tűzvizsgálói munkacsoport második, Prágában tartott májusi üléséről számolt be, kiemelve, hogy a közelmúltban magyar kezdeményezésre létrejött testület célja megteremteni a különböző országok tűzvizsgálói tevékenységének összhangját, elősegíteni az információáramlást a tűzvizsgálatot végző nemzetközi szakemberek között. Az őrnagy beszélt arról a magyar törekvésről is, ami a tűzvizsgálói verseny nemzetközivé tételére irányul. A munkacsoport a tervek szerint májusban, Hollandiában tartja következő találkozóját.
 
A veszélyes anyagokkal foglalkozó bizottság első féléves ülésén Szilágyi Eszter tű. alezredes vett részt. A bécsi találkozón a nemzeti jelentésekkel foglalkoztak, bejárták az osztrák főváros tűzoltóságának központi főügyeletét, illetve látogatást tettek a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség veszélyhelyzeti központjában. Az alezredes elmondta, Magyarország képviselőjeként a katasztrófavédelmi mobil laborok és sugárfelderítő egységek tevékenységéről, képzéseiről beszélt, illetve bemutatta a beszerzett új műszereket, valamint szólt a szakterületi versenyekről is.
 
Az ifjúsági tűzoltó vezetők bizottságának üléséről Horváth Gábor számolt be. A májusi találkozónak Budapest adott helyet, egybekötve a Nemzetközi Tűzoltószövetség ifjúsági szimpóziumával, novemberben pedig Csehország volt a házigazda. A nyár eleji rendezvényről szólva Horváth Gábor kiemelte, az ifjúsági szimpóziumon kapott feladatokat a négy szekcióba osztott külföldi fiatalok igényesen oldották meg.
 
Varga Ferenc tű. dandártábornok két bizottságban is képviselte az országot: március közepén az önkéntes tűzoltók bizottságának párizsi, októberben pedig a Duna menti országok bizottságának bécsi találkozóján vett részt. Előbbiről elmondta, a grémium egyebek mellett az önkéntesek rendelkezésre állásának kérdésével foglalkozott, és szóba került az is, hogy új lendületet kell adni az önkéntes tevékenységnek, gondoskodni kell az utánpótlásról. A tábornok elmondta, magyar részről javaslatokkal is élt az önkéntes tevékenység elismerését illetően, egyebek mellett felmerült a motiváló kedvezmények gondolata is. A Duna menti országok bizottságának üléséről szólva Varga Ferenc beszámolt arról, hogy a testület az árvizek kezelésével, az új európai uniós adatvédelmi irányelvvel, és a munkavédelemmel foglalkozott.
 
Szintén Bécsben tartotta ülését a repülőtéri bizottság. A szeptemberi rendezvényről Jambrik Rudolf tű. ezredes tájékoztatta a találkozó résztvevőit. Egyebek mellett szólt az EASA, vagyis az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség ajánlásairól, arról, különböző reptereken kik és hogyan adnak tűzoltói szolgálatot, illetve arról, hogy a találkozón a szakértők megvitatták a reptéri tűzoltók kiképzése szabványosításának lehetőségét.
 
A történeti, dokumentációs és múzeumi bizottság a németországi Celle városában ülésezett október elején. Dr. Berki Imre a találkozóról elmondta, legfőképp a digitalizálás, illetve a szakterminológia egységesítése állt a középpontban. A bizottsági ülés mellett szimpóziumot is rendeztek, amelyen a résztvevő országok a tűzoltóságuk szempontjából meghatározó személyeket mutatták be a többieknek.
 
A nemzeti bizottság ülésén szó esett az erdőtűzvédelmi, illetve az orvosi bizottság munkájáról is. A találkozón elhangzott, 2019-ben Magyarország a tűzmegelőzési bizottságot látja vendégül. Zárszavában Bérczi László úgy fogalmazott, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a magyar szakértők egyre aktívabbak a Nemzetközi Tűzoltószövetség bizottságaiban, munkacsoportjaiban.
 

Kapcsolódó képek:
Ülésezett a CTIF Magyar Nemzeti Bizottsága Ülésezett a CTIF Magyar Nemzeti Bizottsága Ülésezett a CTIF Magyar Nemzeti Bizottsága
További képek a galériában