Szervezetünk hírei


Elismerések a főigazgatóságon
2019. január 23. 17:00
Elismerések a főigazgatóságon Hősies helytállást tanúsított az a szabadnapos tűzoltó százados, aki jobb híján hóval oltotta a lángokat. A munkába a lakókat is bevonta, így sikerült úrrá lenni a bajon. A főigazgató mások mellett őt is elismerte a január 23-án, Budapesten megtartott ünnepségen. A hősök mellett jubilálókat és születésnaposokat is köszöntöttek.
Árokba hajtott és fának ütközött egy autó 2018. november 20-án Szigetmonostoron, a Szentendrei úton. A gépkocsiban ketten utaztak, mindketten a roncsba szorultak. A baleset sérültjein először egy szabadnapos tűzoltó segített. Az éppen arra járó Mészáros Balázs tű. zászlós, a szentendrei hivatásos tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelője azonnal áramtalanította a járművet, majd hozzálátott, hogy kifeszítse annak ajtaját, így a mentők gyorsabban hozzáférhettek a bajbajutottakhoz. Az egyik ember életét már nem lehetett megmenteni, utastársát a mentők kórházba szállították. Mészáros Balázst dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, főigazgató Hősies Helytállásért elismerésben részesítette.
 
2018. december 13-án, a kora délutáni órákban Szolnok belvárosában egy lakóház tetőtere kigyulladt és a tűz átterjedt a hozzáépített garázsra. A szolnoki hivatásos tűzoltó-parancsnokság egységei megkezdték a tűz oltását. Mészáros Tamás tű. zászlós az égő garázsból kitolta az ott tárolt személygépjárművet, majd egy felforrósodott lakossági gázpalackot is kivitt. Kiemelkedő teljesítményéért a főigazgató Hősies Helytállásért elismerésben részesítette.
 
Családi ház tetőszerkezete és melléképülete égett nagy lángokkal tavaly december 19-én, Sülysápon. Éppen a közelben tartózkodott a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Humánszolgálatának munkából hazaigyekvő munkatársa, aki azonnal tudta, mi a teendő. Értesítette a segélyhívót, majd az udvarra érve tapasztalta, hogy nemcsak a tetőszerkezet ég, hanem a házzal egybeépített melléképület is. Miután leválasztotta az épületet a hálózatokról, azokhoz az eszközhöz nyúlt, amelyek a rendelkezésére álltak. Hó és hólapát volt a közelben, valamint a ház lakói, akik a százados irányításával havat lapátoltak a lángokra. Közben a házból egy embert biztonságos helyre kísért Németh Melinda tű. százados, aki ugyancsak Hősies helytállásért elismerést kapott.
 
A főigazgató negyvenéves munkaviszonya elismeréseként jubileumi jutalomban részesítette dr. Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornokot, országos polgári védelmi főfelügyelőt, valamint Varga Béla tűzoltó ezredest, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóját.
 
Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere emléktárgyat adományozott 50. születésnapja alkalmából Balogh László tű. alezredesnek, az esztergomi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetőjének.
 
Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, főigazgató 70. születésnapja alkalmából ajándéktárgyat adományozott Kampel Oszkár János nyugállományú tűzoltó dandártábornoknak, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság volt igazgatójának. Hatvanadik születésnapja alkalmából ajándéktárgyat vehetett át Katonáné Szabó Eszter, a gyöngyösi katasztrófavédelmi kirendeltség ügykezelője és Varjú Andrásné, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság humánszolgálata főelőadója.
 
Ötvenedik születésnapja alkalmából főigazgatói ajándéktárgyat kapott Branauer Zoltán tű. törzszászlós, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és Dobó József, a Gazdasági Ellátó Központ munkatársa, Fekete Gábor tű. zászlós, a győri hivatásos tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelője, Lukács István tű. törzszászlós, a baktalórántházi katasztrófavédelmi őrs szerparancsnoka, Nagy Béláné tű. zászlós, a kisvárdai katasztrófavédelmi kirendeltség referense, Nagyné Hankó Éva Ilona tű. főhadnagy, a gyulai hivatásos tűzoltó-parancsnokság műszaki biztonsági tisztje, Polgár Ildikó, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság főelőadója, Somogyi Tamás tű. főhadnagy, a sátoraljaújhelyi hivatásos tűzoltó-parancsnokság katasztrófavédelmi megbízottja, Sterl Győző tű. főtörzsőrmester a pécsi hivatásos tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetője, Sziráki Tamás tű. alezredes, a szolnoki katasztrófavédelmi kirendeltség tűzoltósági felügyelője, Sztrutinszky Sándor, a Gazdasági Ellátó Központ kéményseprő szakmunkása, Torma Csaba tű. alezredes, a siklósi katasztrófavédelmi kirendeltség polgári védelmi felügyelője, valamint Vágó Attila Gábor tű. százados, a kiskőrösi hivatásos tűzoltó-parancsnokság műszaki biztonsági tisztje.
 
Az ünnepségen bejelentették, hogy a főigazgató 2019. január 1-jei hatállyal kinevezte Érces Ferenc tű. ezredest a Hatósági Főigazgató-helyettesi Szervezet Megelőzési és Engedélyezési Szolgálatának szolgálatvezetői beosztásába és Vietórisz Ágnes tű. ezredest a Humánszolgálat szolgálatvezetői beosztásába.
 
Góra Zoltán főigazgató gratulált az elismerteknek, hangsúlyozta, hogy valamennyien jó példával jártak elöl, hősiességük túlmutat a szolgálati kötelmek határain. A születésnaposokhoz szólva megköszönte munkájukat, és egyúttal megerősítette őket abban, hogy a katasztrófavédelem továbbra is számít aktív közreműködésükre.
 
 
 

Kapcsolódó képek:
Elismerések a főigazgatóságon Elismerések a főigazgatóságon Elismerések a főigazgatóságon
További képek a galériában