Szervezetünk hírei


A HUNOR ismét a romvárosban járt
2019. február 20. 13:17
A HUNOR ismét a romvárosban járt Tíz napja még düledező falakat, mennyezeteket, leszakadt ablak- és ajtókereteket lehetett látni a hajdúszoboszlói katasztrófavédelmi kiképző- és raktárbázison. A látkép nem volt szokatlan, a helyet úgy is nevezik sokan, hogy romváros. Másnak ez a hely szomorú látvány, ám a tűzoltóknak, kiváltképpen a HUNOR Hivatásos Mentőszervezetnek viszont valódi lehetőség. Lehetőség a tanulásra, a gyakorlásra és a határaik feszegetésére.
Ezekkel a szavakkal fogadta a bázisra érkező HUNOR-tagokat Kovács Ferenc tű. dandártábornok, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője. A tavasz közeledtével ugyanis megkezdődött az országos rendeltetésű mentőszervezet gyakorlati képzése az ország több pontján. A hajdúszoboszlói romvárosban a mentőszervezetnek két héten keresztül az alá-, ki- és megtámasztás gyakorlására nyílt lehetősége, a gyakorlás február huszadikán fejeződött be. A helyszín alkalmas volt arra, hogy az eddig szerzett tudásukat új gyakorlati fogásokkal még magasabb szintre emeljék. Ökrös Árpád tű. alezredes, a gyakorlat vezetője elmondta, hogy a két turnusban megtartott háromnapos felkészülés a képességek elsajátításáról és azok bevéséséről szólt.
 
A HUNOR gyakorlott tagjai közösen oldották meg a feladatokat a megyei tűzoltókkal, ami alkalmat adott arra, hogy a tapasztaltabbak átadják a tudásukat azoknak, akik fejlődni szeretnének. A feladatokat kisebb csoportokban oldották meg a résztvevők, munkájukat egy-egy mentor is segítette. A feladatok fokozatosan nehezedtek, egyre összetettebb és bonyolultabb szituációval találták szembe magukat a csoportok.
 
A hét elején főképp egyenletes felületeken dolgoztak a csapatok, majd nehezítésként elvadult környezetben, romok között kellett megoldaniuk a kitámasztást, rögzítést. Természetesen az elvárások maximálisak voltak, a nehezítések ellenére pontos és precíz munkát kellett végezni. A HUNOR tevékenysége nem maradt nyom nélkül a romvárosban, ahol munkájuknak köszönhetően jó néhány épület biztonságosabbá vált.
Fotó: Papp-Kunkli Nóra tű. hadnagy – Hajdú - Bihar MKI

Kapcsolódó képek:
A HUNOR ismét a romvárosban járt A HUNOR ismét a romvárosban járt A HUNOR ismét a romvárosban járt
További képek a galériában