Szervezetünk hírei


Belényi Beatrix és Zen a romkutatás versenyszám új világbajnoka
2019. szeptember 23. 08:46
Belényi Beatrix és Zen a romkutatás versenyszám új világbajnoka Huszonnégy ország ötvenkilenc csapata mérte össze tudását szeptember 16-22. között a franciaországi Villejust-ben tartott 25. IRO Mentőkutya Világbajnokságon, amelynek romkutatás versenyszámában a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság színeiben versenyző Belényi Beatrix és hatéves malinoisa, Zen a dobogó legfelső fokára állhatott fel.
Magyarországot tíz kutya és vezetője képviselte a megméretésen: a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságon szolgálatot teljesítő Leczki Sarolta és Karma (malinois), a Pannon Kutyás Kutató-mentő Csapat színeiben Belényi Beatrix és Zen (malinois), valamint Kiss Ágnes és Dao (keverék) lépett pályára. A Mancs a Kézben Egyesület részéről Orosz Viktória és Ninja (border collie), Csóka Gabriella és Zoé (malinois), Pinkóczi Diána és Kevlár (malinois), illetve Molnár Ivett és Jethro (malinois) utazott Franciaországba. A magyar csapat tagja volt az S.O.S. Mentőkutyás Egyesület versenyzője, Gáspár Ildikó is Pencu (keverék) nevű kutyájával. A Kutyákkal az Életért Alapítvány képviseletében Szabó Gábor és Cili, a németjuhász mutatta be tudását, a Pest Megyei Kutató-mentő Szolgálattól pedig Balázs László és Symba bizonyította, hogy egy kilencéves, súlyos műtétből felépült kutyában is van még spiritusz.
 
A tíz kutyából kilenc állt rajthoz, Zoé ugyanis megsérült, így gazdájával visszaléptek a versenytől. A hazai csapat tagjai rom- és területkutatás versenyszámban indultak, illetve valamennyien teljesítették az engedelmességet, fegyelmezettséget, ügyességet tesztelő pályát. A körülmények nem könnyítették meg az összesen több mint száz versenyző dolgát: a viharos időjárás mellett a kutatásra váró erdős terület nagysága, illetve a romterület nehézsége is komoly feladat elé állította a versenyzőket – ahogy az egy valós katasztrófa esetén egyébként is lenne.
 
A verseny szeptember 22-én délután, a hivatalos eredményhirdetéssel ért véget. A világbajnokság legeredményesebb magyar versenyzője a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság színeiben induló Belényi Beatrix és hatéves malinoisa, Zen lett, akiket a romkutatás versenyszám abszolút győzteseivé koronáztak.
 
Fotó: International Search and Rescue Dog Organisation (IRO)

Kapcsolódó képek:
Belényi Beatrix és Zen a romkutatás versenyszám új világbajnoka Belényi Beatrix és Zen a romkutatás versenyszám új világbajnoka Belényi Beatrix és Zen a romkutatás versenyszám új világbajnoka
További képek a galériában