Szervezetünk hírei


Igazolványt kapnak az önkéntes tűzoltók
2012. február 09. 14:40
Igazolványt kapnak az önkéntes tűzoltók A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Tűzoltósági Főfelügyelősége és Humán Szolgálata tájékoztatást adott ki az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek (ÖTE) egyenruha viselésével, rangjelzésével és egyéb jelzésével, az egységes igazolvány kiadásával kapcsolatban.
A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló törvény rendelkezik az önkormányzati, a létesítményi és az önkéntes egyesületek tagjairól, az egyenruha-viselés szabályairól, az igazolvánnyal történő ellátás rendjéről. Az önkéntes egyesület tagja a ruházati és öltözködési szabályzatnak megfelelő egyenruha viselésére jogosult. A viselt egyenruha azonban nem lehet megtévesztően hasonló a Magyar Honvédség, a rendvédelmi szervek vagy más hatóság egyenruhájához. Az önkéntesek ezenkívül nem használhatnak hatósági jellegre utaló egyéb jelzést, címet, vagy rangjelzést. Az önkéntes tűzoltó egyesületekre vonatkozó öltözködési szabályzatot a BM OKF adja ki: támogatott a szürke társasági, az adott önkéntes tűzoltó egyesület nevével és székhelye feliratával ellátott fekete gyakorló ruházat, illetve az önkormányzati tűzoltók rangfokozataihoz hasonló jelzések viselése. A karjelvénynek az egyesület saját címerét, vagy a település címerét kell tartalmaznia az egyesület megnevezésével együtt.
 
Az egyesületi tagok számára – a képesítési követelmények megszerzését követően – a BM OKF meghatározott formátumú egységes igazolványt ad ki, várhatóan a második negyedévtől kezdődően. A regisztrációt és a nyilvántartásba – személyes alapadatok, a szolgálati helyre vonatkozó, a tagsági viszonnyal kapcsolatos adatok – vételt a BM OKF Humán Szolgálata végzi, ezt követően készülnek el az igazolványok. Az adatokat és az azokban bekövetkezett változásokat a szervezetek vezetői 15 napon belül kötelesek a BM OKF Humán Szolgálatához eljuttatni. A nyilvántartásból statisztikai célra csak személyazonosításra alkalmatlan módon szolgáltatható adat. A jogviszony megszűnése esetén az adatok kezelését meg kell szűntetni.

Kapcsolódó képek:
Igazolványt kapnak az önkéntes tűzoltók Igazolványt kapnak az önkéntes tűzoltók