Hírek


Útmutató készül a természeti veszélyek hatásainak kezeléséről
2016. július 28. 12:43

Az Európai Unió a természeti veszélyek okozta kockázatok mielőbbi hatékony kezelése érdekében a Seveso II. irányelvben határozta meg üzemeltetői feladatként a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek üzemen kívüli okainak elemzését. A területtel kapcsolatos európai uniós szintű szabályozás fejlesztése 2012-ben, a Seveso III. irányelv kihirdetésével új mérföldkőhöz érkezett, amikor a jogalkotó külön nevesítette a természeti veszélyeket, mint a súlyos balesetek lehetséges kiváltó okait, kiemelten hangsúlyozva a bekövetkezésükre történő felkészülés szükségességét.

Kihirdették a ponthatárokatKihirdették a ponthatárokat
2016. július 27. 14:54

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézetének szakirányaira 2016-ban összesen ezernyolcvankilenc diák jelentkezett, az iparbiztonsági és a katasztrófavédelmi műveleti szakirányokon például tizenöt-húszszoros volt a túljelentkezés.

Kerteket öntött el a lezúduló esővízKerteket öntött el a lezúduló esővíz
2016. július 27. 11:17

Kedden országszerte több megyében is gondokat okozott a hirtelen lezúdult esővíz. Kisebb vízfolyások, patakok áradtak meg és árkok öntöttek ki. A vihart villámcsapások kísérték, amelyek lakóépületekben okoztak károkat. A csapadék miatt a katasztrófavédelem tűzoltóegységei Budapesten és tizenöt megyében százhatvanhét helyen avatkoztak be, négy helyen pedig összesen háromezer homokzsákkal védekeztek a víz ellen, Jász-Nagykun-Szolnok megyében a délutáni órákban megerősített szolgálatot adott a megyei műveletirányítás.

Július utolsó hetében is folytatódik az országos szúnyoggyérítési programJúlius utolsó hetében is folytatódik az országos szúnyoggyérítési program
2016. július 25. 13:41

A központi finanszírozású országos szúnyoggyérítési program első hat hete lezárult, a tervek szerint július 25. és 31. között 27 ezer hektáron zajlik majd gyérítés légi kémiai eljárással, 23 ezer hektárt pedig földi kémiai eljárással kezelnek. A lárvatenyészőhelyeken pedig további 2100 hektáron ritkítják a vérszívókat biológiai módszerrel.

Újabb kollégák vehették át első tiszti kinevezésüketÚjabb kollégák vehették át első tiszti kinevezésüket
2016. július 25. 11:10

Tiszti kinevezéssel indult a hét a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon, a kinevezési okmányokat dr. Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízott főigazgatója adta át az újdonsült tiszteknek.

Augusztusban ismét vízvédelmi ellenőrzések lesznek az állattartó telepeken
2016. július 21. 16:04

A nitrogén az élőlények számára létfontosságú tápanyag, azonban a talajban, valamint a felszíni és felszín alatti vízben történő feldúsulása vízminőségromlást és egészségkárosodást okozhat. Ennek megakadályozása érdekében szigorították a mezőgazdasági tevékenységekre vonatkozó előírásokat, Magyarország területének több mint kétharmadát nitrátérzékeny területnek minősítették, amelyek védelme különös jelentőséggel bír.

Hogy kevesebb viharkár legyen!Hogy kevesebb viharkár legyen!
2016. július 20. 15:00

A nyári viharokat és a velük együtt járó meteorológiai jelenségeket nem lehet megelőzni vagy elhárítani, azonban az általuk okozott károk mértékét megfelelő előkészületekkel csökkenteni lehet. Már az idei nyár is hozott komoly országos viharokat, az elmúlt héten több mint 1400 alkalommal volt szükség a tűzoltók segítségére a viharkárok felszámolása során.

Majdnem a felénél jár az országos szúnyoggyérítési programMajdnem a felénél jár az országos szúnyoggyérítési program
2016. július 18. 16:44

A központi finanszírozású országos szúnyoggyérítési program első öt hete lezárult, a tervek szerint július 18. és 24. között 48 ezer hektáron zajlik gyérítés légi kémiai eljárással, 31 ezer hektárt pedig földi kémiai eljárással kezelnek.