Hírek


Regionális hatósági továbbképzésRegionális hatósági továbbképzés
2014. április 23. 19:38

Május elejétől új hatósági jogkörrel bővül a katasztrófavédelem feladatrendszere: a gázcsatlakozó-vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálata szakszerűségének és a műszaki biztonság megfelelőségének megállapítása kerül az eddig meglévő tevékenységek mellé. A létfontosságú rendszerek és létesítmények védelmére történő felkészítésen kívül ezért az új hatósági jogkörrel kapcsolatos ismeretek megszerzését is szolgálja az a regionális értekezlet-sorozat, amelynek első állomása Tolna megye volt. Szekszárdon a házigazdákon kívül a Baranya, a Somogy és a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei és kirendeltségi szakemberei voltak jelen.

Fokozott tűzoltói jelenlét a BelvárosbanFokozott tűzoltói jelenlét a Belvárosban
2014. április 23. 16:36

Váratlanul több mint egy tucat tűzoltó jelent meg ma délelőtt tizenegy órakor a budapesti Deák téren. A katasztrófavédelem hivatásosai nem voltak egyedül, a rendőrség hasonló feladatot ellátó tagjai is a helyszínen voltak. Az egyenruhások nem kerülték a feltűnést, sőt, egyenesen keresték azt – magukkal vitték a szolgálat ellátásához szükséges eszközöket: fúvós és ütős hangszereket, majd rövid zenés műsorral szórakoztatták a járókelőket.

Képzett mentorok segítik az önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületeketKépzett mentorok segítik az önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületeket
2014. április 23. 16:33

Három napon át tart azoknak a hivatásos tűzoltóknak a felkészítése, akik az önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületek feladatait segítik mentorként. Az április 22. és 24. között a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban zajló tanfolyamon tizennégyen vesznek részt.

Eltűnt egy gép a radarról…Eltűnt egy gép a radarról…
2014. április 22. 19:49

Huszonkét emberrel a fedélzetén lezuhant Budakalásznál egy AN 26-os repülőgép. A bajba jutott légi jármű utasainak felkutatására, mentésére a tűzoltóság, a honvédség, a mentőszolgálat és a rendőrség egységei indultak. Mindez természetesen csak egy gyakorlat során történt meg.

Stratégiai feladatok az Iparbiztonsági Tanácsadó Testület asztalánStratégiai feladatok az Iparbiztonsági Tanácsadó Testület asztalán
2014. április 18. 12:16

Másodízben tanácskozott idén a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Iparbiztonsági Tanácsadó Testületének a kritikus infrastruktúrák védelemével foglalkozó szekciója a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Az ülést Prof. Em. Solymosi József ny. mk. ezredes, a testület elnöke nyitotta meg. Az ülésen ismertették a szakterület idei legfőbb feladatait, valamint áttekintették a hatályos szabályozás főbb elemeit.

Az oktatási központig kerekezett a francia tűzoltóAz oktatási központig kerekezett a francia tűzoltó
2014. április 18. 08:20

Váratlan vendéget fogadott tegnap este a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ egy francia tűzoltó személyében. Guilbault Romain Jean Patrick speciális háromkerekű kerékpárjával, tizennyolc napi tekerés után kért szállást a magyar oktatási intézményben. Mint kiderült, útjának célja a sportteljesítmény mellett annak tesztelése, mennyire segítőkészek a kontinens tűzoltói. A hazaiak jól vizsgáztak.

Tűzoltó arany is született a bajnokságonTűzoltó arany is született a bajnokságon
2014. április 17. 15:17

Újabb állomásához érkezett a Belügyminisztérium Országos Pontszerző Bajnoksága, április tizenhatodikán a Komárom-Esztergom megyei Csákányospusztán megrendezték a terepfutó bajnokságot. A katasztrófavédelem több csapattal képviseltette magát, egy aranyat is elhozott a többiek elől.

A szakmáról bővebbenA szakmáról bővebben
2014. április 17. 15:16

Kétnapos továbbképzésen találkoztak április 16-17-én a tűzoltósági főfelügyelők. A balatonföldvári értekezleten most először minden megyéből egy-egy kirendeltségi tűzoltósági felügyelő is jelen volt.