Hírek


A befektetés, amely biztosan megtérülA befektetés, amely biztosan megtérül
2014. december 19. 15:40

Csak decemberben számos alkalommal mentett életet a gondosan megválasztott, jó helyre telepített szén-monoxid-érzékelő. A katasztrófavédelem statisztikái szerint az idei esztendőben már háromszázkilencven olyan esethez vonultak a tűzoltók, ahol a szén-monoxid okozott problémát. Ezek során százharminckilenc ember életét mentették meg, háromszázharminchárman szenvedtek sérülést a mérgező gáz miatt. Tizennégyen életüket vesztették szén-monoxid-mérgezés miatt, de ahol a berendezés működött, ott egyetlen végzetes baleset sem történt.

Az idén sem maradt el a Belügyminisztérium karácsonyi ünnepségeAz idén sem maradt el a Belügyminisztérium karácsonyi ünnepsége
2014. december 18. 18:38

Dr. Pintér Sándor belügyminiszter nevében Tasnádi László rendészeti államtitkár ajándékokat adott át a belügyi szerveknél dolgozó, hat vagy több gyermeket nevelő nagycsaládosoknak, valamint a szolgálatteljesítés közben hősi halált halt, illetve szolgálati halott hivatásos állományúak özvegyeinek és gyermekeinek a Belügyminisztérium karácsonyi ünnepségén.

Célegyenesben a képesítési követelményeknek való megfelelésCélegyenesben a képesítési követelményeknek való megfelelés
2014. december 18. 14:13

Utolsó fázisába érkezett a katasztrófavédelem tiszti állományának rendészeti szakvizsgára való felkészítése, 2012-től mostanáig megközelítőleg hétszázan tettek sikeres vizsgát.

A katasztrófavédelem adománya a 10. jubileumi MikulásGyárnakA katasztrófavédelem adománya a 10. jubileumi MikulásGyárnak
2014. december 18. 14:13

A szervezet nevében az országos tűzoltósági főfelügyelő látogatott el december 18-án a MikulásGyár 56-osok terén felállított, buborékszerű gyűjtőpontjához. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az Országos Tűzmegelőzési Bizottság 7500 darab csokoládéval járult hozzá a karácsonyi csomagok tartalmához és az ünnep édesebbé tételéhez.

Megalakult a Tűzvédelmi Műszaki BizottságMegalakult a Tűzvédelmi Műszaki Bizottság
2014. december 18. 12:33

Megtartotta alakuló ülését december 17-én a Tűzvédelmi Műszaki Bizottság a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. A bizottság jogszabályban meghatározott feladata, hogy kidolgozza azokat a Tűzvédelmi Műszaki Irányelveket, amelyek abban segítik a tervezőket, hogy teljesíteni tudják a március 5-én hatályba lépő új Országos Tűzvédelmi Szabályzatban meghatározott tűzvédelmi követelményeket. A bizottság összegyűjti és kidolgozza a már jelenleg is széles körben alkalmazott, továbbá a műszaki és tudományos fejlődésen, külföldi tapasztalatokon alapuló olyan új műszaki megoldásokat, számítási módszereket, melyek alkalmazásával elérhető az előírt biztonsági szint.

Vezetőnek nem születünkVezetőnek nem születünk
2014. december 17. 18:50

Ezekkel a szavakkal kezdte hallgatói válaszbeszédét Nádai Balázs tűzoltó százados a rendészeti vezetővé képző tanfolyam záróünnepségén. A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ péceli objektumában több mint hetvenen vették át a főigazgatóság humánszolgálatának vezetőjétől a képzés sikeres teljesítéséről szóló dokumentumot.

Első tisztek tettek esküt a főigazgatóságonElső tisztek tettek esküt a főigazgatóságon
2014. december 17. 13:30

Tizenhat kolléga vehette át első tiszti kinevezését december tizenhetedikén a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. Rajtuk kívül több mint harmincan kiemelkedő helytállásukért részesültek elismerésben, és a főigazgató több, kerek születésnapját ünneplő tűzoltót is köszöntött.

Lezárult a képzés első szakasza
2014. december 16. 16:32

Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat december ötödikén jelent meg, a katasztrófavédelmi hatósági osztályok állományának széles körű felkészítő képzése már annak a hétnek az elején elkezdődött, a felkészítés első szakasza december 16-án lezárult. A továbbképzés első ütemében öt helyszínen, kétnapos regionális továbbképzések keretében csaknem ötszáz szakember mélyült el az új tűzvédelmi előírásokban. A felkészítés második körében a hatósági munkához kapcsolódó tevékenységet végző állományt – hivatásos tűzoltóparancsnok-helyetteseket, őrsparancsnokokat és katasztrófavédelmi megbízottakat – képzi tovább a szervezet. Ezt követően a civil tűzvédelmi szakemberek, tűzvédelmi szakértők, tervezők, mérnökök, a kivitelezésekben közreműködők, valamint az épületek és létesítmények üzemeltetői számára szerveznek továbbképzéseket.