Hírek


"Az emlékezés egyben felelősség is"
2015. október 06. 20:51

Koszorúzással kezdődött a vörösiszap-katasztrófa ötödik évfordulója alkalmából a Veszprém megyei Kolontáron szervezett konferencia, amit a Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács szervezett október hatodikán. A rendezvényre a katasztrófavédelem szervezetének képviselőin kívül a Magyar Honvédség, valamint a társszervek vezető munkatársait is meghívták.

A hét végére kiderül, melyik az ország négy legjobb katasztrófavédelmi mobil laborjaA hét végére kiderül, melyik az ország négy legjobb katasztrófavédelmi mobil laborja
2015. október 06. 17:34

A Hajdúszoboszlói Kiképző- és Raktárbázison október 6-án megkezdődött az országos katasztrófavédelmi mobil laborok (KML) versenyének elődöntője. A megmérettetés fővédnöke dr. Takács Árpád tűzoltó dandártábornok, országos iparbiztonsági főfelügyelő. A négy legjobb egység részvételével zajló döntőt október végén rendezik.

„Magyarországon soha többé nem fordul elő a 2010. október 4-ihez hasonló ipari katasztrófa”„Magyarországon soha többé nem fordul elő a 2010. október 4-ihez hasonló ipari katasztrófa”
2015. október 06. 01:42

A vörösiszap-katasztrófa felszámolásában, illetve a helyreállításban résztvevő szervezetek, a tudományos élet több mint kétszáz képviselője vett részt a 2010 októberében történtek természeti és emberi környezetre gyakorolt hatását feldolgozó konferencián. Az október ötödikei rendezvénynek a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontja adott otthont.

Lappföldön is fontos szerep jut az önkénteseknekLappföldön is fontos szerep jut az önkénteseknek
2015. október 05. 06:03

A finn belügyminisztérium volt a házigazdája a Barents 2015 névre keresztelt, a finnországi Kittilä-ban megrendezett nemzetközi mentési gyakorlatnak. Ezzel párhuzamosan – egy szakértői csereprogram keretében – 16 ország egy-egy szakértője tekinthetett bele a finn katasztrófavédelmi rendszer működésébe. Magyarországot Jackovics Péter tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság műveletirányítási főosztályának vezetője, a HUNOR hivatásos mentőcsapat irányítója képviselte.

Idén is népszerű volt a tűzoltók tájfutó versenye Idén is népszerű volt a tűzoltók tájfutó versenye
2015. október 05. 05:57

Ebben az évben rendezte meg másodízben a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a tűzoltók tájfutó versenyét – a tavalyi kezdet annyira sikeresnek bizonyult, hogy a vezetés a folytatás mellett döntött. Az idei programnak október 4-én Eger adott otthont. A versenyben állóképességüket, gyorsaságukat és tájékozódási képességüket mérték össze az ország több pontjáról érkező tűzoltók.

Öt éve történt…Öt éve történt…
2015. október 04. 06:51

2010. október negyedikén, hétfőn, nem sokkal a déli harangszó után Veszprém megyében bekövetkezett Magyarország történetének legsúlyosabb ipari katasztrófája, amikor Ajka és Kolontár között átszakadt a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. X. számú vörösiszap-tárolójának észak-nyugati sarka.

Kétszáz tűzoltó futott fel a huszonharmadikraKétszáz tűzoltó futott fel a huszonharmadikra
2015. október 03. 17:15

Október harmadikán, szombaton ismét Budapest adott otthont a Lépcsőfutó Országos Bajnokságnak. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Magyar Tűzoltószövetség és a Budapesti Tűzoltószövetség közös szervezésében megrendezett verseny nevezési díjából befolyó összeg egy részét jótékony célra ajánlották fel: a pénzt az A Kis Túlélő Alapítványhoz juttatják el a szervezők.

Katasztrófavédelmi Díj Tudományos Konferencia 2015Katasztrófavédelmi Díj Tudományos Konferencia 2015
2015. október 02. 15:33

Október elsején, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézete szervezésében az egyetem Zrínyi termében tartották a Katasztrófavédelmi Díj 2015 elnevezésű tudományos konferenciát.