Hírek


Konferencia a szabadtéri tűzesetek megelőzésének jegyébenKonferencia a szabadtéri tűzesetek megelőzésének jegyében
2019. október 15. 16:47

Országos konferenciát tartottak október tizenötödikén Szombathelyen a szabadtéri tűzesetek megelőzéséről, kezeléséről és a nemzetközi tapasztalatokról. A rendezvényen az erdészeti és nemzetipark-igazgatóságok, az erdőgazdálkodók képviselői, és a katasztrófavédelem tűzoltósági felügyelői vettek részt.

Csak biztonságos fűtési rendszert használjon!Csak biztonságos fűtési rendszert használjon!
2019. október 15. 13:59

A mai napon hivatalosan is megkezdődik a fűtési szezon. A távfűtéses lakásokban október tizenötödikén működésbe lépnek a fűtőtestek, de a jó idő ellenére egyes napszakokban a többi ingatlanban is beindítják a gáz- vagy vegyes tüzelésű kazánt. Ahol eddig elmaradt a karbantartás, a lakók azzal szembesülhetnek, hogy a fűtőberendezés nem megfelelően működik, vagy éppen üzemképtelen. A gázkazánok esetében a tartós üzem előtt elengedhetetlen az égőtér és a hőcserélő tisztítása. Ellenkező esetben a por ráéghet a hőcserélőre, emiatt a kazán hatásfoka romlik, tökéletlen égés jön létre, mindez előbb-utóbb a kazán leállásához, rosszabb esetben akár szén-monoxid-mérgezéshez is vezethet.

A piaci szereplők ismerkednek az Országos Tűzvédelmi Szabályzattal
2019. október 14. 10:34

A szervezet hatósági munkatársainak felkészítése után október 28-30. között a katasztrófavédelem a piaci szereplők, a beruházók, az üzemeltetők és a kivitelezők körében is megrendezi a 2020. január 22-én hatályba lépő módosított Országos Tűzvédelmi Szabályzat, illetve a kapcsolódó tűzvédelmi műszaki irányelvek ismertetését célzó képzéseket.

Háromnapos veszélyesáru-szállítási ellenőrzési akció az ország közútjain Háromnapos veszélyesáru-szállítási ellenőrzési akció az ország közútjain
2019. október 11. 14:00

A korábbi évekhez hasonlóan tartotta meg országos közúti ellenőrzési akcióját a katasztrófavédelem. A társszervek területi és helyi szerveinek részvételével lebonyolított DISASTER 2019 ADR II. elnevezésű ellenőrzéssorozat október 8. és 10. között zajlott.

Komárom-Esztergom megyében dolgoznak az ország legjobb tűzvizsgálóiKomárom-Esztergom megyében dolgoznak az ország legjobb tűzvizsgálói
2019. október 11. 12:34

Lezárult a tűzvizsgálók országos versenye Hajdúszoboszlón. Október 11-én, pénteken délelőtt szakmai fórummal és ünnepélyes eredményhirdetéssel ért véget az V. Tűzvizsgáló Szakmai Vetélkedő. A verseny záróprogramjának keretein belül a külföldi szakmai stáb tartott előadásokat a résztvevőknek. Folkert van der Ploeg, a holland tűzvizsgáló iskola képviseletében egyebek mellett országa tűzvizsgálati statisztikai adatait ismertette, bemutatta a munkafolyamatot és a képzésük rendszerét. A fórumon technikai fejlesztésekről is hallhattak a résztvevők, mindezt rövid gyakorlati bemutató követte.

Tűzvizsgálók „nagyító alatt”Tűzvizsgálók „nagyító alatt”
2019. október 10. 15:32

Kigyulladt egy raktárbázis konyhája szerdán kora este Hajdúszoboszlón, a Tessedik Sámuel utcában. A lángokat sikeresen eloltották a hivatásos tűzoltók. A tűz keletkezési okát tűzeseti helyszíni szemle és tűzvizsgálat fogja kideríteni. Az eset érdekessége, hogy az ország minden megyéjéből érkezett egy-egy tűzvizsgáló páros a helyszínre, hogy kiderítse, mitől borult lángba a konyha. Az érintett épület ugyanis a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kiképző és Raktárbázisán található, ahol országos versenyen mérik össze tudásukat a szakemberek.

Játékos kibervédelem Játékos kibervédelem
2019. október 10. 14:23

Hétköznapjaink működését informatikai rendszerek biztosítják, éppen ezért fontos, hogy ezek a hálózatok támadhatatlanok, biztonságosak legyenek. A kibervédelem a 21. század felgyorsult és digitalizált világának egyik legfontosabb kérdése, ezt tűzte napirendre az a játékos program is, amelynek október 9-én és 10-én a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ adott otthont.

Elhunyt Tóth Károly nyugállományú polgári védelmi ezredes Elhunyt Tóth Károly nyugállományú polgári védelmi ezredes
2019. október 10. 10:38

Életének 84. évében, türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után október ötödikén elhunyt Tóth Károly nyugállományú polgári védelmi ezredes, a Fővárosi Polgári Védelmi és Katasztrófavédelmi Szövetség örökös és tiszteletbeli elnöke, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság volt felelős szerkesztője.