Kapcsolódó hírek


Befejeződött az országos szúnyoggyérítési programBefejeződött az országos szúnyoggyérítési program
2018. szeptember 03. 14:19

Az augusztus utolsó hetében elvégzett munkálatokkal véget ért a 2018-as országos szúnyoggyérítési program. A csapadékos időjárás miatt idén már április végén megkezdődött a biológiai lárvagyérítés, és május elején a kifejlett rovarok elleni védekezés is elindult. A szakemberek az elmúlt hónapokban összesen 729 ezer hektáron avatkoztak be: kémiai vagy biológiai szúnyoggyérítés légi és földi úton egyaránt zajlott.

Augusztus 20-a után is folytatódik a szúnyoggyérítésAugusztus 20-a után is folytatódik a szúnyoggyérítés
2018. augusztus 21. 12:22

A héten mintegy kétszáz településen és nyolc fővárosi kerületben zajlik a szúnyoggyérítés, amennyiben az időjárás ezt lehetővé teszi. A szakemberek csaknem hatvanezer hektáron tervezik a vérszívók számának csökkentését.

Augusztus 20-a előtt is gyérítik a szúnyogokatAugusztus 20-a előtt is gyérítik a szúnyogokat
2018. augusztus 13. 13:39

Ezen a héten több mint háromszáz településen és öt fővárosi kerületben (III., IV., XI., XXI., XXII.) zajlik majd szúnyoggyérítés, amennyiben az időjárás ezt lehetővé teszi. A szakemberek mintegy százezer hektáron terveznek beavatkozni a vérszívók számának csökkentése érdekében.

Százezer hektáron permeteznek a hétenSzázezer hektáron permeteznek a héten
2018. augusztus 06. 14:08

Ezen a héten 283 településen és kilenc budapesti kerületben (III., IV., XI., XIII., XVI., XVII., XXI., XXII., XXIII.) zajlik majd szúnyoggyérítés, amennyiben az időjárás ezt lehetővé teszi. A szakemberek összesen százezer hektárt terveznek kezelni.

Tizenötödik hetébe lépett a szúnyoggyérítési program Tizenötödik hetébe lépett a szúnyoggyérítési program
2018. július 30. 12:18

Ezen a héten 228 településen és nyolc budapesti kerületben (III., IV., XI., XIII., XVI., XVII., XXII., XXIII.) zajlik majd szúnyoggyérítés, amennyiben az időjárás ezt lehetővé teszi. A szakemberek összesen 64 ezer hektárt terveznek kezelni.

Hatvankétezer hektáron gyérítik a szúnyogokatHatvankétezer hektáron gyérítik a szúnyogokat
2018. július 23. 12:44

A szakemberek a héten 144 településen és öt budapesti kerületben (III., IV., XIII., XXI., XXII.) permetezik a szúnyogokat. A múlt heti viharos időjárás miatt körülbelül nyolcezer hektáron nem lehetett elvégezni a szükséges beavatkozásokat, az elmaradt munkálatokat ezen a héten pótolják. Az áthúzódóakkal együtt a héten több mint hatvankétezer hektáron igyekeznek csökkenteni a szúnyogok számát.

Budapesten és Székesfehérváron is repülőről permetezik a szúnyogokatBudapesten és Székesfehérváron is repülőről permetezik a szúnyogokat
2018. július 16. 12:22

A tervek szerint ezen a héten 241 településen és kilenc budapesti kerületben (III., IV., XI., XIII., XVI., XVII., XXI., XXII., XXIII.), összesen 56 ezer hektáron permetezik a szúnyogokat. A főváros mellett Baranya, Tolna, Zala, Fejér, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében gyérítik a vérszívókat. Budapesten a korábbi földi kezelések mellett légi módszert is alkalmaznak majd a Duna menti kerületekben, Székesfehérváron pedig idén először száll fel a repülőgép. A Szigetközben ismét jelentős számban vannak szúnyogok, az érintett településeken földi eljárással lépnek fel ellenük a szakemberek.

Július második hetében is folytatódik a szúnyogok gyérítéseJúlius második hetében is folytatódik a szúnyogok gyérítése
2018. július 09. 14:43

Ezen a héten 176 településen és hét budapesti kerületben – az országos szúnyoggyérítési program keretében – légi és földi kémiai, valamint biológiai kezeléseket is végrehajtanak a kivitelezők. Hétfőtől vasárnapig összesen 63 ezer hektárt kezelnek ilyen módszerekkel a szakemberek.

Júliusban is zajlik a szúnyoggyérítésJúliusban is zajlik a szúnyoggyérítés
2018. július 02. 15:22

Ezen a héten 199 településen és Budapest öt kerületében folytatódik az országos szúnyoggyérítési program, amelynek keretében légi és földi kezeléseket is végrehajtanak a kivitelezők. Hétfőtől vasárnapig 56 ezer hektárt kezelnek ilyen módszerekkel a szakemberek.

Hetvenötezer hektáron irtják a szúnyogokatHetvenötezer hektáron irtják a szúnyogokat
2018. június 25. 12:25

Ezen a héten 219 településen és hat budapesti kerületben permetezik a szúnyogokat a katasztrófavédelem által irányított központi szúnyoggyérítés keretében. Hétfőtől vasárnapig 75 ezer hektárt kezelnek a szakemberek.

Negyvenöt ezer hektáron gyérítik a szúnyogokatNegyvenöt ezer hektáron gyérítik a szúnyogokat
2018. június 18. 11:58

A permetezések 125 település és hat budapesti kerület belterületét érintik. A Balaton mellett Békés megyében, a Csepel-szigeten és Budapest III., IV., XVI., XVII., XXII., XXIII. kerületében lesznek kezelések. Április 23-a óta eddig 849 településen, összesen 266 ezer hektáron gyérítették a vérszívókat.

Hatvanezer hektáron permetezik a szúnyogokat a hétenHatvanezer hektáron permetezik a szúnyogokat a héten
2018. június 11. 11:30

A múlt héten az előzetes terveknek megfelelően 35 ezer hektárt kezeltek, 213 településen és Budapest hat kerületében permetezték a szúnyogokat. A Balatonon, a Tisza-tavon és a Duna mentén biológiai módszerrel gyérítették a szúnyoglárvákat, mérsékelve ezzel a vérszívók utánpótlását. Ezen a héten összesen 148 település belterületén permetezik a szúnyogokat, csaknem 60 ezer hektárt kezelnek, amennyiben azt az időjárás megengedi.

Több mint kétszáz településen irtják a szúnyogokat a hétenTöbb mint kétszáz településen irtják a szúnyogokat a héten
2018. június 04. 10:50

A múlt héten mind a 178 településen és Budapest 7 kerületében sikerült a tervezett kezeléseket elvégezni, így több mint 45 ezer hektáron permetezték a vérszívókat. Ezen a héten összesen 35 ezer hektáron lépnek fel szúnyogok ellen, 31 ezer hektáron kémiai eljárással, 4400 hektáron pedig biológiai módszerrel.

Hatodik hetébe lépett a központi szúnyoggyérítésHatodik hetébe lépett a központi szúnyoggyérítés
2018. május 28. 12:06

Az elmúlt hét változékony időjárása ellenére jelentős részben sikerült pótolni a korábban – szintén a kedvezőtlen időjárás miatt – elmaradt munkálatokat. A tervezett 51 ezer hektár jelentős részén sikerült elvégezni a vérszívók állományának csökkentését célzó kezeléseket. Amennyiben az időjárás engedi, ezen a héten további 45 ezer hektáron zajlik szúnyoggyérítés.

Ötödik hete zajlik a központi szúnyoggyérítésÖtödik hete zajlik a központi szúnyoggyérítés
2018. május 22. 12:41

Az elmúlt hétre tervezett szúnyoggyérítést jelentős mértékben akadályozta a kedvezőtlen időjárás. A tervezett 67 ezer hektárból alig több mint 16 ezer hektáron sikerült elvégezni a munkálatokat. Így ezen a héten elsőként az elmúlt héten nem kezelt területeken dolgoznak majd a vérszívók számának csökkentése érdekében.

Negyedik hete zajlik a szúnyoggyérítésNegyedik hete zajlik a szúnyoggyérítés
2018. május 14. 11:50

Az elmúlt héten a tervezett 283 településen megvalósult a szúnyoggyérítés, csaknem 70 ezer hektáron permetezték a vérszívókat. Amennyiben az időjárás lehetővé teszi, ezen a héten 67 ezer hektáron dolgoznak a szakemberek, ami azt jelenti, hogy 185 település belterületén fogják az esti órákban repülőről, illetve a földről csökkenteni a szúnyogok számát.

Ma kezdődik a kémiai szúnyoggyérítésMa kezdődik a kémiai szúnyoggyérítés
2018. május 07. 10:24

Harmadik hetébe lép a katasztrófavédelem által irányított központi szúnyoggyérítés. Ezen a héten 70 ezer hektáron permetezik a vérszívókat.

Folytatódik a biológiai szúnyoggyérítésFolytatódik a biológiai szúnyoggyérítés
2018. április 30. 12:44

Második hetébe lép a katasztrófavédelem által irányított központi szúnyoggyérítés. Az első héten a szakemberek 6000 hektárnyi vízfelületen végeztek biológiai lárvagyérítést.

Hétfőn kezdődik a központi szúnyoggyérítésHétfőn kezdődik a központi szúnyoggyérítés
2018. április 22. 09:55

Idén a tavalyinál másfél hónappal korábban, április 23-án kezdődik az országos szúnyoggyérítési program. A vérszívók ellen a tenyészőhelyeken lépnek fel egy környezetbarát, úgynevezett biológiai eljárással.